Κύπρος, γη της υψηλής τεχνολογίας. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

hightechdimdim

Η υψηλή τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός πυλώνας στην προσπάθεια για να αυξήσουμε αισθητά την απασχόληση αλλά και τα εισοδήματα στη χώρα. Σκεφτείτε αν καταφέρναμε ως χώρα να φέρναμε εγκαταστάσεις της Google ή της Microsoft στην Κύπρο.

Μπορούμε να φανταστούμε την Κύπρο ως χώρα που θα παράγει και θα εξάγει καινοτομία; Που θα παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας; Που θα προσελκύει ερευνητές από όλο τον κόσμο για να έχουν τη βάση τους στην Κύπρο και να δημιουργούν από εδώ, να πατεντάρουν με κυπριακή σφραγίδα την ευρεσιτεχνία τους;

Θα μου πείτε, όνειρα θερινής νυκτός. Και δεν θα σας βρω και άδικο. Θα μου πείτε, εδώ δεν καταφέρνουμε να εφαρμόσουμε Γενικό Σύστημα Υγείας για τους πολίτες μας, θα προσελκύσουμε και άλλους, και μάλιστα τα καλύτερα μυαλά; Θα μου πείτε, εδώ δεν μπορούμε να λύσουμε βασικά ζητήματα γραφειοκρατίας, θα έρθουν ξένοι για να τραβολογούνται στο Κτηματολόγιο και στους επάρχους για ζητήματα που σήμερα τα λύνουν σε μερικά λεπτά; Θα έρθουν εδώ, όπου για να κάνεις τις δουλειές σου χρειάζεται να αφήσεις και ποσοστό στα γραφεία από τα οποία θα εξυπηρετηθείς; Είναι γεγονός πως απέχουμε από την υλοποίηση βασικών θεμάτων και ζητημάτων. Αλλά αν δεν δούμε τη μεγάλη εικόνα και να λύσουμε όλα όσα περιέγραψα πιο πάνω και ακόμα περισσότερα, είναι δυνατόν να καταφέρουμε με άλλον τρόπο να «σπινάρουμε» την Κύπρο;

Προσωπικά, πιστεύω πως όχι. Είμαι πεπεισμένος πως χρειάζεται να σκεφτούμε και να λειτουργήσουμε ανάποδα. Να αποφασίσουμε, ως κράτος και ως τόπος, όχι ως Συναγερμός ή ως κυβέρνηση Αναστασιάδη, πως η προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας είναι το ζητούμενο. Και αναφέρομαι σε εθνική στρατηγική για τον προφανή λόγο, για να μην ξηλωθεί από μία επόμενη κυβέρνηση ό,τι θα αποφασίσει και θα προλάβει να υλοποιήσει μία προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν πιστέψουμε όλοι μας πως για να δημιουργήσουμε χρειαζόμαστε μακροχρόνιες στρατηγικές και επιμονή για να υλοποιηθούν, θα κυνηγάμε κάθε χρόνο τους αριθμούς των τουριστών, θα χαιρόμαστε όταν οι οικοδομές είναι σε σταθερά επίπεδα, αλλά ανάπτυξη και αύξηση απασχόλησης δεν θα δούμε.

Η υψηλή τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός πυλώνας στην προσπάθεια για να αυξήσουμε αισθητά την απασχόληση, αλλά και τα εισοδήματα στη χώρα. Σκεφτείτε αν καταφέρναμε ως χώρα να φέρναμε εγκαταστάσεις της Google ή της Microsoft στην Κύπρο. Οι εταιρείες αυτού του βεληνεκούς, για να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση, κοιτάζουν πόσο φιλική είναι η χώρα. Αν υπάρχει γραφειοκρατία και σε ποιο βαθμό. Μετά εξετάζουν το επίπεδο της διαφθοράς στη χώρα και στη συνέχεια βλέπουν τα κίνητρα που δίνονται στην εταιρεία, αλλά και στο προσωπικό τους.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα τεχνολογίας και καινοτομίας στη χώρα μας. Έχουμε επιστήμονες που δημιουργούν από εδώ πατέντες και παράγουν καινοτομία. Η αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων, για να το πάμε ένα βήμα παρακάτω και να παράγουμε και τα προϊόντα, στην Κύπρο πρέπει να γίνει. Σήμερα έχουμε εγκλωβισμένους τους ακαδημαϊκούς και τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται οι ευρεσιτεχνίες, αλλά τα προϊόντα να παράγονται σε μία άλλη χώρα. Χρειάζονται κίνητρα για να μπορέσουμε σε πρώτο στάδιο να παράγουμε εδώ. Σε δεύτερο στάδιο, χρειάζονται κίνητρα για να επαναπατρίσουμε Κύπριους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και σε τρίτο στάδιο να πείσουμε τις εταιρείες κολοσσούς να φέρουν μέρος των εργασιών τους εδώ. Δεν είναι άπιαστο όνειρο, ως χώρα έχουμε όλες τις κατάλληλες συνθήκες για να το επιχειρήσουμε. Να μελετήσουμε ένα πλαίσιο κινήτρων, που μπορεί να περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές των διευθυντών για μερικά χρόνια ή άδεια παραμονής σε ερευνητές από τρίτες χώρες χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Την Παρασκευή, η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ τίμησε με το Βραβείο της Χρονιάς τον δρα Ιούλιο Γεωργίου για την ανακάλυψη ηλεκτρονικής κάψουλας που ανιχνεύει τον καρκίνο στο λεπτό έντερο. Μία ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Το στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε κουλτούρα έρευνας και καινοτομίας στη χώρα. Στην πράξη, όχι στα λόγια.

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy