Συνέντευξη - Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Οικολόγοι: Το χρονικό ενός προαγγελθέντος θανάτου!


Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Οικολόγοι

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ!

 

                                                                                                                                  Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Γιώργο Παυλίδη 

Για όσους παρακολουθούν τα κομματικά δρώμενα και ταυτόχρονα γνωρίζουν τις θέσεις και τις απόψεις που πρεσβεύουν οι πολιτικοί πρωταγωνιστές, το διαζύγιο της Αλεξάνδρας Ατταλίδου με τους Οικολόγους δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Αντίθετα, ήταν φυσιολογική εξέλιξη. Μάλιστα αρκετοί ανέμεναν την εξέλιξη αυτή νωρίτερα και συγκεκριμένα μετά τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες η Ατταλίδου διαχώρισε τη θέση της απ’ αυτήν του κόμματος της. Μια σημαντική μερίδα των Οικολόγων θεώρησε «αμάρτημα» την απόφαση της να στηρίξει Μαυρογιάννη και την έβαλαν στο στόχαστρο. 

«Η αλήθεια είναι ότι δέχομαι πολλά κτυπήματα για τις απόψεις, τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνω. Πάρτε για παράδειγμα την πρόταση νόμου που κατέθεσα μαζί με τον Πρόεδρο του Κινήματος για αλλαγή της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης έτσι ώστε να δίνεται το δικαίωμα τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια. Η πρόταση αυτή προφανώς δεν άρεσε σε κάποια μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, τα οποία ξεκίνησαν έντονη κριτική μέσα από τα ΜΚΔ. Δεν το κρύβω ότι έχω μεγάλες διαφορές με αρκετά στελέχη των Οικολόγων. Θεωρώ ότι τα άτομα αυτά δεν συμβαδίζουν και δεν ασπάζονται τις θέσεις του ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων. Αντίθετα, εγώ συμφωνώ απόλυτα τόσο με το μανιφέστο όσο και με τις βασικές θέσεις των Πρασίνων. Η διάσταση απόψεων με τους συγκεκριμένους αξιωματούχους των Οικολόγων ομολογώ ότι είναι ιδιαίτερα επώδυνη…».

Η κ. Ατταλίδου προέβη στην αποκάλυψη αυτή σ εμένα τον ίδιο ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν πάρει την απόφαση της να αποχωρίσει από το Κίνημα. Στην παρατήρηση μου «αν νιώθει  κάτι σαν μαύρο ή άσπρο πρόβατο σε πράσινο κοπάδι», μ απάντησε: 

«Για αρκετούς είμαι η ξένη, είμαι η εντός εισαγωγικών «βουλεύτρια» των Οικολόγων, δεν είμαι η συναγωνίστρια αλλά απλώς η Ατταλίδου, είμαι γενικά ένας άνθρωπος που ποτέ δεν αποδέχτηκαν. Βέβαια με αρκετά στελέχη έχω άριστες σχέσεις και συνεργασία, όμως κάποιοι άλλοι μου συμπεριφέρονται ως να είμαι παρίας»!

Οι τοποθετήσεις αυτές ήταν προάγγελος των όσων ακολούθησαν. Αμέσως μετά την ανακοίνωση αποχώρησης, ρωτήσαμε την Αλεξάνδρα Ατταλίδου να μας πει αν υπήρξε αφορμή, κάποια σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Απάντησε ευθέως, χωρίς περιστροφές: 

«Όταν δέχτηκα να είμαι υποψήφια για τις εκλογές του 2021 είχα ξεκαθαρίσει και γραπτώς ότι η θέση μου για το Κυπριακό δεν αλλάζει και την διατηρώ. Κατάθεσα και σχετική παράγραφο μαζί με τις τότε συνυποψήφιες μου Θεανώ Καλαβανά και Μέλανη Στέλιου. Μας δόθηκε υπόσχεση ότι μετά τις εκλογές θα ξεκινούσε η διαδικασία για επικαιροποίηση των θέσεων μέσω ενός ιδεολογικού συνεδρίου. Σημειώνω ότι στην  αξιολόγηση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών επιρρίπτετο ευθύνη σε όσους «σύγχυσαν» τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Οικολόγων με θέσεις στο Κυπριακό που τους ξένισαν. Η εκτίμηση αυτή ξένισε κι εμένα, γι’ αυτό επανέφερα το θέμα της διεξαγωγής ιδεολογικού συνεδρίου. Όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλά άλλα στελέχη, ειδικά της νεολαίας. Δυστυχώς το ιδεολογικό συνέδριο δεν έγινε ποτέ. Αυτό είχε δύο αρνητικά επακόλουθα: 

Το πρώτο αφορά τις προεδρικές όπου μπήκαν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι ως εν δυνάμει υποψηφιότητες που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε. Στη διαδικασία που ακολούθησε χάθηκε αρκετός χρόνος χωρίς όμως η διαβούλευση να καταλήξει σε ξεκάθαρη θέση. Ως αποτέλεσμα η Πολιτική Επιτροπή κατέθεσε τέσσερις υποψηφιότητες με διαμετρικά αντίθετες θέσεις στο κυπριακό. Το Κίνημα τελικά δεν κατάφερε να υποστηρίξει έναν προοδευτικό υποψήφιο. Με τον τρόπο αυτό θεωρώ ότι το Κίνημα βοήθησε  στην εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη που είναι ο συνεχιστής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, την οποία οι Οικολόγοι αντιπολιτεύονταν. 

Δεύτερον, αυτή τη στιγμή το Κίνημα προετοιμάζεται για τις ευροεκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και πάλι χωρίς επικαιροποιημένες θέσεις. Και ρωτώ: Πώς θα ενδιαφερθούν αξιόλογα πρόσωπα να κατέλθουν ως υποψήφιοι του Κινήματος και να υποστηρίξουν θέσεις, οι οποίες είναι ξεπερασμένες; Πως μπορώ εγώ να λάβω για δεύτερη φορά μέρος σε μια εκλογική διαδικασία όταν οι θέσεις του Κινήματος στο κυπριακό παραμένουν οι ίδιες;

Εκτός αυτών, βλέπω στελέχη των Οικολόγων να τοποθετούνται σε σημαντικά θέματα με τρόπο που δεν συνάδει με τις αρχές και αξίες των Ευρωπαίων Πρασίνων και για αυτό δημιουργούνται προβλήματα».

Παίρνοντας αφορμή από την τελευταία επισήμανση ζήτησα από την Αλεξάνδρα Ατταλίδου να σχολιάσει το γεγονός ότι σε θέματα που δεν αφορούν το περιβάλλον, οι Οικολόγοι δεν έχουν κοινές θέσεις, αφού κάποιοι βλέπουν τον Βορρά και κάποιοι τον Νότο.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που εμπόδισε, που δεν επέτρεψε στο Κίνημα Οικολόγων να κερδίσει τον χώρο που ως πολιτικό κίνημα δικαιούται. Δυστυχώς οι θέσεις και οι απόψεις που διατυπώνουν κάποια στελέχη, θέσεις με τις οποίες σε κανένα ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα δεν θα τους άνοιγαν την πόρτα, δημιουργούν αναχώματα υστέρησης που εμποδίζουν τους Οικολόγους να μεγαλώσουν σαν κίνημα. 

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου ξεκαθάρισε ότι μετά την αποχώρηση της από το Κίνημα Οικολόγων θα συνεχίσει την πορεία της ως ανεξάρτητη πλέον βουλεύτρια:

Θα παραμείνω στη Βουλή και θα υπηρετήσω τις θέσεις, αρχές και αξίες που συμμερίζομαι με τους ανθρώπους που με ψήφισαν.  Η κανονικοποίηση της Ακροδεξιάς εντός της Βουλής πρέπει να έχει αντίλογο όχι μόνο από το ΑΚΕΛ.  Η λύση του Κυπριακού, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χρειάζονται φωνές καθαρές εντός της Βουλής.  Δεν  πρόκειται να σωπάσω!

Ενδιαφέρομαι, αλλά….

Μοιραία και υπό το φως των όσων λέχθηκαν για τους λόγους που την ώθησαν να αποχωρίσει από το Κίνημα των Οικολόγων, η συζήτηση με την ανεξάρτητη πλέον βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, οδηγήθηκε και στις επικείμενες εκλογες. 

Cy talks: Με την επαγγελματική καριέρα που κουβαλάτε, μια θέση στην Ευρωβουλή θα σας πήγαινε καλύτερα. Σας ενδιαφέρει;

Θα με ενδιέφερε, ναι. Είναι ένας χώρος που γνωρίζω πολύ καλά, γνωρίζω πως λειτουργεί, γνωρίζω τις δυνατότητες που έχει ένας ευρωβουλευτής αν πραγματικά θέλει να παράξει έργο και πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει στη δημιουργία άποψης για τη χώρα του. Αλλά υπό τις περιστάσεις προτιμώ να συνεχίσω το έργο μου στη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί θεωρώ τα επόμενα χρόνια κρίσιμα για τον τόπο μας.

Cy talks: Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξετε συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο;

- ΝΑΙ, δεν θα επιδιώξω κάτι τέτοιο.

Cy talks: Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι η Ατταλίδου θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη, δυναμική επιλογή της κεντροαριστεράς για τον Δήμο της Λευκωσίας. Συμφωνείτε;

Στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης έχω κι απόψεις και προτάσεις, τις οποίες μάλιστα ανέπτυξα κατά καιρούς σε διάφορους δημάρχους. Όμως, ούτε γι αυτήν την προοπτική είμαι σίγουρη ότι θα πρέπει να επιδείξω ενδιαφέρον.  Προτιμώ υπό τις περιστάσεις να δίνω τις μάχες μου για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας από τα έδρανα της Βουλής.

Cy talks: Παρ’ όλο τούτου επιτρέψτε μου να επιμείνω. Σας έγινε πρόταση από οποιονδήποτε για τη δημαρχία της Λευκωσίας;

Από τη στιγμή που δεν μπορώ να επιδείξω ενδιαφέρον δεν έχει νόημα η απάντηση.  

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Πέμπτη
2
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Γιορτάζουν :Εσπερος, Εσπέρα, Εσπερία, Αυγερινός, Αυγέρης, Αυγίτης, Αυγέρας, Αυγέρου, Αυγερού, Ματρώνα, Ματρόνα

1494
Ιδρύεται το «Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό», ως προσωπικό φέουδο του Βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ του Βελγίου.
1933
Gleichschaltung: Το ναζιστικό καθεστώς αναστέλλει τη λειτουργία των εργατικών σωματείων στη Γερμανία.
1955
Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο Λυσσασμένη Γάτα.
1997
Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τερματίζοντας μια περίοδο 18 ετών διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς. Ο ηγέτης του, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός από την εποχή του Ουίλιαμ Πιτ του νεότερου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy