fbpx

Εξωστρεφής πολιτική. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

«Είμαστε μια μικρή χώρα. Μια χώρα βασανισμένη. Για δεκαετίες λειτουργούσαμε μονοθεματικά στο εξωτερικό...».

 

 

Οι συζητήσεις που κάναμε με ξένους ξεκινούσαν και τελείωναν στο Κυπριακό. Δεν το λέω αρνητικά. Τότε, πριν σαράντα χρόνια, αυτό ήταν μια αναγκαιότητα. Και καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό, να μην αναγνωριστεί το ψευδοκράτος από κανέναν. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε σήμερα. Ποιες είναι οι ανάγκες του τόπου μας σε ότι αφορά την διπλωματία; Και όταν μιλάμε για διπλωματία, δεν είναι κάτι που κάνουν μόνο οι διπλωμάτες στο υπουργείο εξωτερικών, αλλά κάθε πρωτοβουλία που μπορεί ο κάθε ένας από να αναπτύξει.

Σε αυτό το πεδίο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όχι μόνο γιατί είναι σήμερα το κυβερνών κόμμα, όχι μόνο γιατί είναι η μεγαλύτερη παράταξη του αλλά και γιατί μας ταιριάζει. Η εξωστρέφεια είναι βασικό στοιχείο του χαρακτήρα μας. Η συζήτηση εκτός Κύπρου των προοπτικών και των προτεραιοτήτων της χώρας μας είναι για μας σημαντική. Tο  άνοιγμα της βεντάλιας στα ζητήματα που μας απασχολούν ως χώρα είναι κρίσιμο για να αποδεικνύουμε την ωριμότητα, την σοβαρότητα και το κύρος της πατρίδας μας. Όταν τα ενδιαφέροντά μας έχουν να κάνουν με τα ενδιαφέροντα των σοβαρών παικτών, στην περιοχή και παγκόσμια, τότε μόνο όφελος θα έχουμε.

Ο πρόεδρος της παράταξής μας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει δημιουργήσει το υπόβαθρο εκείνο για να έχει την ευχέρεια να συναντά και να συνομιλεί με τους ανθρώπους κλειδιά σε όλο τον κόσμο. Την τελευταία βδομάδα πήγε στην Ουάσιγκτον και είχε ένα ευρύ φάσμα επαφών. Συνάντησε πέραν των είκοσι αξιωματούχων της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, γερουσιαστές, προσωπικότητες, διευθυντές δεξαμενών σκέψης, δημοσιογράφους. Και δεν είναι το ποσοτικό το πρώτιστο ζήτημα, αλλά το ποιοτικό. Το τι είπε, αλλά και το τι άκουσε. Χωρίς συζήτηση, χωρίς ανταλλαγή απόψεων κάνουμε εικασίες. Και όταν κτίζουμε τις πολιτικές μας, και δη την εξωτερική πολιτική, πάνω σε εικασίες είναι πολύ επικίνδυνο. Σε αυτές τις συναντήσεις, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν συζήτησε μόνο το Κυπριακό. Συζήτησε ζητήματα οικονομίας, είχε συναντήσεις και με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζητήματα ενέργειας, περιφερειακά ζητήματα αλλά και ζητήματα που απασχολούν την ισορροπία στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Ήταν μάλιστα κύριος ομιλητής στο 4ο Φόρουμ Ουάσιγκτον για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο και ανέπτυξε το θέμα «Ηνωμένες Πολιτείες και Κύπρος, στη Νέα Ενεργειακή Εποχή». Η συμμετοχή σε τέτοια σημαντικά φόρα είναι από μόνη της αντιπροσωπευτική και αντικατοπτρίζει τη σημαντικότητα που αποδίδουν σήμερα στη χώρα μας.

Οι επαφές εκτός Κύπρου δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ούτε αποσπασματικά ούτε ως πυροτέχνημα. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει η απαιτούμενη αξιοπιστία για να μπορούμε ακριβώς να χαράζουμε και να υλοποιούμε μακρόπνοη πολιτική. Είναι αυτές οι απαραίτητες πρακτικές και πολιτικές για να καταρρίψουμε τον μύθο του μικρού κράτους. Για να αποδεικνύουμε πως το μέγεθος της χώρας είναι αντιστρόφως ανάλογο των τετραγωνικών χιλιομέτρων της έκτασής μας. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό το κατανοήσαμε εδώ και πολλά χρόνια και το υλοποιούμε με τις επαφές του προέδρου και της ηγεσίας της παράταξής μας. Αντίστοιχο ταξίδι πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον ο Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ιούνιο του 2017.

Με συνέπεια και συνέχεια θα συνεχιστούν οι επαφές. Την 21η Ιουνίου ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι προσκεκλημένος ως ομιλητής στο διακεκριμένο «Economic Ideas Forum» στο Παρίσι, το οποίο διοργανώνει το «Wilfried Martens Centre». Στο Forum προσκεκλημένοι είναι Ευρωπαίοι ηγέτες, Επίτροποι της ΕΕ, μέλη της Ευρωβουλής, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί διεθνούς κύρους.

Η εσωστρέφεια ποτέ δεν μας ταίριαξε στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ποτέ δεν μας άρεσε ο βαυκαλισμός μεταξύ μας. Προτιμούμενα μεταφέρουμε στον έξω κόσμο την Κύπρο που θέλουμε να αφήνει το στίγμα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να πρωταγωνιστεί στην περιοχή, να καταστεί γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης. Αυτός πιστεύουμε είναι και ο ρόλος μας στην πολιτική. Και τον κάνουμε πράξη. 

 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 62 μ.Χ., ο Νέρωνας έστειλε σκλάβους στα Απέννινα Όρη, για να του φέρουν φρέσκο χιόνι. Όταν επέστρεψαν οι σκλάβοι, ο Νέρωνας πήρε το χιόνι, πρόσθεσε φρούτα και μέλι και το έφαγε ως παγωτό.

Σήμερα


Τετάρτη
22
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αναστάσιος, Αναστασία, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης, Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Τιμοθέα, Τιμοθέη, Τίμα, Τίμη, Θέος, Θέα, Θέη

1771
Η Ισπανία παραχωρεί τις Νήσους Φώκλαντ στην Μεγάλη Βρετανία.
1830
Με τη Σύμβαση του Λονδίνου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ανεξάρτητο κράτος.
1840
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι εγκαθίστανται στη Νέα Ζηλανδία.
1879
Οι Ζουλού αιφνιδιάζουν και συντρίβουν τις βρετανικές δυνάμεις στη Μάχη της Ισαντλουάνα.
1972
Εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, και η Δανία.
1980
Οι Σοβιετικές Αρχές συλλαμβάνουν τον φυσικό και πολιτικό αγωνιστή Αντρέι Ζαχάρωφ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy