fbpx

CyTalks: Νεοκλής Συλικιώτης: «Τα κόμματα έχουν ευθύνη για την συμπεριφορά των βουλευτών τους»

neoklisxriiiΤο CyTalks είναι η νέα στήλη του CyprusNews.eu όπου ως στόχο έχει την δημοσίευση συνεντεύξεων, με πρόσωπα που έχουν πράγματα να πουν...

 


 

Νεοκλής Συλικιώτης:

"Δεν υπάρχει καμία έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ κρατών της ΕΕ"

"Η ΕΕ θα έπρεπε να είναι πυλώνας Ειρήνης και πρέπει να λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση"

"Είναι ευθύνη των κομμάτων να λειτουργούν αποφασιστικά και θα έπρεπε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που αφορούσε δικούς του βουλευτές αυτά που συνέβησαν τελευταία, να λειτουργούσε αποφασιστικά." 

 

Ο Νεοκλής Συλικιώτης, ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ, τοποθετείται στο CyprusNews.eu.


Τρομοκρατία:

Υπήρχε θέμα στην ολομέλεια για την Ρήτρα Αμοιβαίας Άμυνας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία. Ποια είναι η θέση της ομάδας που εκπροσωπείτε; Πιστεύτε ότι αυτό θα επηρεάσει την λύση του Κυπριακού;

Ν.Σ.: Αρχικά να πούμε ότι αυτή η ρήτρα μπήκε από την στιγμή που ένα μέλος δέχεται απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις έτσι ώστε να έχει αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη-μέλη. Το ζητούμενο όμως είναι ότι με τις πολιτικές που ασκεί η ΕΕ αυτή η πρόνοια χρησιμοποιείται κατά κανόνα για να συνδέουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των μελών κρατών της ΕΕ.

Αντί να δούμε τις πραγματικές πηγές της τρομοκρατίας που δεν είναι άλλες από το ότι υπάρχουν επεμβάσεις με την λεγόμενη αραβική άνοιξη στην ανατολική περιοχή στο Ιράκ, στην Λιβύη, τώρα στην Συρία και παλιότερα στο Αφγανιστάν. Είναι μια στρατηγική των ΗΠΑ να δημιουργήσει την μεγάλη Μέση Ανατολή αλλάζοντας τα σύνορα και ελέγχοντας τις ενεργειακές πηγές και σε αυτό συμμετείχαν όχι απλά στήριξαν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Αρά το ζητούμενο είναι να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. Η αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί για παράδειγμα για το πώς θα υπάρξει κοινή διαχείριση για τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα που ήρθαν μετά από αυτές τις επεμβάσεις. Υπάρχει αυτή η μεγάλη κρίση που διακυβεύεται ακόμη και η συνοχή της ΕΕ. Δεν υπάρχει καμία έκφραση αλληλεγγύης. Για αυτό αυτή η ρήτρα θα πρέπει να εξεταστεί πως χρησιμοποιείται, εμείς ως αριστερά έχουμε άλλη πρόταση. Η πρόταση μας είναι η ΕΕ να είναι πυλώνας Ειρήνης και πρέπει να λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει η Ευρωπαϊκή ένωση να λαμβάνει πρωτοβουλίες ειρήνευσης όπως με το θέμα της Ουκρανίας αλλά και τώρα.

Πρόσφυγες:

Το μεταναστευτικό το 2015 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ποιά θεωρείτε θα είναι η συνέχεια σε ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν την Ευρώπη το 2016;

Ν.Σ.: Πρώτα πρέπει να αλλάξει ρότα η ΕΕ. Λυπούμαι που το λέω αυτό γιατί σήμερα αυτό που συμβαίνει έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Θυμίζω όταν συμμετείχα ενεργά ως υπουργός Εσωτερικών στο συμβούλιο που ήταν αρμόδιοι για τα θέματα μετανάστευσης και είχαμε αναλάβει πρωτοβουλίες. Είχαμε καλέσει του συνάδελφους από Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία και Ισπανία. Ετοιμάσαμε κοινό έγγραφο και προειδοποιούσαμε για αυτά τα πράγματα, λέγαμε ότι πρέπει να υπάρχει ισότιμη κατανομή των βαρών, να υπάρξει κοινό σύστημα ασύλου και να εφαρμοστούν πολιτικές που ο κοινός τους άξονας θα ήταν η κοινωνική προσέγγιση. Απευθυνόμασταν σε εις ώτα μη ακουώντων και χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι το 2010 είχα πει σε εκπροσώπους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ότι θα καταλάβετε τον πρόβλημα όταν οι πρόσφυγες θα φτάσουν στα σύνορα σας.

Τα μέτρα που παίρνουν σήμερα είναι κατεύθυνση της περεταίρω στρατικοποίησης δηλαδή να ενισχύσουμε την δύναμης του FRONTEX*, να παρεμβαίνουν ακόμα και χωρίς την έγκριση όλων των χωρών μελών στα χωρικά ύδατα και στα σύνορα τους. Από την άλλη βλέπουμε κράτη μέλη να υψώνουν τείχη, αυτή είναι η απάντηση τους στην μετανάστευση και τις προσφυγικές ροές. Η απάντηση όμως είναι να λειτουργήσουμε πρώτα πρώτα ανθρωπιστικά, να προσεγγίσουμε τις αιτίες που συμβαίνουν αυτά, οι πολεμικές συρράξεις και οι μεγάλες ανισότητες και να μην αξιοποιούνται από τις κυρίαρχες δυνάμεις οι κρίσεις.

Βουλευτικές Εκλογές:

Το ΑΚΕΛ έχει ήδη προβεί στην επικύρωση του ψηφοδελτίου για τις βουλευτικές του 2016. Ποιός νομίζετε είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ΑΚΕΛ σε αυτές τις εκλογές; Η αποχή, η απολιτικοποίηση, η απάθεια, η απογοήτευση;

Ν.Σ.: Η αποχή είναι σοβαρό πρόβλημα για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, τα υπόλοιπα απάθεια και απολιτικοποίηση είναι αιτίες που συνεισφέρουν ώστε να υπάρξει μεγάλη αποχή. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε την αποχή που προέρχεται από το δικό μας χώρο. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα επιδρούν αρνητικά ώστε να υπάρχει ένταση σε ότι αφορά τα θέματα απογοήτευσης και απάθειας της απομάκρυνσης από τα πολιτικά δεδομένα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πρόβλημα στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Ο καθένας πρέπει να τα δει τα του οίκου του. Να βελτιώσουμε καλύτερα τις διαδικασίες να δώσουμε ρολό στον πολίτη. Τα λέω αυτά από μια άποψη όχι ότι θέλουμε να αυτοϊκανοποιηθούμε αλλά το λέμε γιατί το ΑΚΕΛ ακολουθεί μακράν την πιο δημοκρατική διαδικασία για να καταλήξουμε στο ψηφοδέλτιο. Ξεκινούμε από τις ομάδες βάσης, μετά στις επαρχιακές συνδιασκέψεις από εκπροσώπους των μελών και σε αυτή την διαδικασία συμμετέχουν και φίλοι όπου καταλήγουμε στην επικύρωση από την κεντρική επιτροπή. Σε εμάς δεν υπάρχουν ο διορισμός από τα πάνω, ούτε οι λεγόμενοι Αριστίνδην υποψήφιοι.

Από την άλλη είναι ευθύνη μας όλων να λειτουργούμε έτσι ώστε ενισχύεται η αξιοπιστία του πολίτη απέναντι στα πολιτικά κόμματα και στους πολιτικούς. Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη διαφάνεια, να δίνουμε ρόλο στο πολίτη και να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε τελευταία, από διάφορους βουλευτές. Παρόλο που δεν αφορούν βουλευτές του ΑΚΕΛ ο κόσμος στο τέλος της ημέρας παρουσιάζει τα πράγματα με την σκεπτική «ότι όλοι είναι ίδιοι». Είναι ευθύνη των κομμάτων να λειτουργούν αποφασιστικά και θα έπρεπε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που αφορούσε δικούς του βουλευτές αυτά που συνέβησαν τελευταία, να λειτουργούσε αποφασιστικά. Βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Δηλαδή αν ένας βουλευτής είχε τέτοιες συμπεριφορές έχει ευθύνη το κόμμα του να πάρει μέτρα. Δυστυχώς καμία φορά συμβάλει και μερίδα των ΜΜΕ στο να υπάρχει αυτή η απομάκρυνση από την πολιτική. Όταν αναδεικνύουμε με ένα τρόπο υπερβολικό και δυστυχώς τα ΜΜΕ λόγω της ανάγκης να πουλήσουν αναδεικνύουν πάντοτε την ανάγκη του αρνητικού και όχι το θετικό. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους πολίτικους. Ακόμα και εάν ένας απλός πολίτης κάνει κάτι καλό δεν αναδεικνύεται όσο αναδεικνύεται μια κακή η παράνομη πράξη.

Κυπριακό:

Πιστεύετε ότι το 2016 θα είναι χρονιά λύσης;

Ν.Σ.:Αρχικά να πω ότι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι εμείς σαν ΑΚΕΛ το είπαμε από την πρώτη στιγμή οτι πρέπει να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, έπρεπε να αξιοποιηθεί ότι επιτεύχθηκε σε προηγούμενές συνομιλίες και ιδιαίτερα οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλαάτ που διάνυσαν μεγάλη απόσταση σε ότι αφορά τα θέματα Εσωτερικής πτυχής. Αρκεί να σας πως ότι από τα έξι κεφάλαια τα τρία ήταν σχεδόν ολοκληρωμένα αυτά της οικονομίας, της ΕΕ, και της διακυβέρνησης. Δεν πρέπει να αυτοεγκλωβιζόμαστε σε κάποια χρονοδιαγράμματα. Αν και πρέπει να πούμε ότι η λύση είναι κάτι που επείγει πρώτα για το σύνολο του κυπριακού λαού. Γιατί εμείς ως κυπριακός λαός και ΕΚ και Τκ φορτωνόμαστε τα βάρη της εισβολής και της κατοχής και διαιώνισης της διχοτόμησης. Έτσι κάθε μέρα πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο καθώς εδραιώνονται τα τετελεσμένα και μεγαλώνει το χάσμα. Άρα επειγόμαστε σε λύση αλλά θέλουμε αυτή η λύση να στηρίζετε σε αρχές δικαιώματα και ελευθερίες η οποία θα λειτουργά στην πράξη.

Όλα θα φανούν στο τέλος της ημέρας κατά πόσο είναι εφικτή η λύση στο τραπέζι των συνομιλιών. Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε τα πράγματα με συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί πέρα από τις συγκλίσεις οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν από τους δυο ηγέτες βλέπουμε ότι έγινε πρόοδος σε κάποια αλλά ζητήματα. Παρόλα αυτά υπάρχει το περιουσιακό που δημιουργεί επιπλοκές και δυσκολίες στην σημερινές διαδικασίες των συνομιλιών.

Της Χριστιάνας Μανώλη

Φωτογραφία της ημέρας

kampia

Ο κηπουρός έχει κέφια. Με υπομονή (συστατικό απαραίτητο στην κηπουρική) και λίγη τεχνική, ο πράσινος αδιάφορος θάμνος στο New Paltz της Νέας Υόρκης μεταμορφώθηκε σε χαμογελαστή κάμπια. (Lee Reich via AP)

Ήξερες ότι...

Το 1853 στη Σαρατόνγκα της Νέας Υόρκης, ένας πελάτης επέπληξε τον μάγειρα ενός εστιατορίου, ονόματι Τζορτζ Κραμ, ότι είχε κόψει πολύ χοντρές τις τηγανητές πατάτες. Τότε αυτός από αντίδραση τις ψιλόκοψε, φτιάχνοντας τα πρώτα τσιπς.

Σήμερα


Σάββατο
17
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Λευκοθέα, Λευκοθέη, Μύρων, Μύρα, Μίρκα, Στράτος, Στράτων, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα, Στρατούλα

1790
Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800 οπότε θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον.
1895
Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία.
1969
400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.
1970
Ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7.
1995
Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.
1998
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχεται ότι είχε «ανάρμοστη σωματική επαφή» με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Την ίδια ημέρα παραδέχτηκε ότι «παραπλάνησε» τον λαό για τη σχέση του.
2005
Ξεκίνησε από το Ισραήλ η εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από εβραίους εποίκους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy