Νέοι κανόνες πολέμου. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

neoikanonesdim

«Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μορφή εγχειριδίου. Ευκολοδιάβαστο, γραμμένο σε απλή γλώσσα, με πάρα πολλά παραδείγματα από εκλογικές αναμετρήσεις, με ιστορικά στοιχεία και στατιστικά»

Νέοι κανόνες πολέμου είναι ο τίτλος του βιβλίου του εξ Ελλάδος σύμβουλου στρατηγικής στην επικοινωνία Ευτύχη Βαρδουλάκη. Ο τίτλος αν και αλληγορικός, αφού πόλεμο εννοεί την κάθε εκλογική αναμέτρηση, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την προετοιμασία που χρειάζεται από τον κάθε ενδιαφερόμενο, από τον κάθε υποψήφιο, για να είναι έτοιμος την μέρα της μάχης, τη μέρα των εκλογών.

Η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) του Δημοκρατικού Συναγερμού θα φιλοξενήσει τον κ. Βαρδουλάκη την προσεχή Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία. Πέραν της βασικής παρουσίασης του βιβλίου, ο συγγραφέας θα μιλήσει για τις βασικές αρχές μιας προεκλογικής εκστρατείας. Εν είδει σεμιναρίου θα αποπειραθεί να μεταφέρει στους παρευρισκομένους όλα όσα χρειάζονται να ξέρουν σχετικά με τις εκλογές. Την ψυχολογική προετοιμασία που απαιτείται να προηγηθεί, τη δομή της εκστρατείας, την οργανωτική προετοιμασία, τα οικονομικά της μάχης και η αξιοποίηση των εθελοντών.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μορφή εγχειριδίου. Ευκολοδιάβαστο, γραμμένο σε απλή γλώσσα, με πάρα πολλά παραδείγματα από εκλογικές αναμετρήσεις, με ιστορικά στοιχεία και στατιστικά. Είναι ένα απαραίτητο, κατά τη γνώμη μου, εργαλείο για τον κάθε ένα και την κάθε μία που του αρέσει η πολιτική και η επικοινωνία και που ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ή υποψήφια είτε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές είτε σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτή είναι και η αφορμή που ως Οργάνωση Νέων Επιστημόνων διοργανώνουμε αυτή την παρουσίαση βιβλίου την δεδομένη χρονική στιγμή. Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα δούμε, ή μάλλον βλέπουμε ήδη, εκατοντάδες υποψήφιους, να ανακοινώνουν την πρόθεσή τους. Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, κοινοτάρχες, κοινοτικούς συμβούλους, σχολικούς εφόρους. Αν και οι κανόνες στις εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι ξεκάθαροι, υπάρχουν. Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία κανενός, έστω και αν ακολουθηθούν με ευλάβεια όλοι οι κανόνες. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι συγκερασμός πολλών παραγόντων. Συμπεριλαμβανομένου και της τύχης. Κανείς όμως δεν μπορεί να αφήσει εκτός της εξίσωσης την επικοινωνία. Όσοι υποστηρίζουν άλλωστε πως η επικοινωνία αλλοιώνει τα μηνύματα της πολιτικής, πιστεύω πως μάλλον δεν κατάλαβαν τι σημαίνει επικοινωνία και πως παντρεύεται με την πολιτική. Η επικοινωνία είναι το μέσο για να περάσουν τα πολιτικά μηνύματα. Δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει και να αλλοιώσει την πολιτική. Αυτό είναι ξεκάθαρο και βασικός κανόνας.

Ένας άλλος λόγος που  πιστεύουμε πως είναι σημαντικό το βιβλίο αυτό είναι γιατί θα βελτιώσει τα επίπεδα της αισθητικής μας. Ως τόπος, ως λαός έχουμε πιστεύω ένα ζήτημα με την αισθητική. Που οφείλεται σε δεκάδες λόγους και δεν είναι η ώρα να τους αναλύσουμε. Όταν εκθέτουμε τους εαυτούς μας, όπως συμβαίνει στις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι εύκολο να υποπέσουμε σε κραυγαλέα λάθη αισθητικής. Που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την ουσία της πολιτικής αλλά ούτε και με την οργανωτική δομή μιας εκστρατείας. Η απογύμνωση ενός εκάστου από μας είναι πολύ πιο εύκολη δεδομένου της λανθασμένης ή της ατελούς αισθητικής μας. Και είναι πιθανό όλοι οι κόποι μηνών ή και ετών να καταστραφούν σε μερικά λεπτά, ιδιαίτερα στις μέρες μας, με την ταχύτητα που τα social media μεταφέρουν τα μηνύματα.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι λοιπόν. Όσοι ενδιαφέρεστε να είστε υποψήφιοι ή όσοι αγαπάτε την πολιτική και την επικοινωνία. Όλοι κάτι θα έχουμε να κερδίσουμε από αυτή την παρουσίαση. Ίσως να είναι και μια καλή αρχή για όλους μας, για να ξεχωρίσουμε τα ουσιώδη από τα επουσιώδη, τον ορθολογισμό από τον λαϊκισμό, την παραγωγή πολιτικής από το αναμάσημα των ξύλινων πολιτικών λόγων που θυμίζουν και μυρίζουν λόγια της δεκαετίας του 80. Θα σας περιμένουμε. 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ουίνδσορ, Ηνωμένο Βασίλειο: Ο Βασιλιάς Κάρολος και ο Πρόεδρος Τραμπ κάθονται σε άμαξα κατά τη διάρκεια πομπής στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Toby Melville/Reuters

Ήξερες ότι...

Ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος, το 1898, ήταν ο πρώτος που καταγράφηκε κινηματογραφικά. Παράλληλα, ήταν κι ο πρώτος που η εικόνα του έλεγε ψέματα, αφού το κινηματογραφικό συνεργείο γύρισε τις σκηνές της μάχης σ’ ένα στούντιο στο Νιου Τζέρσι των Η.Π.Α.

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
18
Σεπτεμβρίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών

Γιορτάζουν : Αριάδνη, Αριάνα, Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία, Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης, Ρωμύλος, Ρωμύλιος

1739
Υπογράφεται η Συνθήκη του Βελιγραδίου, με την οποία το Βελιγράδι παραχωρείται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1810
Η Χιλή γίνεται ανεξάρτητη από την Ισπανία. Σχηματίζεται η πρώτη κυβέρνηση (εθνική εορτή).
1834
Η Αθήνα ονομάζεται Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.
1851
Η εφημερίδα «Νιού Γιόρκ Τάιμς» εκδίδεται για πρώτη φορά.
1906
Τυφώνας και τσουνάμι πλήττει το Χονγκ Κονγκ, με 10.000 νεκρούς.
1978
Από σεισμό 7 Ρίχτερ στο Ιράν σκοτώνονται 18.000 άτομα.
2005
Διεξάγονται ιστορικές βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, για πρώτη φορά έπειτα από 36 χρόνια.