fbpx

Η Κυβέρνηση, ο Βγενόπουλος και ο Σάλλας... Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

 

20050814-0-c-d-5-500

Η ολοκλήρωση του puzzle με σπόνσορα την Κυβέρνηση που εξανέμισε τις περιουσίες των Τραπεζών στην Ελλάδα.

Χθες βράδυ συμπληρώθηκε το puzzle της εσπευσμένης εκποίησης των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα προς της Τράπεζα Πειραιώς, με την τελευταία να επωφελείται πέραν των €3.5 δις.  Συμπληρώθηκε με την ανακοίνωση απόκτησης από την Τράπεζα Πειραιώς του 17,7% της Marfin Investment Group.

Γνωρίζουμε ότι η Μαρφίν Λαική επί εποχής του κ. Βγενόπουλου χορήγησε στον κ. Σάλλα, στα παιδιά του και σε σημαίνοντα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς δάνεια για απόκτηση μετοχών της Πειραιώς πέραν των €150εκ. Αυτά τα  δάνεια  δόθηκαν από τα λεφτά των καταθετών της Μαρφιν – Λαικής. Δάνεια  τα οποία, όπως και πολλά άλλα, οδήγησαν σε καθοριστικές προβλέψεις στη Μαρφίν Λαική και στην εκτόξευση του ELA.   

Σε αυτά τα επίπεδα μακροπρόθεσμων  σχεδιασμών στον τραπεζικό και επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας, η Κυβέρνηση ήταν πλήρως αμελέτητη και απροετοίμαστη,  ζημιώνοντας τις Κυπριακές τράπεζες και ιδιαίτερα τους καταθέτες οι οποίοι  κουρεύτηκαν  πάνω από €3.5δις. Μήπως το επόμενο που θα δούμε είναι η Marfin Investment Group να αποκτά από την Τράπεζα Πειραιώς  τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών;

Αυτά για τις επιτυχίες του οικονομικού μοντέλου της Κυβέρνησης. Ο δε Υπουργός Οικονομικών   όταν αναφέρεται  σε εφαρμογή του Ιρλανδικού μοντέλου, εσκεμμένα παραλείπει να σημειώσει ότι στο Ιρλανδικό μοντέλο δεν κουρεύτηκαν καταθέτες. Η δική μας περίπτωση είναι ακόμα χειρότερη γιατί κούρεψαν  τους καταθέτες   προς  όφελος της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου η τελευταία να ολοκληρώσει κινήσεις όπως την εξαγορά της Marfin Investment Group - μιας εταιρείας ο ρόλος της οποίας ήταν καθοριστικός  στην κατάρρευση του τραπεζικού και οικονομικού μας συστήματος.

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.

Σήμερα


Σάββατο
25
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Μαργαρίτα

1835
Αρχίζει η ισχύς του Οργανισμού των Δικαστηρίων (εκδόθηκε ως νόμος το 1834).
1935
Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί συρρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.
1938
Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Telefunken για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
1947
Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1949
Λαμβάνει χώρα η πρώτη τελετή απονομής των τηλεοπτικών βραβείων Έμμυ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy