Η Νέα Υόρκη να αποτελέσει game changer. Του Γιώργου Μαυρουδή


Μπορεί η συζήτηση γύρω από το Κυπριακό να έχει κουράσει την κοινή γνώμη και να λιγοστεύουν οι ελπίδες με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ζήτημα που επηρεάζει τις ζωές και την καθημερινότητά μας. Ένα ζήτημα με διεθνείς πτυχές και διαστάσεις που αλληλοεπιδρούν και επηρεάζονται από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Σε κάθε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα ενεργειακά, το Κυπριακό έχει τη δική του σημασία.

Η πάροδος του χρόνου και οι χαμένες ευκαιρίες, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα. Επί του εδάφους, μα πολύ περισσότερο στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Πρόσφυγες φεύγουν με τον καημό της επιστροφής, η κατοχή εδραιώνεται, η διχοτόμηση είναι στο κατώφλι μας. Όσο δεν ανατρέπεται το status-quo, περιστατικά όπως αυτό της Πύλας και ειδήσεις περί νέων ξενοδοχείων και κρατήσεων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και κατασκευής μαρίνων στα κατεχόμενα, θα πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο.

Οι επικείμενες επαφές στη Νέα Υόρκη μπορούν να αποτελέσουν game changer για την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι μια ευκαιρία να αλλάξει το κλίμα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βγούμε από τον δρόμο που οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση. Ξεκινώντας από τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, ώστε να οδηγηθούμε σε συνομιλίες ουσίας με προοπτική λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Έστω και σε αυτή την τελευταία στροφή, σ’ αυτό τέλος της διαδρομής, επιβάλλεται να αντιληφθούμε τι διακυβεύεται. Τι σημαίνει για την Κύπρο η εδραίωση του status-quo, τι σημαίνει η παραμονή του τουρκικού στρατού και το να έχουμε κάποια στιγμή χερσαία σύνορα με την Τουρκία (ενδεχομένως και χωρίς ειρηνευτική δύναμη στο νησί). Όπως επίσης και το τι σημαίνει δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων.

Οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να αντιληφθούμε τα δεδομένα που προκύπτουν στη διεθνή σκήνη, τον ρόλο και τους σχεδιασμούς της Δύσης στην περιοχή μας. Να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που φαίνεται να άνοιξε τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και να ασκήσουμε τις διπλωματικές πιέσεις που πρέπει για να κάμψουμε την αδιαλλαξία Τατάρ-Ερντογάν, οι οποίοι επιμένουν στα δύο κράτη.

Δεν υπάρχει περιθώριο για ένα νέο αδιέξοδο, επικοινωνιακά παιγνίδια και ένα νέο άνευ ουσίας blame game.  Ένα νέο ναυάγιο μάλλον θα σημάνει το τέλος μιας μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας. Μιας πορείας που δεν θα αφήσει πίσω της μόνο πληγές και αλύτρωτες ψυχές, αλλά και τους αγώνες για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας ενός λαού που εδώ και δεκαετίες ζει κάτω από το δίκαιο της ανάγκης.

*Πρώην πρόεδρος ΕΒΕ Αμμοχώστου, πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών ΚΕΒΕ

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ζυρίχη, Ελβετία: Αεροφωτογραφία του Γάλλου καλλιτέχνη της γης Guillaume Legros, γνωστού ως Saype, από το έργο του "Bright Dreams" στο Irchelpark. Δημιουργημένο με φιλική προς το περιβάλλον μπογιά, το έργο δείχνει ένα κορίτσι περιτριγυρισμένο από διάφορα σύμβολα που παραπέμπουν στη διάσωση στη θάλασσα, σε υποστήριξη της ανθρωπιστικής ΜΚΟ SOS Mediterranee Switzerland. Guillaume Legros AKA as Saype/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

3.000 περιοχές των ΗΠΑ είναι ανεπανόρθωτα μολυσμένες, λόγω των πυρηνικών που παρασκευάστηκαν εκεί!

Σήμερα


Τετάρτη
22
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Γιορτάζουν : Αιμίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλιος, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα

337
Ο Μέγας Κωνσταντίνος πεθαίνει στην Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.
1762
Πόλεμος των Ρόδων: ο Ριχάρδος της Υόρκης νικά και αιχμαλωτίζει το βασιλιά Ερρίκο ΣΤ της Αγγλίας.
1939
Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι υπογράφουν τη συμμαχία τους
1947
Τίθεται σε ισχύ νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία με σκοπό την ανάσχεση του κομμουνισμού, ο οποίος θα γίνει ευρύτερα γνωστός ως Δόγμα Τρούμαν.
1960
Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy