fbpx

10437229 10152364762760303 325021265 n 1

Ο Χρίστος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25/12/1954. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυµνάσιο κι ακολούθως σπούδασε νοµικά στην Αγγλία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1982 και έκτοτε ασκεί το Δικηγορικό επάγγελµα στην Κύπρο. Ο Χρίστος Κληρίδης έλκει την καταγωγή του από τον Αγρό Πιτσιλιάς (από την πλευρά του πατέρα) και από την Κυθραία Λευκωσίας (από την πλευρά της µητέρας). Ο παππούς του Χρίστος Καττάµης διετέλεσε Δήµαρχος Κυθραίας και έχαιρε ευρείας εκτίµησης για τη συνεισφορά του στα κοινά. Ο πατέρας του, Φοίβος Κληρίδης (γιός του αείµνηστου δασκάλου και λαογράφου Νέαρχου Κληρίδη, της γνωστής οικογένειας Κληρίδη) υπηρέτησε ως Υπουργός Δικαιοσύνης (1982-1985) και αργότερα ως βουλευτής. Είναι πρώτος εξάδελφος του Γλαύκου Κληρίδη, τέως Προέδρου της Κυπριακής Δηµοκρατίας και ιδρυτού του ΔΗΣΥ και αδελφός του Λεύκου Κληρίδη Πρύτανη του Δικηγορικού Συλλόγου και τέως Υπουργού Δικαιοσύνης επίσης.

 

Οι βαθιές ρίζες της οικογένειας στη πολιτική ζωή του τόπου, ξύπνησαν από νεανικής ηλικίας το ενδιαφέρον και την αγωνιστικότητά του στο διάλογο, τη δηµοκρατία, τον σεβασµό και την αποδοχή της διαφορετικής άποψης. Γι’ αυτό και παράλληλα µε την επαγγελµατική του δραστηριότητα, αναπτύσσει και µια δυναµική εµπλοκή στα κοινά. Γίνεται συνιδρυτής του Διεθνούς Συνδέσµου για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων στην Κύπρο και Πρόεδρός του. Υπήρξε Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (2001-2006) µε τους Νέους Ορίζοντες, µετέπειτα Ευρωπαϊκό Κόµµα, από το οποίο παραιτήθηκε στις τελευταίες Προεδρικές Εκλογές, τασσόµενος υπέρ της υποψηφιότητας Γιαννάκη Κασουλίδη, για την Προεδρία της Δηµοκρατίας. Μέλος επίσης του Προεδρικού Συµβουλίου του ΔΗΣΥ (2008- 2011). Έδωσε γραπτώς πολυάριθµες γνωµατεύσεις για το Κυπριακό και τις προτάσεις για επίλυση του προβλήµατος.

 

Διετέλεσε Μέλος του Εθνικού Συµβουλίου µέχρι τον Δεκέµβριο του 2004 ωσότου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να συµµετέχει σ’ αυτό, µετά την απόφαση της έναρξης του Ενταξιακού Διαλόγου της Τουρκίας, χωρίς εκ µέρους της ουσιαστικά ανταλλάγµατα για την επίλυση του κυπριακού. Πιστεύει εξάλλου πως «χωρίς τεχνική στήριξη, το Εθνικό Συµβούλιο έχει εξαντλήσει το ρόλο του».Ως βουλευτής εισήγαγε µε επιτυχία εκσυγχρονιστικές προτάσεις Νόµων που αφορούν τη δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα. Μέλος της Επιτροπής Νοµικών, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου- Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων.

 

Εκπροσώπησε την Κύπρο στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εργασίες του Μεσογειακού Διαλόγου µε το ΝΑΤΟ. Πρωτοστάτησε στη Διαφώτιση για τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν την περίοδο 2002-2004 µε πολυάριθµα άρθρα, συζητήσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Εκπροσώπησε την Κυπριακή Δηµοκρατία και Αιτητές ως Δικηγόρος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε πολυάριθµες ατοµικές προσφυγές. Εξακολουθεί να είναι στη µαχόµενη δικηγορία µε παρουσίαση σηµαντικών υποθέσεων ανά το Παγκύπριο καθώς επίσης και ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι Πρόεδρος του Νοµικού Τµήµατος του Πανεπιστηµίου Frederick, όπου και διδάσκει. Έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο σε Νοµικά και Πολιτικά θέµατα και είναι τακτικός σχολιαστής της επικαιρότητας.

 

That's All

Φωτογραφία της ημέρας

trenotheatro

Ζωντανός και παλλόμενος είναι ο κεντρικός σταθμός των λεωφορείων στο Τελ Αβίβ. Ανάμεσα στους ταξιδιώτες και οι Lior Avshalem και Rotem Cohen, ηθοποιοί του Mystorin Theatre Ensemble, στην παράσταση «Seven» που εκτυλίσσεται και στους 7 ορόφους του κεντρικού σταθμού. REUTERS/Corinna Kern

Ήξερες ότι...

Στη Σιγκαπούρη το 80% των 18χρονων νέων έχει μυωπία.

Σήμερα


Τρίτη
16
Ιουλίου
2019

Γιορτάζουν : Κανένας

622
Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολόγιου.
813
Οι Βούλγαροι εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως.
1826
Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον τουρκικό στόλο κοντά στην Σάμο.
1906
Καταστροφές Ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους.
1945
Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy