CyTalks: Δημήτρης Παπαδάκης - «Έρχεται νέο κοινωνικό κίνημα»


Πρώην στελέχη της ΕΔΕΚ και όχι μόνο, προχωρούν στη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού

 

Θα κατέλθει στις εκλογές είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

 

Σε συνέντευξη του στο CyTalks ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης σκιαγραφεί το νέο κίνημα και αποκαλύπτει ότι μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη θα παρθούν οριστικές αποφάσεις.

 

Επίσης:

- Ο Σιζόπουλος με θεωρούσε δυνητικό  ανθυποψήφιο του γι’ αυτό με καρατόμησε!

- Ο Χριστοδουλίδης έκανε τραγικά λάθη σε θέματα διορισμών!

- Ας μην είμαστε μηδενιστές. Αξιόλογο το μέχρι στιγμής έργο της κυβέρνησης.

- Καμία ανοχή σε φασιστικές νοοτροπίες. Μας εκθέτουν διεθνώς!

- Επιβάλλεται η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και η επεξεργασία πολιτικής ένταξης.

Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Γιώργο Παυλίδη.

 

CyTalks: Αν και έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια, αρκετοί αναρωτιούνται ακόμη ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι της αντιπαράθεσης σας με τον Μαρίνο Σιζόπουλο που οδήγησαν και στη διαγραφή σας από την ΕΔΕΚ. Προφανώς  δεν έχουν να κάμνουν  με τη διαφωνία που προέκυψε για τα χρήματα που ως ευρωβουλευτής οφείλατε - σύμφωνα με την ηγεσία - να δίνετε στο κόμμα…

Ο Σιζόπουλος με φοβόταν!

- Νομίζω ο κόσμος είναι σε θέση ν αντιληφθεί, ότι η διαγραφή Παπαδάκη οφειλόταν στο ότι ήταν ένας εν δυνάμει αντίπαλος του νυν πρόεδρου στις εσωκομματικές εκλογές.

CyTalks: Θεωρείτε δηλαδή ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος φοβόταν για τη θέση του;

- Προφανώς! Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτήν την στιγμή δεν έμεινε κανένας στο κόμμα που να μπορεί να τον αμφισβητήσει.

Όμως θέλω ν απαντήσω και στον ισχυρισμό ότι δήθεν ο Παπαδάκης δεν έδινε αρκετά χρήματα στο κόμμα. Σας λέω υπεύθυνα ότι κανένας πολιτειακός αξιωματούχος της ΕΔΕΚ δεν είχε τη συνεισφορά που είχα εγώ. Όλα όσα διαδίδουν είναι λάσπες και τίποτε περισσότερο. Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στους λογαριασμούς του κόμματος για τα έτη 2019, 2020 και 2021 που δημοσιεύτηκαν, θα δει ότι ο μόνος πολιτειακός αξιωματούχος που είχε εισφορές, ήμουν εγώ.

CyTalks: Πέρα από τη «μάχη» για την προεδρία, μήπως υπήρχαν και πιο βαθιές, πολιτικές διαφορές;

- Σαφώς και υπήρχαν! Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σήμερα με τις θέσεις που καταθέτει η ΕΔΕΚ σε μια σειρά από θέματα. Προφανώς οι απόψεις αυτές υπήρχαν και τότε, όμως η παρουσία των στελεχών που αργότερα εξοστρακίστηκαν, εμπόδιζε την προώθηση τους. Τι σχέση έχει η ΕΔΕΚ του 2015 με αυτήν που βλέπουμε το 2023;

Cy talks: Ποια η σχέση σας σήμερα με την ΕΔΕΚ; Να θυμίσω ότι στις τελευταίες εκλογές τόσο εσείς, όσο η ΕΔΕΚ στηρίξατε Χριστοδουλίδη κι έτσι θα μπορούσε να πει κάποιος ότι βρεθήκατε και πάλι στο ίδιο μετερίζι…

- Κανένα κοινό μετερίζι! Στις προεδρικές εκλογές είχαμε τρεις υποψήφιους που προέρχονταν από τον ίδιο πολιτικό χώρο κι εγώ επέλεξα έναν εκ των τριών στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ταυτίζομαι με τις επιλογές της ΕΔΕΚ, η οποία έξ ανάγκης βρέθηκε να στηρίζει Χριστοδουλίδη. Καμία απολύτως συνεννόηση  ή συνεργασία δεν υπήρξε.

Τραγικά λάθη!

CyTalks: Αφού αναφερθήκαμε στις προεδρικές εκλογές. Διακόσιες μέρες μετά την εκλογή Χριστοδουλίδη, μετανιώσατε που τον στηρίξατε ανοιχτά; Ή αν το θέσω διαφορετικά, πώς κρίνετε την προεδρία Χριστοδουλίδη μέχρι σήμερα;

- Αν θα μετανιώσω ή όχι, αυτό θα φανεί στο τέλος της θητείας του κι όχι στις πρώτες διακόσιες μέρες της προεδρίας Χριστοδουλίδη. Σημειώνω ωστόσο, ότι στο θέμα των διορισμών έγιναν τραγικά λάθη που στο τέλος της ημέρας αδικούν το μέχρι στιγμής συνολικό έργο της Κυβέρνησης. Θεωρώ απαράδεκτο τον τρόπο που έγιναν ορισμένοι διορισμοί, επειδή στηρίχθηκαν σε τακτικές που πίστευα ότι με την εκλογή Χριστοδουλίδη θα εξοβελίζονταν άπαξ και δια παντός. Γιατί για παράδειγμα ο νέος Πρόεδρος που εξελέγη από ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα, κάθισε και συζήτησε με τους κομματάρχες τη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου; Δεν το είχε ανάγκη και πολύ κακώς έπραξε. Θα μου πείτε ότι για να κυβερνήσει και για να περνά νομοσχέδια χρειάζεται τη συνεργασία των κομμάτων. Συμφωνώ. Όμως αν θέλει να είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων πρέπει ν’ απευθύνεται και να συνεργάζεται με όλα τα κόμματα κι όχι μόνο μόνο μ εκείνα που τον στήριξαν προεκλογικά. Επαναλαμβάνω ότι οι αποφάσεις και ο χειρισμός που έγινε στο θέμα των διορισμών επισκίασε μια σειρά από σωστές αποφάσεις που πήρε στην πορεία η κυβέρνηση. Να υπογραμμίσω απλώς τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που γίνονται για επίλυση του μεταναστευτικού και το κλείσιμο με συνοπτικές διαδικασίες του θέματος των τετραμήνων. Θετική εξέλιξη - αν και προσωπικά διαφωνώ με το περιεχόμενο της - πρέπει να θεωρηθεί και η συμφωνία που επήλθε στο θέμα της ΑΤΑ…

Μεταναστευτικό: Αποφασιστική, αλλά ανθρωποκεντρική προσέγγιση

CyTalks: Αλλάζω θέμα: Ποια η άποψη σας για τα όσα είδαμε να συμβαίνουν σε Χλώρακα και Λεμεσό; Συμφωνείτε με τη θέση ότι το Κράτος όφειλε να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτούς που τα δικαιούνται;

- Το λέτε για ανέκδοτο; Υπάρχει άνθρωπος που δεν δικαιούται ανθρώπινα δικαιώματα; Ας είμαστε λιγάκι σοβαροί και απευθύνομαι σ αυτόν που έκανε τη σχετική δήλωση…

CyTalks: Πως κατά την άποψη σας θα περιοριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα;

- Κανένας άνθρωπος δεν σηκώνεται να φύγει από την πατρίδα του χωρίς λόγο. Για να φύγει πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος: πείνα, πόλεμος, τρομοκρατία. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης των μεγάλων ροών προσφύγων που δέχεται η χώρα μας. Από το 2015 είμαι εισηγητής στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου για το μεταναστευτικό. Όταν το 2017 βγήκα και φώναζα ότι το βάρος που δέχεται η Κύπρος είναι δυσβάστακτο και ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών κατ’ αναλογία πληθυσμού, ξέρετε τι μου απάντησαν; Ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου ποτέ δεν έθεσε ένα τέτοιο θέμα. Ο πρώτος υπουργός που πολύ αργότερα έθεσε κι’ ανέδειξε το πρόβλημα αυτό στα ευρωπαϊκά σώματα, οφείλω να είμαι δίκαιος, ήταν ο Νίκος Νουρής, ο οποίος όμως στη συνέχεια ακολούθησε μια εντελώς λανθασμένη πολιτική, πχ συρματόπλεγμα, για την αντιμετώπιση του. Πως λύνεται το πρόβλημα; Πρώτα από όλα με αυτό που ανακοίνωσε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, δηλαδή με τη γρήγορη εξέταση των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο. Όσοι δικαιούνται μένουν και όσοι όχι, απελαύνονται. Η κυπριακή κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίσει τους μετανάστες με τρόπο ανθρώπινο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις μεγάλες ανάγκες που έχει η οικονομία μας σε εργατικά χέρια. Είδατε τι έγινε όταν μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα οι αλλοδαποί εγκατέλειψαν τα εργοτάξια… παρέλυσε η οικοδομική βιομηχανία. Επιβάλλεται η δημιουργία ενός σωστού πλαισίου για φιλοξενία και εργοδότηση των μεταναστών. Λυπούμαι να πω, ότι  μέχρι σήμερα η Κύπρος δεν έχει πολιτική ένταξης όπως έχουν οι πλείστες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ευτυχώς σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον ΥΠΕΣ διαπίστωσα, ότι ο κ. Ιωάννου κατανοεί την ανάγκη αυτή και ότι είναι αποφασισμένος σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και υπηρεσίες να πάρει συγκεκριμένα μέτρα.

Δεν ανέχομαι να με εκθέτει κανένας χουλιγκάνος!

CyTalks: Τα τελευταία γεγονότα σε Λεμεσό και Χλώρακα σόκαραν τη κοινωνία…

- Πρώτα απ’ όλα το Κράτος απέτυχε παταγωδώς. Πού ακούστηκε να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη κουκουλοφόροι, να χτυπούν κόσμο, να καταστρέφουν περιουσίες; Καμία απολύτως ανοχή σε φασιστικές συμπεριφορές! Οι ενέργειες αυτές προσβάλουν τον πολιτισμό μας, προσβάλουν τη χώρα μας. Τα γεγονότα αυτά έφθασαν βεβαίως μέχρι και το Ευρωκοινοβούλιο. Μου ζητήθηκε να δώσω εξηγήσεις…Ένιωσα προσβεβλημένος και ειλικρινά σας λέω ως Κύπριος πολίτης δεν θέλω, δεν ανέχομαι να με προσβάλει κανένας χουλιγκάνος…

115106

Προχωρούμε στη δημιουργία κοινωνικού κινήματος!

CyTalks: Πριν μερικούς μήνες μαζί με ορισμένα άλλα πρώην στελέχη της ΕΔΕΚ ξεκινήσατε ένα διάλογο με την κοινωνία προκειμένου να δείτε αν υπάρχει έδαφος για τη δημιουργία ενός νέου κινήματος / κόμματος που να καλύπτει τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Που καταλήξατε;

- Το πρώτο μήνυμα που λάβαμε από τον κόσμο είναι μια απέχθεια προς τα κόμματα. Οι πολίτες κατηγορούν τα κόμματα για τη διαφθορά, τη διαπλοκή, για τις πελατειακές σχέσεις. Δεν κατηγορούν τις οργανώσεις ως τέτοιες, αλλά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται. Θέλουν τα κόμματα να είναι πραγματικά δημοκρατικά και να νοιάζονται για τους πολίτες, όχι για τον κάθε πολιτευτή…

CyTalks: Το αίσθημα αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά για σας;

- Είχα πει από την αρχή ότι αν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, αυτό θα πρέπει να είναι διαφορετικό και το πιο σημαντικό, να πείσουμε τον κόσμο ότι όντως θα είναι διαφορετικό. Δυστυχώς δεν έχουμε τον χρόνο για να οργανώσουμε και να πραγματοποιήσουμε αυτόν το στόχο.

Σύντομα μια μεγάλη ομάδα απ’ αυτούς που ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια θα μαζευτούμε ξανά προκειμένου να συναποφασίσουμε τα επόμενα μας βήματα. Η δική μου εισήγηση θα είναι να δημιουργήσουμε ένα πλατύ κίνημα το οποίο να διεκδικήσει εκλογές είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

CyTalks: Ποια θα είναι η ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του νέου αυτού κινήματος;

- Αναφερόμαστε σ’ ένα καθαρά κοινωνικό κίνημα που θα σταθεί απέναντι στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στις πελατειακές σχέσεις, ένα κίνημα με ξεκάθαρες θέσεις κι απόψεις για αντιμετώπιση των αναγκών του πολίτη. Για παράδειγμα, ποιος μέχρι σήμερα ασχολήθηκε σοβαρά με τα στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας; Εμείς θ ασχοληθούμε! Έχουμε συγκεκριμένες ιδέες, προτάσεις, έχουμε πολιτικές…

CyTalks: Παλαιότερα είχατε μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ή κινήματος…

- Εγώ βέβαια ως γνωστό  είμαι σοσιαλδημοκράτης. Όμως στις συζητήσεις που είχαμε μ ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η νέα οντότητα θα πρέπει να είναι πιο πλατιά. Στη βάση του το νέο κίνημα μπορεί να είναι σοσιαλδημοκρατικό, αλλά είναι προτιμότερο να μην το περιορίσουμε. Εξάλλου στον τόπο μας κάποιες έννοιες δεν είναι ξεκάθαρες…

CyTalks: Ο κόσμος που σας προσέγγισε ή προσεγγίσατε είναι πρώην ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ;

- Η πλειοψηφία, ναι! Όμως υπάρχουν κι αρκετοί από άλλους πολιτικούς χώρους, άνθρωποι απογοητευμένοι από το κομματικό κατεστημένο και τις συμπεριφορές του, νέοι άνθρωποι που θα ήθελαν να δουν τον εαυτό τους να εκφράζεται από ένα δημοκρατικό, προοδευτικό κίνημα με κοινωνικές ευαισθησίες.

Άλλα δυόμισι χρόνια και φτάνει!

CyTalks: Στις 9 Ιουνίου θα έχουμε ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές. Ο χρόνος κυλά και είναι αδυσώπητος…

- Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα πρέπει να πάρουμε οριστικές αποφάσεις για το τι θα κάνουμε και για το πως θα κατέλθουμε στις εκλογές!

CyTalks: Ο Δημήτρης Παπαδάκης το 2024 συμπληρώνει δύο θητείες στην Ευρωβουλή. Τι σκοπεύει να κάνει στις εκλογές του Ιούνη;

- Το έχω πει ξανά ότι η διεκδίκηση τρίτης θητείας δεν είναι αυτοσκοπός. Αν όμως κριθεί χρήσιμο για το Κίνημα να διεκδικήσω επανεκλογή και αν ο λαός με τιμήσει με τη ψήφο του, τότε σίγουρα δεν θα μιλούμε για μια πλήρη, αλλά για μισή θητεία. Δυόμισι χρόνια είναι αρκετά. Αυτό δίνει κίνητρο και ευκαιρία και σε άλλους υποψήφιους να προσφέρουν…

CyTalks: Ποιοι θα είναι αυτοί οι υποψήφιοι; Έχετε ονόματα;

- Πολύ αξιόλογα και ικανά άτομα. Σύντομα θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις και θα έχετε και τα ονόματα!



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αμπιτζάν, Ακτή Ελεφαντοστού: Ένας πάγκος στο δρόμο εκθέτει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Η χώρα έχει ένα ποικιλόμορφο θρησκευτικό τοπίο, χωρίς κάποια θρησκεία να ασκείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Legnan Koula/EPA

Ήξερες ότι...

Ο όρος «Διαβήτης» αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Σήμερα


Σάββατο
21
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Θεμιστοκλής, Θέμης, Θεμιστοκλεία, Θέμις, Θέμιδα, Ιουλία, Ιουλιανή, Ιουλίτσα, Γιουλία, Γιούλα, Γιουλίτσα, Ιούλιος, Τζούλια

1620
Αποβιβάζονται στο Plymouth Rock οι πρώτοι Άγγλοι άποικοι της Αμερικής.
1937
Κάνει πρεμιέρα στον κινηματογράφο το αριστούργημα του Ουώλτ Ντίσνεϊ «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι».
1951
Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας που θ΄ αρχίσει να ισχύει από την πρωτοχρονιά του 1952.
1952
Η Ελένη Σκούρα ορίζεται υποψήφια του Ελληνικού Συναγερμού για τις επαναληπτικές εκλογές του Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Θα εκλεγεί και θα γίνει η πρώτη ελληνίδα βουλευτής.
1968
Το Apollo 8 εκτοξεύεται από τη Φλόριντα.
1971
Ο Αυστριακός Κουρτ Βαλντχάιμ γίνεται νέος γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε..
1991
Ο Χαρίλαος Φλωράκης εκλέγεται επίτιμος πρόεδρος του Κ.Κ.Ε..
1995
Ο ισραηλινός στρατός αποχωρεί από τη Βηθλεέμ μετά από 28 χρόνια κατοχής.
2007
Στη συνθήκη του Σένγκεν προσχωρούν 9 νέα κράτη-μέλη: Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, και Σλοβενία

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy