Διαπλοκή ή Ανεπάρκεια; Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

 


 

20050814-0-c-d-5-500

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να δώσει εξηγήσεις για το εκδοθέν ομόλογο με επιτόκιο 6,5% που ζήμιωσε την Κύπρο με τουλάχιστον €5 εκατομμύρια

Ισχυρίζονται ότι στόχος ήταν να δοκιμαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς. Οι επενδυτικοί οργανισμοί θα διερωτούνται με τις ενέργειες της κυβέρνησης, ενέργειες που υποσκάπτουν την αξιοπιστία της ως προς την διαχείριση των χρηματοπιστωτικών θεμάτων σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τον τόπο.

  1. Τα ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας (που λήγουν το 2020) διαπραγματεύονται σήμερα με απόδοση στο 5%.  Αυτό σημαίνει ότι με το προσφερόμενο αυξημένο επιτόκιο του 6.5%  στο ομόλογο των €100 εκατ που έκδοσε το Υπουργείο Οικονομικών, το Κράτος και οι φορολογούμενοι έχουν υποστεί  σημαντικές ζημίες.
  2. Έχουν εκδόσει το Ομόλογο χωρίς να ζητήσουν προσφορές από πιθανούς ενδιαφερόμενους κάτι που θα οδηγούσε το προσφερόμενο επιτόκιο προς τα κάτω, εκεί που διαπραγματεύονται και τα ομόλογα που λήγουν το 2020. Περιορίστηκαν βασικά σε ένα και μόνο επενδυτή. Πόσο διαφανής είναι λοιπόν αυτή η διαδικασία; Πόσο υπέρ της Κύπρου και των φορολογούμενων της ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε. 
  3. Σημειώνω ότι έχουν εκδόσει το Ομόλογο κάτω από το Αγγλικό Δίκαιο γεγονός που      παρέχει αυξημένες εξασφαλίσεις στον επενδυτή. Συνεπώς το επιτόκιο θα έπρεπε να ήταν πιο χαμηλό λόγω των εξασφαλίσεων που προκύπτουν από την ισχύ του Αγγλικού δικαίου.
  4. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μας ενημερώσει  εάν έχει καταβάλει προμήθειες σε αυτούς που έφεραν τον επενδυτή και τι ύψος είχαν αυτές οι προμήθειες.
  5. Γνωρίζουν αν ο επενδυτής από το 6,5%  (ή από το κέρδος που θα έχει στην πώληση του Ομολόγου) καταβάλλει σε οποιονδήποτε τρίτο άλλες προμήθειες;
  6. Έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Οικονομικών ότι ο επενδυτής που αγόρασε το ομόλογο ήδη προβαίνει σε πωλήσεις μεταξύ 105-107% της ονομαστικής αξίας του Ομολόγου κάτι που σαφώς αποδεικνύει ότι ο Υπουργός Οικονομικών ζημίωσε την Κύπρο πουλώντας το Ομόλογο με το επιτόκιο του 6.5% κατά τουλάχιστον €5 εκατομμύρια, δωρίζοντας σε μια εβδομάδα τεράστιο κέρδος για τον επενδυτή;

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα Κράτος το οποίο απλώχερα πληρώνει επιτόκια εκατομμυρίων ενώ στους φτωχούς και ταλαιπωρημένους πολίτες μειώνει τα επιδόματα και ενώ προχώρα και στο ξεπούλημα των Ημικρατικών οργανισμών.  Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτές τις αποφάσεις; Διαπλοκή ή ανεπάρκεια;

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σανγκάη, Κίνα: Πλήθος τουριστών επισκέπτεται το νέο flagship κατάστημα του Louis Vuitton, με σχεδίαση που θυμίζει πλοίο και προσφέρει εμπειρίες αγορών, γαστρονομίας και πολιτισμού. VCG/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το ύψος του μεγαλύτερου γνωστού ηφαιστείου στο ηλιακό μας σύστημα είναι 27 χλμ. και βρίσκεται στον Άρη!

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
3
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

Γιορτάζουν : Κανένας

324
Ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά στη Μάχη της Αδριανούπολης τον Λικίνιο, ο οποίος διαφεύγει στο Βυζάντιο.
1608
Ο Γάλλος εξερευνητής Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν ιδρύει την Πόλη του Κεμπέκ.
1863
Κατά την τρίτη μέρα της Μάχης του Γκέτυσμπεργκ, αποτυγχάνει η τελευταία προσπάθεια του στρατηγού των Νοτίων, Ρόμπερτ Λη, να διασπάσει τις γραμμές του μετώπου των Βορείων, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η πιο σημαντική μάχη του Αμερικανικού Εμφυλίου.
1990
Η Λευκορωσία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ..