Μίλησε κανείς για μίζες; Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

mizadimdimi

«Τα επίπεδα διαφάνειας θα αυξηθούν μόνο όταν θα είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε μέσω υπολογιστή και του «ψηφιακού συννέφου» στις δουλειές που έχουμε με το κράτος. Με αυξημένη διαφάνεια θα έχουμε και μηδενική διαφθορά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, είμαστε καταδικασμένοι να ψηφιοποιηθούμε.»

Πήρα στα χέρια μου την Παρασκευή την 19η ετήσια παγκόσμια έρευνα για τους CEOs της pwc. Η έρευνα έχει και βασικά ευρήματα για την Κύπρο αφού συμμετείχαν 80 CEOs από όλους τους τομείς της οικονομίας μας. Τα αποτελέσματα, σε γενικές γραμμές αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα. 85% είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες αλλά το 76% ανησυχούν, φυσικό πιστεύω, για την γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα, κατά τη γνώμη μου, έχει να κάνει με την δωροδοκία και την διαφθορά. Το 65% όσων συμμετείχαν την θεωρούν την μεγαλύτερη επιχειρηματική απειλή. Στην ίδια έρευνα στην Ευρωζώνη, η ίδια απειλή κατατάσσεται αισθητά χαμηλότερα, στο 38% ενώ παγκόσμια στο 55%. Για την Ευρωζώνη η μεγαλύτερη απειλή έγκειται στις κυβερνοαπειλές με 60% ενώ για τους CEOs παγκόσμια με 72% είναι η διαθεσιμότητα των στελεχών με βασικές επαγγελματικές δεξιότητες.

Το ζητούμενο της δωροδοκίας και της διαφθοράς δεν είναι σημερινό και σίγουρα δεν περιμέναμε την έρευνα από της pwc για να μας «ξύσει» την πληγή. Η απόσταση όμως της συγκεκριμένης απειλής στην Κύπρο σε σχέση με την Ευρωζώνη μας θυμίζει με τον χειρότερο τρόπο πως είμαστε στο απροχώρητο και πως χρειάζεται να λύσουμε το πρόβλημα σήμερα και από την ρίζα του. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα. Αυτό είναι δεδομένο, και ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνάμε, όχι για να παραιτηθούμε και για να μην δώσουμε την μάχη, αλλά για να κατανοήσουμε πως χρειάζεται στρατηγικό πλάνο και υπομονή για να τα καταφέρουμε.

Ο πιο σίγουρος δρόμος είναι αυτός της ψηφιακής διακυβέρνησης. Τα επίπεδα διαφάνειας θα αυξηθούν μόνο όταν θα είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε μέσω υπολογιστή και του «ψηφιακού συννέφου» στις δουλειές που έχουμε με το κράτος. Με αυξημένη διαφάνεια θα έχουμε και μηδενική διαφθορά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, είμαστε καταδικασμένοι να ψηφιοποιηθούμε. Προσφορές για δουλειές του δημοσίου, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, ραντεβού με τους γιατρούς, έκδοση αδειών, εγγραφή εταιριών, έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Όσο έχουμε διαδικασίες εκτός ψηφιακής μορφής, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά φαινόμενα δωροδοκίας και διαφθοράς.

Τα ΧΥΤΥ και τα ΧΥΤΑ δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα, είναι δυστυχώς ο κανόνας, ο λάθος κανόνας. Ακούσαμε τις προάλλες για το σκάνδαλο του αποτεφρωτήρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Δεν περνά βδομάδα χωρίς να μην ακούσουμε κάτι σχετικό με σκάνδαλο. Πολλοί από μας, ίσως να ζούσαν τα προηγούμενα χρόνια σε ένα ωραιοποιημένο κόσμο και δεν πίστευαν πως το μέγεθος είναι τόσο μεγάλο. Τώρα, με το λίπος που μας περιέβαλλε να έχει χαθεί, τα ξεσκεπάσματα μας προσγειώνουν, ευτυχώς, στην σκληρή πραγματικότητα, που δεν χωρεί συναισθηματισμούς και που κανένας δεν μπορεί πλέον να καλύψει τα νώτα κανενός.

Δεν έχουμε επιλογή, χρειάζεται να καθαρίσουμε όλους τους στάβλους. Και σε ότι επόμενο θα κτίσουμε, θα πρέπει να είμαστε «κρύσταλλο». Το πρώτο ζητούμενο είναι να ξεπεράσουμε τα κουμπαριλίκια, το δεύτερο να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο για να προχωρήσουμε και τρίτο να βάλουμε και τους σωστούς μηχανισμούς ελέγχου για να δουλεύει το σύστημα. Χωρίς μηχανισμούς - βασίλεια, χωρίς ανθρώπους με υπερεξουσίες, και σίγουρα με τρόπο που να εξυπηρετεί το ζητούμενο: Τον ουσιαστικό έλεγχο. Η πρώτη ερώτηση που πρέπει βέβαια να απαντήσουμε είναι αν θέλουμε. Θέλουμε;

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
17
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.