fbpx

Διαπλοκή ή Ανεπάρκεια; Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου


 

20050814-0-c-d-5-500

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να δώσει εξηγήσεις για το εκδοθέν ομόλογο με επιτόκιο 6,5% που ζήμιωσε την Κύπρο με τουλάχιστον €5 εκατομμύρια

Ισχυρίζονται ότι στόχος ήταν να δοκιμαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς. Οι επενδυτικοί οργανισμοί θα διερωτούνται με τις ενέργειες της κυβέρνησης, ενέργειες που υποσκάπτουν την αξιοπιστία της ως προς την διαχείριση των χρηματοπιστωτικών θεμάτων σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τον τόπο.

  1. Τα ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας (που λήγουν το 2020) διαπραγματεύονται σήμερα με απόδοση στο 5%.  Αυτό σημαίνει ότι με το προσφερόμενο αυξημένο επιτόκιο του 6.5%  στο ομόλογο των €100 εκατ που έκδοσε το Υπουργείο Οικονομικών, το Κράτος και οι φορολογούμενοι έχουν υποστεί  σημαντικές ζημίες.
  2. Έχουν εκδόσει το Ομόλογο χωρίς να ζητήσουν προσφορές από πιθανούς ενδιαφερόμενους κάτι που θα οδηγούσε το προσφερόμενο επιτόκιο προς τα κάτω, εκεί που διαπραγματεύονται και τα ομόλογα που λήγουν το 2020. Περιορίστηκαν βασικά σε ένα και μόνο επενδυτή. Πόσο διαφανής είναι λοιπόν αυτή η διαδικασία; Πόσο υπέρ της Κύπρου και των φορολογούμενων της ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε. 
  3. Σημειώνω ότι έχουν εκδόσει το Ομόλογο κάτω από το Αγγλικό Δίκαιο γεγονός που      παρέχει αυξημένες εξασφαλίσεις στον επενδυτή. Συνεπώς το επιτόκιο θα έπρεπε να ήταν πιο χαμηλό λόγω των εξασφαλίσεων που προκύπτουν από την ισχύ του Αγγλικού δικαίου.
  4. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μας ενημερώσει  εάν έχει καταβάλει προμήθειες σε αυτούς που έφεραν τον επενδυτή και τι ύψος είχαν αυτές οι προμήθειες.
  5. Γνωρίζουν αν ο επενδυτής από το 6,5%  (ή από το κέρδος που θα έχει στην πώληση του Ομολόγου) καταβάλλει σε οποιονδήποτε τρίτο άλλες προμήθειες;
  6. Έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Οικονομικών ότι ο επενδυτής που αγόρασε το ομόλογο ήδη προβαίνει σε πωλήσεις μεταξύ 105-107% της ονομαστικής αξίας του Ομολόγου κάτι που σαφώς αποδεικνύει ότι ο Υπουργός Οικονομικών ζημίωσε την Κύπρο πουλώντας το Ομόλογο με το επιτόκιο του 6.5% κατά τουλάχιστον €5 εκατομμύρια, δωρίζοντας σε μια εβδομάδα τεράστιο κέρδος για τον επενδυτή;

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα Κράτος το οποίο απλώχερα πληρώνει επιτόκια εκατομμυρίων ενώ στους φτωχούς και ταλαιπωρημένους πολίτες μειώνει τα επιδόματα και ενώ προχώρα και στο ξεπούλημα των Ημικρατικών οργανισμών.  Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτές τις αποφάσεις; Διαπλοκή ή ανεπάρκεια;

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι ο μόνος πολλές φορές τρόπος για καθαρούς δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα πλατείες. Αρπακτικά όπως ο εικονιζόμενος Jip, ένα εκπαιδευμένο γεράκι εφορμά από την στήλη του Νέλσον στην Τραφάλγκαρ και διώχνει κάθε περιστέρι που θα πλησιάσει. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ήξερες ότι...

Στη Σιγκαπούρη το 80% των 18χρονων νέων έχει μυωπία.

Σήμερα


Τετάρτη
30
Σεπτεμβρίου
2020
Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης

Γιορτάζουν : Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

1867
Τα νησιά Μίντγουεϊ γίνονται επίσημα αμερικανικό έδαφος.
1877
Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1938
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν και Εντουάρ Νταλαντιέ αντίστοιχα, υπογράφουν με τον Χίτλερ τη Συμφωνία του Μονάχου.
1951
Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1954
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ καταλήγουν σε συμφωνία για τον επανεξοπλισμό και την είσοδο της Δυτικής Γερμανίας στη συμμαχία.
1961
Στρατιωτική εξέγερση πετυχαίνει τη διάλυση της ένωσης της Συρίας με την Αίγυπτο.
1965
Ταραχές ξεσπούν στην Ινδονησία, με περισσότερο από 1.000.000 νεκρούς, έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από υποστηρικτές του Κομμουνιστικού κόμματος.
1993
Στη δυτική Ινδία, πάνω από 6.000 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που διαρκεί πέντε λεπτά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy