fbpx

Δεν θα σωθεί αυτοκτονώντας η Ελλάδα… Του Κωνσταντίνου Οδυσσέως

tsiprasert

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κατηγορηθεί ότι το παραξήλωσε, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν έκανε τα πάντα. Αυτό είπε κι ο ίδιος σε αποψινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί του.

Είπε ο πρωθυπουργός:  

“…Έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα…” 

Επιτέλους σε τούτο ο Αλέξης Τσίπρας έχει απόλυτο δίκαιο. Απορώ αν πρέπει η Ελλάδα να καταστραφεί εντελώς για να καταλάβουν κάποιοι πως ούτε με τις φαντασιώσεις/αυταπάτες, ούτε με τον αριβισμό (βλέπε χρεοκοπία και δραχμή), ούτε βεβαίως με την αυτοκτονία της αποχώρησής της Ελλάδας από την ΕΕ θα διορθωθεί το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Πρόβλημα που βεβαίως δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά πολύ περισσότερο γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας. 

Ας το κατανοήσουν κάποιοι ονειροπαρμένοι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρώπης κι εκτός δυτικής συμμαχίας. Θα το γράψω πολύ ωμά και πολύ σκληρά, όχι διότι έτσι αρέσει σ’ εμένα. κάθε άλλο, καθόλου δεν μου αρέσει αυτό που θα γράψω, αλλά απλά αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα: 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από την Ευρώπη και τη Δύση και να αρχίσει να περιφέρεται σαν αδέσποτο σκυλί στα Βαλκάνια. Δεν μπορεί να μείνει ανοχύρωτη απέναντι σε Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία (για να μην σημειώσω και την Βουλγαρία) που διαχρονικά διατηρούν είτε ρητές είτε λανθάνουσες εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου. 

Η Ελλάδα θα παραμείνει στη δυτική συμμαχία και την Ευρώπη και μέσα σ’ αυτήν πρέπει να ελιχθεί πολιτικά και διπλωματικά για να γίνει ξανά ισχυρός παίχτης στην περιοχή, κόβοντας το βήχα σε όσους δυνατόν να επιβουλεύονται είτε την εδαφική της ακεραιότητα είτε την ηγετική της θέση στη βαλκανική χερσόνησο.

Γράφει: Κωνσταντίνος Οδυσσέως


Φωτογραφία της ημέρας

tomasyria

Από ψηλά. Μετανάστες από την Συρία είναι κατά κύριο λόγο οι εποχικοί εργάτες της εικόνας. Συλλέγουν τις ντομάτες τις κόβουν στην μέση, τις αλατίζουν και τις αφήνουν να ξεραθούν στον ήλιο πάνω σε λευκό σεντόνι στα περίχωρα της Σμύρνης. Τουλάχιστον 60.000 τόνοι από αυτές θα εξαχθούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. EPA/ERDEM SAHIN

Ήξερες ότι...

Παραγουάη σημαίνει «Γεννημένος απ’ το νερό».

Σήμερα


Πέμπτη
22
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Αγαθόνικος, Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή

1642
Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος στην Αγγλία μεταξύ Βασιλοφρόνων και Κοινοβουλευτικών.
1864
Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
1942
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
1962
Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
2004
Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη Η Κραυγή
2005
Εκλέγεται νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy