fbpx

Αξιοπρέπεια, Παιδεία και … Σφαγεία. Του Χρίστου Χριστοφίδη

Οι κυβερνώντες δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη κρίση στην Παιδεία. Παρόμοια κρίση δεν έχει υπάρξει ποτέ προηγούμενα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ουσία της κρίσης συνίσταται στη μονομερή επιβολή μέτρων από τους κυβερνώντες κατά των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, σημαντικό κομμάτι της κρίσης αποτελεί η προσπάθεια να πληγεί η αξιοπρέπεια και το κύρος χιλιάδων εκπαιδευτικών σε μια επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης να τους εξευτελίσει, να τους γονατίσει και να επιβάλει τα σχέδια της.

Στις 4 του Ιούλη οι κυβερνώντες έλαβαν αποφάσεις χωρίς οποιοδήποτε διάλογο και διαβούλευση. Δύο μήνες περίπου μετά, αυτές οι αποφάσεις εφαρμόζονται, κατοχυρώνονται, και οι κυβερνώντες προσποιούνται ότι κάνουν τάχατες διάλογο. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν έχουν σταματήσει τη μονομερή επιβολή τετελεσμένων. Όλη αυτή η συμπεριφορά αναδεικνύει ένα συγκεκριμένο ήθος και ύφος διακυβέρνησης: ετσιθελισμός, αυταρχισμός, «αποφασίζομεν και διατάζομεν», κτυπήματα κάτω από τη μέση, απαξίωση των διαφωνούντων και «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Είναι αυτή η συμπεριφορά που έσπρωξε χιλιάδες εκπαιδευτικούς και πολίτες σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Η γκεμπελικής έμπνευσης κατηγορία των κυβερνώντων μία μέρα πριν τη κινητοποίηση, ότι τάχατες όλα είναι υποκινούμενα από το ΑΚΕΛ και η ανατροπή αυτής της θέσης την επόμενη μέρα από τους ίδιους τους κυβερνώντες, απλά σφραγίζει, με μελάνι ανεξίτηλο, το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησης.

Είναι αλήθεια ότι στη δημιουργία και στη διαχείριση αυτής της τεράστιας κρίσης οι κυβερνώντες επέδειξαν και ανικανότητα και προχειρότητα. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια καλά προγραμματισμένη και δρομολογημένη μεθόδευση εδώ και μερικά χρόνια. Η αρχή έγινε το 2014 με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τον τίτλο «Teachers policies in the Republic of Cyprus». Σε αυτή την έκθεση περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα μέτρα που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018 όπως και πολλά άλλα μέτρα που κατά την άποψη μας έπονται. Μάλιστα οι κυβερνώντες εισήξαν στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» δέσμευση όπως εφαρμόσουν τις νεοφιλελεύθερες, οικονομίστικες προσεγγίσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ενός οργανισμού δηλαδή, ο οποίος δεν έχει εξειδίκευση στην Παιδεία, την παιδαγωγική διαδικασία και τα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά εξειδικεύεται στην επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και λογιστικών λογικών.

Όλα αυτά καταγγέλθηκαν με μια πρόβλεψη για τα μέτρα που θα έρχονταν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραθέσαμε στις 23 Απριλίου 2014. Έχουμε επίσης καταγγείλει ότι στη βάση έκθεσης που έχει προετοιμάσει το λογιστικό γραφείο Earnst and Young ένα χρόνο πριν, οι κυβερνώντες είχαν ουσιαστικά προαποφασίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτά τα μέτρα. Αυτό το δεδομένο επιβεβαίωσε και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω σε πρόσφατες δηλώσεις του. Αυτές οι πραγματικότητες εγείρουν τεράστια ζητήματα πολιτικής τάξης και πολιτικής ηθικής από μέρους των κυβερνώντων. Γιατί για παράδειγμα ενώ υπήρξε αυτή η μεθόδευση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε κανένας διάλογος γύρω από τα μέτρα αυτά; Γιατί ανέμεναν οι κυβερνώντες το καλοκαίρι μετά τις εκλογές και τη κρίση στο Συνεργατισμό για να επιβάλουν μονομερώς τους απαράδεχτους τους σχεδιασμούς; Γιατί ενώ γνώριζαν για τη λήψη αυτών των μέτρων ενσυνείδητα κοροϊδέψαν προεκλογικά χιλιάδες υποψήφιους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ψέματα για τον αριθμό των θέσεων που θα προσφέρονταν για να τις μειώσουν μετεκλογικά περίπου στις μισές; Γιατί έσυραν χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι υπέστησαν πολλά έξοδα και κόπο σε μια διαδικασία εξετάσεων, για να λένε σήμερα σε κάποιους κλάδους ότι δεν υπάρχει ούτε και μία θέση διαθέσιμη;

Είναι επίσης τρομερά παράδοξο οι κυβερνώντες οι οποίοι ασκούν εξουσία εδώ και έξι χρόνια να καταγγέλλουν (αλήθεια σε ποιους;) πενιχρά αποτελέσματα στην Παιδεία. Και ως δήθεν απάντηση να υιοθετούν εργασιακά μέτρα χωρίς παιδαγωγικές και μαθησιακές θετικές επιπτώσεις. Είναι τραγελαφικό την ίδια εβδομάδα που οι κυβερνώντες έπαιρναν αποφάσεις για να «εξοικονομήσουν» 7εκ. από την Παιδεία, οι κυβερνώντες να φορτώνουν χιλιάδες εκατομμύρια στον κύπριο πολίτη και στην κυπριακή οικονομία μέσα από το οικονομικό έγκλημα στο Συνεργατισμό.

Δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι κυβερνώντες συνεχίζουν την κοροϊδία. Θεωρούν τις αποφάσεις τους δεδομένες, τις εφαρμόζουν πλήρως και ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση που ο ίδιος ο Πρόεδρος επέβαλε, ως δήθεν «συμβιβαστική λύση». Ιστορίες για γέλια και για κλάματα. Την ίδια στιγμή αγνοούν την ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για «πάγωμα» των μέτρων και ουσιαστικό διάλογο.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε μια σύγκρουση με παιδαγωγικό χαρακτήρα. Συγκρούστηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι μεθοδεύσεις των κυβερνώντων, οι σφαγιαστικές τους προσεγγίσεις, τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, η έλλειψη σεβασμού και ήθους, με την αξιοπρέπεια, το σεβασμό, το ήθος, την αγωνιστικότητα, τη διεκδίκηση χιλιάδων πολιτών κατά βάση εκπαιδευτικών.  Το μάθημα που όλοι πήραμε μέσα από αυτή τη παιδαγωγική διαδικασία είναι ότι ως πολίτες αξίζουμε περισσότερα. Ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος του δημοκρατικού διαλόγου, ο δρόμος του σεβασμού των ανθρώπων, ο δρόμος της αξιοπρέπειας, ο δρόμος της σύνθεσης και της δημιουργίας. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει όμως πρώτα και κύρια σωστή παιδεία.

Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης

Φωτογραφία της ημέρας

poumastompanio

Ενα πούμα στο μπάνιο. Η περίπτωση της οικογένειας στην Καλιφόρνια είναι μάλλον διαφορετική. Την ζέστη θέλησαν να αντιμετωπίσουν και άφησαν τις πόρτες ανοιχτές για να δροσιστούν οι ένοικοι του σπιτιού στη Sonora. Ξαφνικά το βράδυ βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ζώο και έντρομοι (ζώο και άνθρωποι) έτρεξαν να κρυφτούν. Τελικά με την επέμβαση των αστυνομικών ο επισκέπτης έφυγε από το παράθυρο αφού πρώτα είχε κάνει μαντάρα το μπάνιο προς το σπίτι του.(California Department of Fish and Wildlife via AP)

Ήξερες ότι...

Όταν το 1694 πέθανε η βασίλισσα Μαρία Β’, όλοι οι βρετανοί δικηγόροι, σε ένδειξη πένθους, φόρεσαν μαύρες τηβέννους. Τις φορούν μέχρι σήμερα...

Σήμερα


Παρασκευή
20
Σεπτεμβρίου
2019

Γιορτάζουν : Ευστάθιος, Στάθης, Ευσταθία, Σταθούλα, Σταθάς, Σταθάκος, Σταθία, Ευσταθούλα, Θεοπίστη

1378
Παπικό Σχίσμα. Ομάδα καρδιναλίων που αντιτίθενται στον Πάπα Ουρβανό ΣΤ συναντώνται στο Φόντι και εκλέγουν τον Κλήμη Ζ αντιπάπα.
1644
Ο Αυτοκράτορας Σουντζί της Κίνας μεταφέρει την πρωτεύουσα από την Σενγιάνγκ στο Πεκίνο.
1697
Συνθήκη του Ράισβικ. Τελειώνει ο πόλεμος της Μεγάλης Συμμαχίας.
1904
Πτήση του αεροπλάνου «Φλάειρ ΙΙ» των αφών Ράιτ.
1946
Διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Καννών
1960
Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.
1979
Πραξικόπημα. Ανατρέπεται ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα από τον Νταβίντ Ντακό. Ανακηρύσσεται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
1981
Με στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανατρέπεται ο Πρόεδρος Ντακό.
1999
Από σεισμό 7,6 Ρίχτερ στην Ταϊβάν σκοτώνονται 2.295 άτομα .
2003
Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Λετονία, εγκρίνεται η ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Το 67% ψήφισε υπέρ της ένταξης και μόνο το 32% κατά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy