Παρουσιάστε, αρμ! Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

armydimitris

Είναι κρίμα να έχουμε σήμερα μια Εθνική Φρουρά, που να σπαταλά και όχι να αξιοποιεί το αισθητά μεγάλο για τα δεδομένα του τόπου προϋπολογισμό της.

Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης, αποκάλυψε για πρώτη φορά δημόσια, στη διαδικτυακή εκπομπή the_experts στην kathimerini.com.cy και στον Τάσο Τρύφωνος πως το Υπουργείο της Άμυνας, επεξεργάζεται ένα συνολικό νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος εκσυγχρονισμός κινείται και γύρω από τον άξονα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους δεκατέσσερις μήνες.

Αυτό, αν γίνει, θα είναι ναι, μεταρρύθμιση. Ουσιαστική και εφαρμοσμένη. Θα είναι μια εξέλιξη που θα χαροποιήσει και θα χαιρετιστεί από το σύνολο της κοινωνίας. Δεν υπάρχει οικογένεια, που να μη λυπάται για το χαράμι δύο από τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής των δεκαοχτάρηδων στο στρατό. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα όσα χάνουν και τα όσα χάσαμε όλοι μας δύο χρόνια στο στρατό είναι σαφώς περισσότερα από αυτά που κερδίσαμε. Και όχι μόνο οι στρατιώτες, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά χαμένη είναι και η κοινωνία και η οικονομία του τόπου. Όσον αφορά στην Εθνική Φρουρά, με τη στασιμότητα που είναι δεδομένη στο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο μη ριζικός ανασχεδιασμός του τρόπου λειτουργίας της θα είναι καταστροφικός. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε δεκαετίες πριν, με τη φύλαξη σήμερα της γραμμής αντιπαράθεσης υστερεί, χωρίς σύγχρονα μέσα παρακολούθησης, και με μειωμένο προϋπολογισμό.

Η μείωση της θητείας στους δεκατέσσερις μήνες είναι μια μεταρρύθμιση που θα φέρει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις. Από τη μία, θα μειωθεί η φυγοστρατία, ο ανενεργός ακαδημαϊκός χρόνος των νέων θα μειωθεί στο μισό, η διάκριση σε βάρος των ανδρών σε σχέση με την επιστροφή τους από τις σπουδές και την ένταξή τους στο εργατικό δυναμικό επίσης θα μειωθεί κατά ένα χρόνο και θα αναθεωρήσει τον τρόπο που οι νέοι, δικαίως σε ένα βαθμό, αντιμετωπίζουν σήμερα τον στρατό. Από την άλλη, η μείωση της θητείας, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα προσληφθούν επαγγελματίες οπλίτες. Με επαγγελματίες στον χειρισμό των οπλικών συστημάτων, αυτόματα οι απαιτήσεις για τη σωστή χρήση θα αυξηθούν, η λανθασμένη χρήση και οι ζημιές θα μειωθούν. Επί της αρχής, θα δημιουργήσουμε ένα πιο επαγγελματικό στρατό, μικρότερο σε μέγεθος, μα πιο αποτελεσματικό και πιο οργανωμένο, στα πλαίσια και τις προδιαγραφές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Την ίδια ώρα, θα είναι μια χρυσή ευκαιρία να κοιτάξουμε και τα υπόλοιπα θέματα της Εθνικής Φρουράς. Τη συνεχή εκπαίδευση και όχι την ταλαιπωρία των εφέδρων, τη σωστή αξιοποίηση του μόνιμου προσωπικού, τη διαφάνεια στις προσφορές, τη διαφάνεια στις μετακινήσεις και στις τοποθετήσεις των στρατιωτών και των αξιωματικών, τη μείωση της κακοδιαχείρισης, τη σωστή συντήρηση του πανάκριβου εξοπλισμού, τη σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση όλων όσων έχουν να κάνουν με την Εθνική Φρουρά. Είναι κρίμα, να έχουμε μια Εθνική Φρουρά, που με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο επηρεάζει όλους του πολίτες του τόπου. Από τους στρατιώτες, τις μανάδες τους, τους εφέδρους, τους υπαξιωματικούς και τους αξιωματικούς, την πολιτική ηγεσία, το πολιτικό προσωπικό και να είναι τόσο αποκομμένη από την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι κρίμα να έχουμε μια Εθνική Φρουρά, που να σπαταλά και όχι να αξιοποιεί το αισθητά μεγάλο για τα δεδομένα του τόπου προϋπολογισμό της. Είναι κρίμα να μιλάμε για στρατό - βραχνά και όχι για στρατό που θα εκπαιδεύει και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες των νέων του τόπου.

Υπάρχει σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία και για την Εθνική Φρουρά, και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και για τον υπουργό της Άμυνας που θα πρέπει να τραβήξει το μεγάλο κουπί. Αν το κάνει, να είναι σίγουρος πως θα κερδίσει πολλούς πολιτικούς πόντους και θα μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός της δεκατετράμηνης θητείας. Την ίδια ώρα, η διακυβέρνηση θα καταγράψει στο δεφτέρι μια τεράστια μεταρρύθμιση, από αυτές που μετρούν στα μάτια και στο χέρι της κοινωνίας και των πολιτών και η Εθνική Φρουρά θα κερδίσει τη χαμένη της αξιοπιστία και το αξιόμαχο που σήμερα της λείπει. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. 

Δημοσιεύτηκε και στην Καθημερινή της Κυριακής

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy