To «αγοράκι» κι ο «χοντρός» που σκότωσαν πάνω από 200 χιλιάδες ανθρώπους… Του Κωνσταντίνου Οδυσσέως

bombhiro

“Αγοράκι” (Litte Boy) ήταν το όνομα της πρώτης ατομικής βόμβας που χρησιμοποιήθηκε σε πολεμικές επιχειρήσεις, χωρίς κανένας να γνωρίζει ακριβώς από πριν τις συνέπειες της έκρηξής της.

Την εντολή για τη ρίψη της φοβερής αυτής βόμβας στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, στις 6 Αυγούστου 1945,  έδωσε τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρρι Τρούμαν, αφού πριν είχε προειδοποιήσει τον σύμμαχο τού (ήδη νικημένου και νεκρού) Αδόλφου Χίτλερ, Ιάπωνα αυτοκράτοραΧιροχίτο ότι, αν δε συνθηκολογούσε, “θα είχε να αντιμετωπίσει μια βροχή της καταστροφής να πέφτει από τον ουρανό, που όμοιά της δεν είχε ξαναδεί ανθρώπου μάτι”.

Ο αξιωματικός που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα ποζάρει μπροστά στο αεροπλάνο που πέταξε και που φέρει το όνομα της μητέρας του: Enola Gay

Ο αξιωματικός που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα ποζάρει μπροστά στο αεροπλάνο που πέταξε και που φέρει το όνομα της μητέρας του: Enola Gay

Αυτό που είδε τελικά το ανθρώπινο μάτι ήταν μια φρίκη που ανθρώπινα λόγια δεν μπορούσαν να την περιγράψουν. Μια ολόκληρη πόλη, με ανύποπτους, αθώους, άμαχους, παιδιά, γυναίκες, άντρες, γέροντες, υγιείς κι ασθενείς, που είχαν ξυπνήσει για να πάνε κανονικά στις δουλειές, στα σχολειά τους, σε ό,τι τους έσπρωχνε η καθημερινή ανάγκη ή ασχολία.  Εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν τι έγινε. Άλλοι τόσοι πέθαναν αργότερα ή έμειναν για πάντα ανήμποροι και παραμορφωμένοι από τη επίδραση της ραδιενέργειας. Δεκαετίες ολόκληρες ύστερα από εκείνο το κακό γεννιόνταν ακόμη παιδιά με φριχτά τερατώματα.

Ο δολοφόνος πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρρι Τρούμαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρρι Τρούμαν. που έδωσε την εντολή για το διπλό θανατικό.

Παρόλα αυτά η τρέλα των ανθρώπων κι η διαστροφή της εξουσιομανίας δεν είχε ολοκληρώσει ακόμη το θανατικό. Οι 100 χιλιάδες νεκροί της Χιροσίμα δεν ήταν οι τελευταίοι των 80 εκατομμυρίων νεκρών του αλήστου μνήμης δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.  Τρεις ημέρες αργότερα κι επειδή η Ιαπωνία δεν είχε ακόμη συνέλθει από το μέγεθος της καταστροφής, ώστε να σκεφτεί με καθαρό μυαλό αν θα συνθηκολογούσε ή όχι, ο Τρούμαν έδωσε την εντολή να ριφθεί πάνω και σε δεύτερη πόλη της χώρας, στο Ναγκασάκι, η ατομική βόμβα με το όνομα  “Χοντρός” (Fat Man).  Άλλοι 80 χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν μονομιάς, άλλη μια ανείπωτη καταστροφή κηλίδωσε την ανθρώπινη ιστορία.

a-bomb_hiroshima

Τη δεύτερη φορά ο Τρούμαν κι οι σύμβουλοί του ήξεραν ακριβώς ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Δεν δίστασαν ωστόσο να δολοφονήσουν άλλους τόσους αθώους ανθρώπους, χωρίς ποτέ να δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου, διότι οι Αμερικανοί ήταν ανάμεσα στους νικητές κι ως γνωστόν την ιστορία τη γράφουν πάντα οι νικητές. Σήμερα κλείνουν 70 χρόνια από τότε… 

Δύο βίντεο ντοκουμέντα για το θανατικό:

Γράφει: Κωνσταντίνος Οδυσσέως




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ο νικητής στην κατηγορία Φωτοειδησεογραφία: Πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα επιχειρεί να σώσει τον βόρειο λευκό ρινόκερο από την εξαφάνιση μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), στο Ol Pejeta στο Nanyuki της Κένυας. Αυτό το έμβρυο νότιου λευκού ρινόκερου, το οποίο δυστυχώς δεν επέζησε λόγω μόλυνσης, ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης επιτυχούς μεταφοράς εμβρύου ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα μέσω εξωσωματικής. Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση του σπάνιου βόρειου λευκού ρινόκερου από την εξαφάνιση, καθώς οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προχωρήσουν στο επόμενο κρίσιμο βήμα: τη μεταφορά του πρώτου εμβρύου βόρειου λευκού ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα νότιου λευκού ρινόκερου. Jon A Juarez/Wildlife Photographer of the Year/PA

Ήξερες ότι...

Το σάντουιτς δεν ήταν εφεύρεση του λόρδου Σάντουιτς. Επινοήθηκε, όμως, για χάρη του, για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά και για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιγνίδι.

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
15
Νοεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

1920
Πραγματοποιείται στην Γενεύη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.
1956
Αίγυπτος: Στη ζώνη της διώρυγας του Σουέζ φθάνουν οι πρώτες μονάδες του ΟΗΕ για να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός.
1988
Το Εθνικό Παλαιστινιακό Συνέδριο διακήρυξε την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης.