Εκλογές… παρά πόδα. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

eklogesdimdimi111

Η κοινωνία είναι τόσο απηυδισμένη από τις συμφωνίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, που θα έρθει και θα τιμωρήσει όλους όσοι αποπειραθούν να το πράξουν. Πόσω δε μάλλον όταν οι συμφωνίες αυτές θα έχουν να κάνουν με χειραγώγηση της ψήφου των πολιτών.

Το μελάνι των αναλύσεων των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών δεν στέγνωσε καλά καλά και ήδη έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία των εκλογών του Δεκέμβρη. Το έχουμε πει πολλές φορές, πως οι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις μάς τραβούν πίσω. Μειώνουν τον ωφέλιμο χρόνο για παραγωγή πολιτικής και δεν αφήνουν τις διαδικασίες να αναπνεύσουν. Η πρόταση για ταυτόχρονη διεξαγωγή των Δημοτικών με τις Ευρωεκλογές, είναι πιστεύω η ιδανική, τόσο για να αφαιρέσουμε μία εκλογική και κυρίως προεκλογική αναμέτρηση, όσο και για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Θα αυξήσουμε ακόμα πιστεύω το ενδιαφέρον της κοινωνίας, αφού θα έχουμε διπλή αναμέτρηση, μειώνοντας ταυτόχρονα την «ενόχληση» και την κούραση.

Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος. Τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχουμε δει προτάσεις και Άγγλων και Ιταλών εμπειρογνωμόνων. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως αν δεν αναβάλουμε τις εκλογές, με ξεκάθαρη εντολή οι επόμενες δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2019, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, να είναι εκλογές με υλοποιημένη τη μεταρρύθμιση που εννοείται πως θα προνοεί και μείωση των δήμων, θα δυσκολέψει πολύ το όλο εγχείρημα. Όσο αναβάλλουμε τη διαδικασία τόσο θα απομακρυνόμαστε από τον στόχο. Σήμερα έχουμε δεδηλωμένη πρόθεση από τις ηγεσίες των δήμων για την υλοποίηση. Δεν είμαι σίγουρος σε ποιο βαθμό θα ισχύει αυτό τον Ιανουάριο.

Η συζήτηση βέβαια για αναβολή των εκλογών είναι μάλλον θεωρητική. Κατέγραψα απλώς την εκτίμησή μου για το μέλλον της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε ό,τι αφορά στις εκλογές, αυτές λειτουργούσαν διαχρονικά ως πρόκριμα για τις Προεδρικές που ακολουθούν σε 14 μήνες. Συνάπτονταν συμφωνίες, δοκιμάζονταν συμμαχίες. Αυτή τη φορά, δεν είμαι σίγουρος πως μπορεί να ακολουθηθεί η πεπατημένη. Η κοινωνία είναι τόσο απηυδισμένη από τις συμφωνίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, που θα έρθει και θα τιμωρήσει όλους όσοι αποπειραθούν να το πράξουν. Πόσω δε μάλλον όταν οι συμφωνίες αυτές θα έχουν να κάνουν με χειραγώγηση της ψήφου των πολιτών. Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι εκλογές των προσωπικοτήτων. Υποψήφιοι άφθαρτοι, με εμπειρίες από την αγορά εργασίας, με εκτίμηση στις τοπικές κοινωνίες, με όρεξη που θα αποπνέει αέρα ανανέωσης, θα είναι σίγουρα σοβαρές υποψηφιότητες, ανεξάρτητα αν οι προσθέσεις ποσοστών θα λένε το αντίθετο. Οι εντυπώσεις, βέβαια, στις δημοτικές εκλογές κερδίζονται από το αποτέλεσμα των μητροπολιτικών δήμων και είναι εκεί που θα επενδύσουν τα κόμματα. Κανείς δεν θα θυμάται ύστερα από μία βδομάδα τα ποσοστά στα δημοτικά συμβούλια, πόσω μάλλον στα κοινοτικά και στις σχολικές εφορείες.

Ένα από τα ζητήματα που χρειάζεται να δούμε με σοβαρότητα είναι ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής διαδικασίας. Καταθέσαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός προτάσεις νόμου τόσο για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας όσο και για εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, αλλά και για μείωση του χρονικού διαστήματος, που κλείνει ο εκλογικός κατάλογος. Σε ό,τι αφορά στην πρότασή μας για οριζόντια ψηφοφορία, είναι η πρώτη πρόταση που κατατέθηκε και αναλύει μέχρι τέλους και τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και των σταυρών προτίμησης. Ήδη είχαμε την προηγούμενη βδομάδα πολύωρη συνάντηση με λειτουργούς της Βουλής και προχωρήσαμε αρκετά σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η συζήτηση άμεσα τον Σεπτέμβρη και να καταλήξουμε όσο πιο άμεσα και στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τον Δεκέμβρη. Επί της ουσίας, θα κριθούμε όλοι στη συζήτηση. Όσοι δηλώνουν θεωρητικώς υπέρ της οριζόντιας και όσοι πράγματι πιστεύουν σε αυτήν.

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy