Υπογράφουμε ηλεκτρονικά. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όσο εύηχα και αν ακούγεται, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να προχωρούμε από ορόσημο σε ορόσημο».

 

H απόδειξη της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης αποδεικνύεται μόνο μέσα από πράξεις. Μια τέτοια πράξη ήταν και η υλοποίηση του πρώτου ορόσημου, του καθορισμού δηλαδή του νομοθετικού πλαισίου για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση. Στην ουσία όμως, τώρα ξεκινά η υλοποίηση. Το τι έγινε την Παρασκευή στην ολομέλεια, με την ομόφωνη υπερψήφιση των νομοσχεδίων ήταν το ελάχιστο απαραίτητο.

Τώρα χρειάζεται να βάλουμε το νερό στο αυλάκι. Οι πολίτες να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν, να κατανοήσουν και να ζήσουν την σημασία και την αξία της ηλεκτρονικής υπογραφής και της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσει και η εφαρμογή. Να γίνεται η απαραίτητη υποδομή για να αξιοποιηθεί αυτή η νομοθεσία, που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Σκεφτείτε μόνο πόση γραφειοκρατία, πόση χαρτούρα θα γλυτώνουμε, πόσος χρόνος αλλά και άλλοι πόροι  θα εξοικονομούνται. Βεβαίως, και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε όλες, μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Αν περιμένουμε πως αύριο ή σε ένα χρόνο θα εξαφανιστούν οι φωτοτυπικές και οι φάκελοι, θα ξεγελαστούμε. Οι πολιτικές αυτές έχουν ορίζοντα μέχρι να γίνουν αισθητές, είναι οι μεγάλες αλλαγές που αλλάζουν την χώρα μας, αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργούμε, αλλάζουν την καθημερινότητα μας.

Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα τόσο πιο εμφανές, όσο αυτές οι μεγάλες πολιτικές λειτουργήσουν όσο πιο οριζόντια γίνεται. Αν για παράδειγμα η ηλεκτρονική ταυτοποίηση και η ηλεκτρονική υπογραφή εφαρμοστεί αποσπασματικά σε μερικά τμήματα του κράτους, θα είναι ούτε λίγο ούτε πολύ δώρο άδωρο. To ιδανικό, το τέλειο, θα είναι ο κάθε πολίτης να κυκλοφορεί μόνο με έναν έγγραφο, την ταυτότητα του. Και με αυτήν να έχει τη δυνατότητα να κάνει όλες του τις συναλλαγές, όλες του τις δουλειές. Από την πληρωμή των λογαριασμών του, μέχρι και την παραλαβή των φαρμάκων του από το οποιοδήποτε φαρμακείο. Δεν περιγράφω ιστορία επιστημονικής φαντασίας, περιγράφω το τι κάνουν στην Εσθονία, που είναι και οι σύμβουλοι μας σε αυτό το τεράστιο πρότζεκτ.

Ένα μεγάλο στοίχημα για την επιτυχία είναι ο τρόπος που θα υλοποιηθεί. Για να μπορούν να επικοινωνούν και να διαβάζουν τον ίδιο μοναδικό αριθμό οι υπηρεσίες ή οι ιδιωτικοί οργανισμοί, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν χρησιμοποιώντας αντίστοιχα ή τα ίδια λογισμικά. Διαφορετικά, θα μας στοιχίσει πολλαπλάσια και δεν θα έχει την ίδια αξία και την ίδια χρησιμότητα.

Ας μείνουμε όμως στη μεγάλη εικόνα. Στην Κύπρο που θέλουμε να αλλάξουμε, στην Κύπρο που μπορεί και πρέπει να κάνει άλματα. Να πιστέψουμε στον τόπο μας και στις δυνατότητές μας. Να καταλάβουμε πως η αξιοποίηση της τεχνολογίας γιγαντώνει το μέγεθός μας. Χρειάζεται πάντα να έχουμε στο νου μας πως με πολύπλοκες διαδικασίες δεν μπορούμε να πάμε μακριά. Πως η γραφειοκρατία μας τσακίζει και μας διαλύει. Πως η διαφθορά που διαχρονικά μαστίζει τον τόπο μας δεν καταπολεμείται με ευχολόγια και ευχέλαια αλλά με πολιτικές πράξεις. Πολιτικές πράξεις που αποδεικνύουν την πολιτική βούληση για να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά. Δεν θα κουραστώ να γράφω, να λέω και να προσθέτω εμπράκτως πως η διαφθορά θα καταπολεμηθεί σε μεγάλο βαθμό όταν καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Και η γραφειοκρατία και η διαφθορά θα καταπολεμηθούν με διαφάνεια. Όσο πιο μεγάλη είναι η χρήση της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της, τόσο πιο μεγάλη, απτή και εφαρμοσμένη θα είναι και η διαφάνεια.   

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ναϊρόμπι, Κένυα: Οι άνθρωποι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Χρωμάτων, το οποίο γιορτάζει την ενότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα το 1000 π.Χ.

Σήμερα


Δευτέρα
25
Νοεμβρίου
2024
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Γιορτάζουν : Αικατερίνη, Αικατερίνα, Κατερίνα, Κατίνα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας, Μερκουρία

1783
Αμερικανική Επανάσταση: οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού.
1936
Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».
1942
Ανατινάσσεται η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών δολιοφθορέων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy