fbpx

Καλό νέο πολιτικό έτος. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

demdemneoeto

«Από αύριο μπαίνουμε στο τελευταίο ολόκληρο πολιτικό έτος αυτής της διακυβέρνησης. Προσωπικά, εκτιμώ πως θα είναι η πιο κρίσιμη χρονιά στην ιστορία της χώρας μας. Πιστεύω πως θα έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε ιστορία.»

Μας περιμένει ένα «γεμάτο» πολιτικό έτος, από αυτή τη βδομάδα που έρχεται. Με εξελίξεις στο Κυπριακό, με εκλογές τον Δεκέμβρη, φορτωμένες με τη μετεξέλιξη των δήμων, με το στοίχημα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και της εφαρμογής του ΓεΣΥ να είναι πλέον πάνω στο τραπέζι και όχι θεωρητικές, ριγμένες ατάκες, σε τηλεοπτικά πάνελ. Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017 θα ανοίξει άμεσα και θα αποτελέσει τροχιοδεικτικό των προθέσεων ενός εκάστου, για την τακτική που θα ακολουθήσουν ενόψει και των Προεδρικών του 2018.

Στη μεγαλύτερη εικόνα, έχουμε την πορεία του εθνικού θέματος. Η καλοκαιρινή ραστώνη δεν επηρέασε τη συνθηματολογία από τα κόμματα του απορριπτικού μετώπου, που δείχνουν να χάνουν την ψυχραιμία τους ενόψει των εξελίξεων και προσπαθούν να πνίξουν την κινητικότητα στη γέννησή της. Μιλούν για συσκότιση, για αναβάθμιση του Ακιντζί στο ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης, για συζήτηση μόνο όσων θέλει η άλλη πλευρά στις συνομιλίες. Ρίχνουν όλα τα συνθήματα που ξέρουν πως ενεργοποιούν το συναίσθημα του φόβου. Καλλιεργούν προληπτικά το έδαφος για να πετύχουν την απόρριψη ενός σχεδίου λύσης σε δημοψήφισμα. Ο φόβος, όμως, αυτών των πολιτικών για το δικό τους μέλλον μετά από τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να ξεπεράσει σήμερα την ελπίδα για να επιλύσουμε το χρόνιό μας πρόβλημα και να δούμε το μέλλον της επανενωμένης μας πατρίδας. Το ζητούμενο είναι η ελπίδα να υπερπηδήσει τον φόβο. Και αυτό θα το πολεμήσουμε μέχρι τέλους.

Στην αμέσως μικρότερη εικόνα, έχουμε το στοίχημα της μεταρρύθμισης της χώρας. Μία μεταρρύθμιση που πιάνει την τοπική αυτοδιοίκηση παραμονές μάλιστα εκλογών, το πακέτο των έξι νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Όλα αυτά θα συζητηθούν στις πρώτες συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών στη Βουλή και τα κόμματα θα δώσουν ξεκάθαρα το στίγμα τους στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 13 του Σεπτέμβρη. Ο πειρασμός του λαϊκισμού και της εύκολης λύσης του «τουμπαρίσματος» των νομοσχεδίων είναι εκεί και σίγουρα στις επιλογές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βλέπουν δεκαοκτώ μήνες πιο μπροστά. Το στοίχημα, όμως, για να πάρουμε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά και να πιστωθούν όλοι αυτό το βήμα είναι επίσης μία επιλογή. Η διαδικασία εξέλιξης της χώρας μας χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται στρατηγική και όχι τακτικισμούς. Άλλωστε, ζούμε σε περίεργες εποχές για την πολιτική και αποδείχτηκε από το πρόσφατο παρελθόν πως από τον τακτικισμό κανείς δεν κερδίζει.

Από αύριο μπαίνουμε στο τελευταίο ολόκληρο πολιτικό έτος αυτής της διακυβέρνησης. Προσωπικά, εκτιμώ πως θα είναι η πιο κρίσιμη χρονιά στην ιστορία της χώρας μας. Πιστεύω πως θα έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε ιστορία. Θα έχουμε ίσως την ευκαιρία να λύσουμε το Κυπριακό και θα βάλουμε τη χώρα μας σε νέες δομές. Ας κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τα καταφέρουμε. Και αν όμως δεν καταλήξουμε θετικά με τις συνομιλίες, θα έχουμε μπροστά μας το δεύτερο μεγάλο στοίχημα. Να βάλουμε τις βάσεις για ένα σύγχρονο κράτος, με μειωμένη γραφειοκρατία, με αυξημένη αποτελεσματικότητα. Με Γενικό, επιτέλους, Σχέδιο Υγείας, με πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Με χρονοδιάγραμμα για μείωση του αριθμού των δήμων, αλλά και εκσυγχρονισμού ταυτόχρονα του τρόπου λειτουργίας και εξυπηρέτησης των δημοτών. Σε αυτόν τον γεμάτο χρόνο μπορούμε να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά. Αλλά μπορούμε και να την αφήσουμε καθηλωμένη στη σιγουριά της πεπατημένης, λόγω του φόβου μήπως πάρουν άλλοι περισσότερα εύσημα. Το άμεσο μέλλον θα μας δώσει την απάντηση.

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χρυσάφια. Θα είναι ο μεγαλύτερος της πόλης. Ο Buddha Dhammakaya Thep Mongkol φτιαγμένος από χαλκό με ύψος 69 μέτρα θα κοιτάζει παράγκες και λαμπερά κτίρια από τον ναό Wat Paknam Bhasicharoen της Μπανκόγκ φτιαγμένος αποκλειστικά από δωρεές. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο τυπώνονται κάθε χρόνο περισσότερα χαρτονομίσματα του παιχνιδιού Monopoly, συγκριτικά με τα αληθινά χαρτονομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
11
Ιουλίου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών

Γιορτάζουν : Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, Όλγα

1536
Πεθαίνει ο Δεσιδέριος Eρασμος. Φιλόλογος και ανθρωπιστής, πολέμησε κάθε απόλυτο, καυτηρίασε εστεμμένους και κληρικούς και αφοσιώθηκε στον αγώνα για την απελευθέρωση του πνεύματος από τις προκαταλήψεις και τους δογματισμούς. Αριστουργήματα ύφους στη λατινική γλώσσα είναι τα έργα του «Mωρίας εγκώμιο» και «Συνομιλίες». Θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση. Γεννήθηκε στο Pότερνταμ της Oλλανδίας το 1467.
1767
Γεννιέται ο Tζον Kουίνσι Άνταμς, Aμερικανός πολιτικός. Έγινε o έκτος πρόεδρος των HΠA από το 1825 και ο μοναδικός έως το 2000 γιος προηγούμενου προέδρου: O πατέρας του, Tζον Aνταμς, ήταν o δεύτερος πρόεδρος το 1797. O πατέρας πέθανε το 1826, ο γιος το 1848.
1865
Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ απολύει τον υπουργό Νεκέρ.
1921
H Mογγολία διακηρύσσει την ανεξαρτησία της ως Λαϊκή Δημοκρατία.
2006
Μουσουλμάνοι του Kασμίρ ανατινάσσουν επτά βαγόνια πρώτης θέσης ισάριθμων συρμών στη Bομβάη. Oι νεκροί ξεπερνούν τους διακόσιους και οι τραυματίες τους εξακόσιους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy