CyTalks: Η ιδιωτική εκπαίδευση και η ανάπτυξη της νοημοσύνης των μαθητών


Το CyTalks είναι η νέα στήλη του CyprusNews.eu όπου έχει ως στόχο τη δημοσίευση συνεντεύξεων, με πρόσωπα που έχουν πράγματα να πουν...

Για πολλούς γονείς το ιδιωτικό σχολείο είναι προϊόν πολυτελείας καθώς οι καιροί που βιώνουμε είναι οικονομικά δύσκολοι και θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον όφελος στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Παράλληλα όμως, όσοι εργάζονται και ασχολούνται με την ιδιωτική εκπαίδευση υπογραμμίζουν και κάποιες θετικές συνέπειες που έχει στους μαθητές.

Ο εκπαιδευτικός Δρ Σωκράτης Κτίστης, απαντά σε ερωτήματα που αφορούν την Ιδιωτική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ και το νέο εξειδικευμένο Πρόγραμμα Αξιοποίησης Χαρισμάτων και Ανάπτυξης Νοημοσύνης που εδώ και ένα χρόνο τρέχει με επιτυχία στη Σχολή. Από την άλλη, η κα. Κική Μαυρομάτη, καθηγήτρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, μιλά για την εξειδικευμένη προσοχή που δίνεται σε κάθε μαθητή.


Πώς προέκυψε η ανάγκη εισαγωγής του προγράμματος ανάπτυξης νοημοσύνης στη Σχολή σας;

Σ.Κ.:Η εισαγωγή του προγράμματος ανάπτυξης νοημοσύνης στην Σχολή μας ξεκίνησε για πολλούς και για διαφορετικούς λόγους. Καταρχάς υπάρχει απουσία συστηματικά οργανωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για χαρισματικά παιδιά στην Κύπρο, ενώ, αντίθετα, στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά τέτοια προγράμματα εδώ και χρόνια. Στην Κύπρο, ούτε στο δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί κάτι παρόμοιο. Παράλληλα, απουσιάζουν προγράμματα συστηματικής διδασκαλίας των Δεξιοτήτων Σκέψης τα οποία βοηθούν στο να αυξάνεται η νοημοσύνη κάποιου ανθρώπου. Άλλωστε, η νοημοσύνη δεν συνεπάγεται μόνο να γνωρίζεις περισσότερα πράγματα, ούτε να σκέφτεσαι με ταχύτερους ρυθμούς και σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά να παίρνεις σωστές αποφάσεις εκεί όπου χρειάζεται. Επίσης φάνηκε ότι μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα του δημοτικού σχολείου δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα έτσι ώστε τα παιδιά να αναπτύσσουν αποτελεσματικά την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά άλματα. Συνάμα, ενώ όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε την διδασκαλία μας έτσι ώστε να προσαρμοστεί στα διαφορετικά επίπεδα των μαθητών, κάτι τέτοιο, στις πλείστες των περιπτώσεων, είναι ανεφάρμοστο. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε παράλληλα με άλλους στόχους να καλύψουμε αυτό το κενό, έτσι ώστε να ικανοποιούμε όλα τα φάσματα των μαθητών μας. Κυριότερος μας στόχος είναι ο κάθε μας μαθητής μας να φτάσει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο των ατομικών του δυνατοτήτων. Έχουμε βέβαια εισαγάγει στη Σχολή μας την επιστημονική διάγνωση με ψυχομετρικά τεστ που μετρούν την νοημοσύνη σε διαφορετικά πεδία. Ετοιμάζουμε τα παιδιά και για την προσωπική τους ζωή και την ακαδημαϊκή τους καριέρα αναπτύσσοντάς τους παράλληλα δύο άλλα πεδία νοημοσύνης: την ενδοπροσώπικη και διαπροσωπική νοημοσύνη.  Ταυτόχρονα, διδάσκουμε τους μαθητές μας πώς να μαθαίνουν και πώς να μελετούν.

Ποιες καινοτομίες εφαρμόζετε σε αυτό το πρόγραμμα;

Σ.Κ.:Εφαρμόσαμε πολλά πράγματα που θεωρούνται καινοτομίες για το εκπαιδευτικό μας σύστημα στην Κύπρο όχι όμως για χώρες που εκπαιδευτικά είναι προηγμένες. Αυτά όλα έχουν εφαρμοστεί διεθνώς με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εμείς έχουμε κάνει μια σύνθεση από όλα αυτά. Για παράδειγμα, μετά από μια πρώτη διάγνωση των ικανοτήτων των παιδιών, διαμορφώσαμε τάξεις ομοιών ικανοτήτων στις οποίες οι μαθητές χωρίζονται στα βασικά μαθήματα με άτομα που έχουν τις ίδιες ικανότητες. Έτσι είναι πιο εύκολο να διδαχθούν αυτά που έχουν πραγματικά ανάγκη ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους. Επίσης είμαστε το πρώτο σχολείο που εφαρμόζει από το επίπεδο του γυμνάσιου τη διδασκαλία των GCEThinkingSkills μαθαίνοντας στα παιδιά να αναλύουν και να λύνουν προβλήματα, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ανάπτυξη επιχειρηματολογίας και αιτιολόγησης. Ένας άλλος θεσμός είναι τα OpenElectiveCourses όπου οι μαθητές μας καλούνται να επιλέξουν ένα επιστημονικό πεδίο ή επάγγελμα που τους ενδιαφέρει και έρχονται επαγγελματίες ή ακαδημαϊκοί, οι οποίοι δίνουν διαλέξεις στους μαθητές και συζητούν μαζί τους, γι’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο.

Πώς αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές το πρόγραμμα αυτό, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του;

Σ.Κ.:Μόνο στις αρχές, και σε ελάχιστες περιπτώσεις, αντιμετωπίσαμε κάποιους προβληματισμούς αλλά στην πορεία έγινε αυτό που γίνεται σε όλες τις χώρες που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς βιώνουν μια διαφορετική εκπαιδευτική πρακτική με πολλά οφέλη. Οι εκπαιδευτικοί νιώθουν ότι το έργο τους είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, οι γονείς νιώθουν ότι τα παιδιά τους παίρνουν αυτά που πραγματικά χρειάζονται, και οι μαθητές ότι συναγωνίζονται ισάξιους συμμαθητές τους και μπορούν να φτάσουν στο μέγιστο δυνατό, γιατί βρίσκονται τις περισσότερες ώρες με άτομα με κοινά χαρακτηριστικά. Για την Κύπρο, το θεωρούσαν πολλοί ως ρίσκο και ότι θα είχε αντιδράσεις. Διεθνώς όμως, όπως και στην περίπτωσή μας, τα αποτελέσματα παγκόσμια είναι πάρα πολύ καλά.

Κυρία Μαυρομάτη, η Ιδιωτική Ελληνική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ παρέχει όντως την εξατομικευμένη προσοχή σε κάθε παιδί;

Κ.Μ.:Σαφώς, το σχολείο μας προσφέρει προσωπική προσέγγιση σε κάθε μαθητή. Οι καθηγητές, η διεύθυνση και το γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής γνωρίζουν τον κάθε μαθητή, τις αδυναμίες και τα προτερήματά του. Στο σχολείο λειτουργεί ο θεσμός του μέντορα καθηγητή, σύμφωνα με τον οποίο κάθε καθηγητής εποπτεύει, συνεργάζεται και συμβουλεύει μια μικρή ομάδα μαθητών. Ο κάθε μέντορας επικοινωνεί σε τακτά διαστήματα με τους γονείς και ενημερώνει για την επίδοση, προσαρμογή και πρόοδο του παιδιού. Συνεπώς, αποτελεί και τον βασικό συνδετικό κρίκο του σχολείου με τους γονείς. Συγχρόνως, μέσω του γραφείου ΣΕΑ οι διδάσκοντες καθοδηγούνται για την παροχή εξατομικευμένης βοήθειας στους μαθητές ανάλογα με τις δυσκολίες τους. Σε καθημερινή βάση προσφέρεται βοήθεια για προσωπικά ή και εκπαιδευτικά ζητήματα στους μαθητές αλλά και στους γονείς με βασικό άξονα την εχεμύθεια. Επιπλέον, προσφέρονται υπηρεσίες επαγγελματικής αγωγής σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για την επιλογή κλάδων σπουδών και πανεπιστημίων μετά την αποφοίτησή τους, τόσο σε Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Της Χριστιάνας Μανώλη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ο καλλιτέχνης Philip Colbert ποζάρει μαζί με το Lobstar Bot, ένα ρομπότ που κατασκευάστηκε με την βοήθεια του εργαστηρίου ρομπότ του University College του Λονδίνου. Το ρομπότ «τροφοδοτημένο» με την τέχνη του Colbert μπορεί να παράγει την δική του μοναδική τέχνη. EPA/TOLGA AKMEN

Ήξερες ότι...

Ο μεγαλύτερος διανομέας παιχνιδιών στον κόσμο είναι τα McDonalds.

Σήμερα


Παρασκευή
2
Δεκεμβρίου
2022
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Γιορτάζουν : Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία

1901
Κυκλοφορούν στην αγορά τα ξυραφάκια «Ζιλέτ» στις ΗΠΑ.
1915
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη γενική Θεωρία της σχετικότητας.
1956
Ο Τσε Γκεβάρα φτάνει με τον Φιντέλ Κάστρο και τους αντάρτες του στην Κούβα, όπου θα πολεμήσουν τον δικτάτορα Φουλσένσιο Μπατίστα.
1971
Το σοβιετικό διαστημικό όχημα "Άρης 3" γίνεται το πρώτο που προσεδαφίζεται στον Άρη.
1991
Η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
2005
Κυκλοφορεί στην Ευρώπη το Microsoft Xbox 360.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy