fbpx

Πείτε το επιτέλους σωστά: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ κι όχι ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ κράτος! Του Κωνσταντίνου Οδυσσέως

anastasiadakintzi

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τους πολιτειακούς άρχοντες, τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ γίνεται το ίδιο λάθος, όταν αναφέρονται στο κράτος, στο οποίο θα μετεξελιχθεί η Κύπριακή Δημοκρατία, αν κι εφόσον λυθεί το Κυπριακό.

Μιλάνε για ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ κράτος ενώ η ορθή ορολογία είναι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ κράτος. Λεπτομέρειες; Καθόλου! Η διαφορά είναι τεράστια κι είναι ασυγχώρητη αυτού του είδους η προχειρότητα στην προσέγγιση των ορολογιών, όταν πρόκειται για το μέγιστο εθνικό μας ζήτημα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ κράτος λέγεται μια χώρα που αποτελείται από δύο ή περισσότερα συνιστώντα κρατίδια. Στα αγγλικά ο όρος είναι Federal State. Έτσι θα είναι η Κύπρος αν και όταν με το καλό θα καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού: ομοσπονδία ή αλλιώς ομοσπονδιακό κράτος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ κράτος είναι το συνιστών κρατίδιο μιας ομοσπονδίας. Είναι το μέρος και όχι το όλον. Στα αγγλικά ο όρος είναι Federated State. Ομόσπονδα κράτη θα λέγονται οι δύο πολιτείες της Κύπρου, αν και όταν με το καλό καταλήξουμε στη λύση του Κυπριακού.

Όταν λοιπόν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει σε επίσημες δηλώσεις του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί σε ομόσπονδο κράτος, είναι σαν να λέει ουσιαστικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί σε πολιτεία της ομοσπονδίας! Λέει δηλαδή λανθασμένα και άθελά του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει … κοινότητα, όπως ισχυρίζεται συχνά – πυκνά ο Νικόλας Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι της ίδιας με αυτόν σχολής σκέψης.

Επιτέλους να αρχίσουμε να είμαστε ακριβείς διότι, στα σοβαρά ζητήματα τουλάχιστον, οι όροι αποκτούν τεράστια σημασία. Το νέο κράτος που θα κυβερνά ολόκληρη την Κύπρο θα είναι ομοσπονδιακό (και όχι ομόσπονδο) κι αυτό θα αποτελεί την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γράφει: Κωνσταντίνος Οδυσσέως


Φωτογραφία της ημέρας

tzitzikikkk

Καλοκαίρι. Τι θα ήταν η καυτή εποχή του χρόνου χωρίς αυτά. Πως θα εννοούσε κανείς το καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών;. Στην φωτογραφία ένας μεγάλος τζίτζικας από την Γαλλία. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Κυριακή
25
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Βαρθολομαίος, Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη

1835
Η εφημερίδα The New York Sun αρχίζει να δημοσιεύει, σαν φάρσα, μία σειρά έξι κειμένων τα οποία μιλούν για τη ζωή στη Σελήνη.
1898
Οι Τούρκοι σφάζουν 700 Έλληνες και 15 Άγγλους στο Ηράκλειο Κρήτης.
1914
Διχασμός στην Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.
1921
Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, τερματίζοντας επίσημα την από 1917 εμπόλεμη κατάσταση.
1939
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει επίθεση κατά της Πολωνίας.
1944
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι από τους Ναζί.
1980
Η Microsoft ανακοινώνει την έκδοση του Unix, Xenix.
1993
Στο Τόγκο, ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Αφρικής (στην εξουσία από το 1967), Νασίγκμπε Εγιαντέμα, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές για πολλοστή φορά
2007
Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy