Δεν ακολουθούμε τη ρητορική του φόβου. Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου


 

20050814-0-c-d-5-500

Είναι πλέον προφανές ότι το κυπριακό βρίσκεται σε περίοδο έντονων διαβουλεύσεων. 

Η κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν φαίνεται ότι δημιουργεί προϋποθέσεις για  διαπραγματεύσεις στο εθνικό μας θέμα. Ποια η κατάληξη των συνομιλιών; Αυτό κανείς δεν το γνωρίζει. Εμείς ευχόμαστε να καταλήξουν σε  βιώσιμη και εννοείται λειτουργική λύση. 
Είναι όμως να απορεί κανείς με όσους εκ των προτέρων έτρεξαν ως μάντεις κακών να προδιαγράψουν την κατάληξη των συνομιλιών. Δεν θα τους ακολουθήσουμε.

Στην αριστερά, το εθνικό μας πρόβλημα δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη σφαίρα της μικροπολιτικής και κυρίως δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη σφαίρα του ρεβανσισμού. Το εάν η σημερινή κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ στήριξαν ειλικρινά τις προσπάθειες για επίλυση από την προηγούμενη ηγεσία του τόπου, αυτό θα το κρίνει ο λαός και η ιστορία. Εμείς βλέπουμε το παρόν. Και κυρίως το μέλλον.
 Είναι με θλίψη όμως που διαπιστώνουμε ότι έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, πολιτικά πρόσωπα και σε μια μερίδα του λαού, μια στάση που δεν οδηγεί πουθενά.

Στο κυπριακό δεν χωρούν τακτικισμοί. Τακτική και σωστή στρατηγική, βεβαίως. Αλλά όχι τακτικισμοί. Γι’ αυτό δεν θα  ακολουθήσουμε. Δεν θα ακολουθήσουμε όσους εκ των προτέρων σπέρνουν τον φόβο της λύσης. Δεν θα ακολουθήσουμε όσους έχουν την άρνηση για  συνομιλίες ως σωσίβιο πολιτικής επιβίωσης. Δεν θα ακολουθήσουμε όσους έσπευσαν να ηγηθούν νέων “μετώπων” απορριπτισμού. Στην αριστερά δεν χωρούν τέτοιες λογικές.


Η βάση της λύσης είναι γνωστή. Ασχέτως εάν κάποιοι ελέω σκοπιμοτήτων έφτασαν στο σημείο να αρνούνται τις συμφωνίες των φυσικών και πολιτικών τους πατεράδων. Ούτε θα μπούμε στην λογική της ερμηνείας κάθε λέξης που ακούγεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά με στόχο να σκοτωθεί εν τη γενέσει της και αυτή η πρωτοβουλία. Είμαστε ξεκάθαροι και το δηλώνουμε σε όλους τους τόνους: θέλουμε μια λύση που να επανενώνει τον τόπο και τον λαό. Λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Είμαστε ακόμα στην αρχή των συνομιλιών. Δεν προδικάζουμε το αποτέλεσμα αλλά ούτε και δαιμονοποιούμε τις ιστορικές μας δεσμεύσεις. Γι’αυτό και δεν θα ακολουθήσουμε την ρητορική του φόβου. Δεν θα ακολουθήσουμε την ρητορική του διχασμού. Δεν θα ακολουθήσουμε όσους θέλουν ένα “δεύτερο ελληνικό κράτος”, ούτε θα ακολουθήσουμε όσους δεν τολμούν να παραδεχτούν ότι προτιμούν την διχοτόμηση από την Ομοσπονδία. Επιδιώκουμε την Ομοσπονδία και θα εργαστούμε για αυτό.

Η ιστορία είναι αμείλικτος κριτής όλων. Η ιστορία όμως. Όχι τα παραμύθια που φτιάχνουν μερικοί για να αυτοδικαιωθούν στα μάτια των συμπολιτών μας που διακαώς επιθυμούν λύση και επανένωση.

Γι’αυτό και στο διάστημα που θα ακολουθήσει θα σταθούμε με θάρρος και ειλικρίνεια απέναντι στον λαό. Θα ζυγίσουμε όλα όσα θα τεθούν ενώπιον μας όταν και εφόσον τεθούν. Και ευχόμαστε αυτή η κατάληξη να είναι θετική. Όχι για να δικαιωθούμε ως παράταξη. Αλλά για να εξιλεωθούμε επιτέλους συλλογικά ως λαός στα μάτια των παιδιών μας που κληρονόμησαν όπως και εμεις  μια μοιρασμένη πατρίδα.

Μόνον τότε θα μπορέσουμε να τους ξανακοιτάξουμε λέγοντας τους: “Σας δίνουμε αυτό που σας χρωστάμε. Μια επανενωμένη πατρίδα. Αγαπήστε την περισσότερο απ’ότι άλλοι την αγάπησαν  στο παρελθόν”.

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ρέικιανες, Ισλανδία: Το σέλας, ή βόρειο σέλας, πάνω από τον παλιό φάρο Γκάρντουρ στο βορειότερο σημείο της χερσονήσου Ρέικιανες. Owen Humphreys/PA

Ήξερες ότι...

Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο (παράμεσος), διότι τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Νοεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1520
Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
1814
Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
1821
Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1895
Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
1910
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
1964
Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy