Η Νέα Υόρκη να αποτελέσει game changer. Του Γιώργου Μαυρουδή


Μπορεί η συζήτηση γύρω από το Κυπριακό να έχει κουράσει την κοινή γνώμη και να λιγοστεύουν οι ελπίδες με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ζήτημα που επηρεάζει τις ζωές και την καθημερινότητά μας. Ένα ζήτημα με διεθνείς πτυχές και διαστάσεις που αλληλοεπιδρούν και επηρεάζονται από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Σε κάθε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα ενεργειακά, το Κυπριακό έχει τη δική του σημασία.

Η πάροδος του χρόνου και οι χαμένες ευκαιρίες, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα. Επί του εδάφους, μα πολύ περισσότερο στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Πρόσφυγες φεύγουν με τον καημό της επιστροφής, η κατοχή εδραιώνεται, η διχοτόμηση είναι στο κατώφλι μας. Όσο δεν ανατρέπεται το status-quo, περιστατικά όπως αυτό της Πύλας και ειδήσεις περί νέων ξενοδοχείων και κρατήσεων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και κατασκευής μαρίνων στα κατεχόμενα, θα πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο.

Οι επικείμενες επαφές στη Νέα Υόρκη μπορούν να αποτελέσουν game changer για την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι μια ευκαιρία να αλλάξει το κλίμα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βγούμε από τον δρόμο που οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση. Ξεκινώντας από τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, ώστε να οδηγηθούμε σε συνομιλίες ουσίας με προοπτική λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Έστω και σε αυτή την τελευταία στροφή, σ’ αυτό τέλος της διαδρομής, επιβάλλεται να αντιληφθούμε τι διακυβεύεται. Τι σημαίνει για την Κύπρο η εδραίωση του status-quo, τι σημαίνει η παραμονή του τουρκικού στρατού και το να έχουμε κάποια στιγμή χερσαία σύνορα με την Τουρκία (ενδεχομένως και χωρίς ειρηνευτική δύναμη στο νησί). Όπως επίσης και το τι σημαίνει δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων.

Οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να αντιληφθούμε τα δεδομένα που προκύπτουν στη διεθνή σκήνη, τον ρόλο και τους σχεδιασμούς της Δύσης στην περιοχή μας. Να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που φαίνεται να άνοιξε τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και να ασκήσουμε τις διπλωματικές πιέσεις που πρέπει για να κάμψουμε την αδιαλλαξία Τατάρ-Ερντογάν, οι οποίοι επιμένουν στα δύο κράτη.

Δεν υπάρχει περιθώριο για ένα νέο αδιέξοδο, επικοινωνιακά παιγνίδια και ένα νέο άνευ ουσίας blame game.  Ένα νέο ναυάγιο μάλλον θα σημάνει το τέλος μιας μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας. Μιας πορείας που δεν θα αφήσει πίσω της μόνο πληγές και αλύτρωτες ψυχές, αλλά και τους αγώνες για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας ενός λαού που εδώ και δεκαετίες ζει κάτω από το δίκαιο της ανάγκης.

*Πρώην πρόεδρος ΕΒΕ Αμμοχώστου, πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών ΚΕΒΕ

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Με χάντρες μία μία είναι φτιαγμένος ο Γκανές με το κεφάλι ελέφαντα.Δέκα ημέρες τον γιορτάζουν σε όλη την Ινδία. Αφορμή τα γενέθλιά του όπου είδωλά του κατασκευάζονται λίγο πριν βυθιστούν μαζί με τους πιστούς στο νερό.EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Ήξερες ότι...

Τα εξειδικευμένα μαγαζιά προφυλακτικών εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ, το 1700. Μέχρι τα μέσα του αιώνα η μόδα είχε μεταφερθεί στο Λονδίνο, όπου τα πολυτερέστερα καταστήματα πουλούσαν αρωματισμένα προφυλακτικά, σχηματισμένα πάνω σε γυάλινα καλούπια.

Σήμερα


Κυριακή
1
Οκτωβρίου
2023
Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας

Γιορτάζουν :Ανανίας, Νίνος, Θηρεσία, Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή

331 π.Χ.
Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά στα Γαυγάμηλα τον βασιλέα των Περσών Δαρείο.
1574
Καταιγίδα στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Πνίγονται 20.000 Ισπανοί στρατιώτες.
1795
Η Γαλλία κατακτάει το Βέλγιο.
1931
Το ισπανικό Κοινοβούλιο χορηγεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες
1949
Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακηρύσσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (εθνική εορτή) , έπειτα από αγώνες 2 ετών κατά των εθνικιστών του Τσανγκ Κάι Σεκ, ο οποίος καταφεύγει στην Ταϊβάν
1958
Εγκαινιάζεται η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NASA
1960
Η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητη δημοκρατία (εθνική εορτή)
1963
Η Νιγηρία γίνεται δημοκρατία (εθνική εορτή). Πρώτος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ναμντί Αζικίουε
1976
Στο Μεξικό, ο τυφώνας Λίζι σκοτώνει 2.500, τραυματίζει 14.000 και αφήνει 40.000 αστέγους

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy