Διαπλοκή ή Ανεπάρκεια; Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

 


 

20050814-0-c-d-5-500

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να δώσει εξηγήσεις για το εκδοθέν ομόλογο με επιτόκιο 6,5% που ζήμιωσε την Κύπρο με τουλάχιστον €5 εκατομμύρια

Ισχυρίζονται ότι στόχος ήταν να δοκιμαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς. Οι επενδυτικοί οργανισμοί θα διερωτούνται με τις ενέργειες της κυβέρνησης, ενέργειες που υποσκάπτουν την αξιοπιστία της ως προς την διαχείριση των χρηματοπιστωτικών θεμάτων σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τον τόπο.

  1. Τα ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας (που λήγουν το 2020) διαπραγματεύονται σήμερα με απόδοση στο 5%.  Αυτό σημαίνει ότι με το προσφερόμενο αυξημένο επιτόκιο του 6.5%  στο ομόλογο των €100 εκατ που έκδοσε το Υπουργείο Οικονομικών, το Κράτος και οι φορολογούμενοι έχουν υποστεί  σημαντικές ζημίες.
  2. Έχουν εκδόσει το Ομόλογο χωρίς να ζητήσουν προσφορές από πιθανούς ενδιαφερόμενους κάτι που θα οδηγούσε το προσφερόμενο επιτόκιο προς τα κάτω, εκεί που διαπραγματεύονται και τα ομόλογα που λήγουν το 2020. Περιορίστηκαν βασικά σε ένα και μόνο επενδυτή. Πόσο διαφανής είναι λοιπόν αυτή η διαδικασία; Πόσο υπέρ της Κύπρου και των φορολογούμενων της ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε. 
  3. Σημειώνω ότι έχουν εκδόσει το Ομόλογο κάτω από το Αγγλικό Δίκαιο γεγονός που      παρέχει αυξημένες εξασφαλίσεις στον επενδυτή. Συνεπώς το επιτόκιο θα έπρεπε να ήταν πιο χαμηλό λόγω των εξασφαλίσεων που προκύπτουν από την ισχύ του Αγγλικού δικαίου.
  4. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μας ενημερώσει  εάν έχει καταβάλει προμήθειες σε αυτούς που έφεραν τον επενδυτή και τι ύψος είχαν αυτές οι προμήθειες.
  5. Γνωρίζουν αν ο επενδυτής από το 6,5%  (ή από το κέρδος που θα έχει στην πώληση του Ομολόγου) καταβάλλει σε οποιονδήποτε τρίτο άλλες προμήθειες;
  6. Έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Οικονομικών ότι ο επενδυτής που αγόρασε το ομόλογο ήδη προβαίνει σε πωλήσεις μεταξύ 105-107% της ονομαστικής αξίας του Ομολόγου κάτι που σαφώς αποδεικνύει ότι ο Υπουργός Οικονομικών ζημίωσε την Κύπρο πουλώντας το Ομόλογο με το επιτόκιο του 6.5% κατά τουλάχιστον €5 εκατομμύρια, δωρίζοντας σε μια εβδομάδα τεράστιο κέρδος για τον επενδυτή;

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα Κράτος το οποίο απλώχερα πληρώνει επιτόκια εκατομμυρίων ενώ στους φτωχούς και ταλαιπωρημένους πολίτες μειώνει τα επιδόματα και ενώ προχώρα και στο ξεπούλημα των Ημικρατικών οργανισμών.  Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτές τις αποφάσεις; Διαπλοκή ή ανεπάρκεια;

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βηθλεέμ, Δυτική Όχθη: Κόσμος συγκεντρώνεται στην Πλατεία της Γέννησης για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Hazem Bader/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Αργεντινή σημαίνει «Ασημένια Χώρα».

Newsletter

Σήμερα


Δευτέρα
8
Δεκεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Πατάπιος

1827
Η Τουρκία εκδίδει «Χάτι Σερίφι», με το οποίο όλοι οι «άπιστοι» χαρακτηρίζονται θανάσιμοι εχθροί των μουσουλμάνων.
1912
O ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά.
1941
Oι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύττουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μετά την επίθεση της τελευταίας στο Περλ Χάρμπορ.
1971
Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση «bypass» στην Ελλάδα.
1974
Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό στην Ελλάδα (υπέρ της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας 69,2%)
1980
Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των "Beatles", Τζον Λένον από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.