Νέοι κανόνες πολέμου. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

neoikanonesdim

«Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μορφή εγχειριδίου. Ευκολοδιάβαστο, γραμμένο σε απλή γλώσσα, με πάρα πολλά παραδείγματα από εκλογικές αναμετρήσεις, με ιστορικά στοιχεία και στατιστικά»

Νέοι κανόνες πολέμου είναι ο τίτλος του βιβλίου του εξ Ελλάδος σύμβουλου στρατηγικής στην επικοινωνία Ευτύχη Βαρδουλάκη. Ο τίτλος αν και αλληγορικός, αφού πόλεμο εννοεί την κάθε εκλογική αναμέτρηση, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την προετοιμασία που χρειάζεται από τον κάθε ενδιαφερόμενο, από τον κάθε υποψήφιο, για να είναι έτοιμος την μέρα της μάχης, τη μέρα των εκλογών.

Η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) του Δημοκρατικού Συναγερμού θα φιλοξενήσει τον κ. Βαρδουλάκη την προσεχή Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία. Πέραν της βασικής παρουσίασης του βιβλίου, ο συγγραφέας θα μιλήσει για τις βασικές αρχές μιας προεκλογικής εκστρατείας. Εν είδει σεμιναρίου θα αποπειραθεί να μεταφέρει στους παρευρισκομένους όλα όσα χρειάζονται να ξέρουν σχετικά με τις εκλογές. Την ψυχολογική προετοιμασία που απαιτείται να προηγηθεί, τη δομή της εκστρατείας, την οργανωτική προετοιμασία, τα οικονομικά της μάχης και η αξιοποίηση των εθελοντών.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μορφή εγχειριδίου. Ευκολοδιάβαστο, γραμμένο σε απλή γλώσσα, με πάρα πολλά παραδείγματα από εκλογικές αναμετρήσεις, με ιστορικά στοιχεία και στατιστικά. Είναι ένα απαραίτητο, κατά τη γνώμη μου, εργαλείο για τον κάθε ένα και την κάθε μία που του αρέσει η πολιτική και η επικοινωνία και που ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ή υποψήφια είτε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές είτε σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτή είναι και η αφορμή που ως Οργάνωση Νέων Επιστημόνων διοργανώνουμε αυτή την παρουσίαση βιβλίου την δεδομένη χρονική στιγμή. Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα δούμε, ή μάλλον βλέπουμε ήδη, εκατοντάδες υποψήφιους, να ανακοινώνουν την πρόθεσή τους. Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, κοινοτάρχες, κοινοτικούς συμβούλους, σχολικούς εφόρους. Αν και οι κανόνες στις εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι ξεκάθαροι, υπάρχουν. Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία κανενός, έστω και αν ακολουθηθούν με ευλάβεια όλοι οι κανόνες. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι συγκερασμός πολλών παραγόντων. Συμπεριλαμβανομένου και της τύχης. Κανείς όμως δεν μπορεί να αφήσει εκτός της εξίσωσης την επικοινωνία. Όσοι υποστηρίζουν άλλωστε πως η επικοινωνία αλλοιώνει τα μηνύματα της πολιτικής, πιστεύω πως μάλλον δεν κατάλαβαν τι σημαίνει επικοινωνία και πως παντρεύεται με την πολιτική. Η επικοινωνία είναι το μέσο για να περάσουν τα πολιτικά μηνύματα. Δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει και να αλλοιώσει την πολιτική. Αυτό είναι ξεκάθαρο και βασικός κανόνας.

Ένας άλλος λόγος που  πιστεύουμε πως είναι σημαντικό το βιβλίο αυτό είναι γιατί θα βελτιώσει τα επίπεδα της αισθητικής μας. Ως τόπος, ως λαός έχουμε πιστεύω ένα ζήτημα με την αισθητική. Που οφείλεται σε δεκάδες λόγους και δεν είναι η ώρα να τους αναλύσουμε. Όταν εκθέτουμε τους εαυτούς μας, όπως συμβαίνει στις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι εύκολο να υποπέσουμε σε κραυγαλέα λάθη αισθητικής. Που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την ουσία της πολιτικής αλλά ούτε και με την οργανωτική δομή μιας εκστρατείας. Η απογύμνωση ενός εκάστου από μας είναι πολύ πιο εύκολη δεδομένου της λανθασμένης ή της ατελούς αισθητικής μας. Και είναι πιθανό όλοι οι κόποι μηνών ή και ετών να καταστραφούν σε μερικά λεπτά, ιδιαίτερα στις μέρες μας, με την ταχύτητα που τα social media μεταφέρουν τα μηνύματα.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι λοιπόν. Όσοι ενδιαφέρεστε να είστε υποψήφιοι ή όσοι αγαπάτε την πολιτική και την επικοινωνία. Όλοι κάτι θα έχουμε να κερδίσουμε από αυτή την παρουσίαση. Ίσως να είναι και μια καλή αρχή για όλους μας, για να ξεχωρίσουμε τα ουσιώδη από τα επουσιώδη, τον ορθολογισμό από τον λαϊκισμό, την παραγωγή πολιτικής από το αναμάσημα των ξύλινων πολιτικών λόγων που θυμίζουν και μυρίζουν λόγια της δεκαετίας του 80. Θα σας περιμένουμε. 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy