Αποχαιρετισμός στον Κώστα Παπαμαρκίδη. Του Χρίστου Χριστοφίδη


 

oba-pittarth

Επικήδειος για τον Κώστα Παπαμαρκίδη

Κανένας άνθρωπος δεν μπόρεσε να κερδίσει το θάνατο, αλλά όλοι μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή. Είναι ύψιστη τιμή για ένα άνθρωπο, την ώρα του αναπόφευκτου τέλους, να μπορεί να κοιτάξει πίσω και να δύναται να διαπιστώσει ότι έζησα, πρόσφερα, αγωνίστηκα, δημιούργησα. Δεν τη σπατάλησα τη ζωή μου «μες την πολλή συνάφεια του κόσμου…». 

Αποχαιρετώντας σήμερα τον Κώστα Παπαμαρκίδη, τον ηθοποιό, τον άνθρωπο, τον προοδευτικό συμμέτοχο της κοινωνίας μας, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αποχαιρετούμε ένα άνθρωπο που έφυγε πλήρης ημερών. Ένα καταξιωμένο ηθοποιό, που απέδειξε μεταξύ άλλων, ότι η κωμωδία και η σάτιρα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Ένα καλοσυνάτο, μειλίχιο άνθρωπο, με ήθος και ταπεινότητα, που όπως τα μάτια του, έτσι και η ψυχή του λαμποκοπούσαν πάθος για τη ζωή, ομορφιά, χαρά και ευτυχία. Ένα καλλιτέχνη, που  όπως κάθε γνήσιος καλλιτέχνης, δεν έζησε αποκομμένος από τα προβλήματα, τα αιτήματα, τους αγώνες και τα ερωτήματα της εποχής του. Με συμμετοχή, άποψη και μια κοσμοθεωρία ζωής που τον συντρόφευσε σε όλη του τη ζωή. 

Ο Κώστα Παπαμαρκίδης περπάτησε για πρώτη φορά στο σανίδι, το 1949, στην Αναγέννηση Παλλουριώτισσας, στην παράσταση «Σιωπηλή Γυναίκα», δίπλα από τον πρωταπόστολο του κυπριακού θεάτρου, Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, το Βατυλιώτη, τον Παναγιώτη Παύλου, το Νίκο Εφραίμ και άλλους. Η δεκαετία του ¨40 στην Κύπρο είναι μια δεκαετία πολιτιστικού και δημιουργικού οργασμού. Όπως σημειώνει ο Κατσούρης στο δεύτερο του τόμο για το θέατρο στην Κύπρο, το εργατικό, συντεχνιακό θέατρο ξεκινά τη δεκαετία του ’20 και φουντώνει στη δεκαετία του 40. Μέσα σε μια περίοδο διαπάλης ιδεών και δημιουργικότητας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάνω αυτή την παρατήρηση για να σκεφτούμε ποια εποχή γέννησε τον Κώστα Παπαμαρκίδη και τόσους άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες τότε και πως επηρέασε τα χαρακτηριστικά τους. Το Θέατρο για τον Παπαμαρκίδη, το Βλαδίμηρο, το Νικολαΐδη και τόσους άλλους, δεν ήταν ούτε μόνο επάγγελμα, ούτε μονοδιάστατο πάθος. Ήταν κοινωνική παρέμβαση, συλλογική δημιουργία και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Μια πολύ σοβαρή υπόθεση. 

Είπε μετά το θάνατο του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, ο Κώστας Παπαμαρκίδης: «αγάπησε το θέατρο μέσα στον εαυτό του, όχι τον εαυτό του μέσα στο θέατρο». Αυτό! Ακριβώς αυτό πρέπει σήμερα να λεχθεί για τον αγαθό γίγαντα της κυπριακής σάτιρας και κωμωδίας, τον Κώστα Παπαμαρκίδη. «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας». Η ρήση του Κάρολου Κουν υπήρξε η καθοδηγητική φιλοσοφία για τους πρωτεργάτες του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Παπαμαρκίδης.

Ο κάθε ένας από εμάς σε αυτή την αίθουσα έχει πολλές θύμησες να τριγυρίζουν στο μυαλό του ετούτη τη στιγμή. Συνάδελφοι, οικογένεια, φίλοι, εκτιμητές του έργου του. Λέγεται ότι ο εξαίρετος κωμικός μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις στα πρώτα δευτερόλεπτα της παρουσίας του, χωρίς να ξεκινήσει να μιλά. Ο Κώστας Παπαμαρκίδης όχι μόνο πάνω στη σκηνή, αλλά και στην καθημερινή του ζωή σκορπούσε γενναιόδωρα αγάπη, γέλιο, ευφορία. Στο θέατρο επιθεώρησης τον θυμόμαστε μαζί με τον Μαυρομάτη να ψυχαγωγεί γενιές ολόκληρες. Στην τηλεόραση να καθηλώνει. Προσωπικά τον θυμάμαι με τη μοτορούα του να τριγυρνά στην Παλλουριώτισσα, στην αγορά του ΟΧΙ, στη Στασίνου (πάροδος στην Ανδροκλέους ήταν τα γραφεία μας) και να σταματά ακομπλεξάριστα σε όποιο του φώναζε στο δρόμο, και ήταν πολλοί, και μετά από δευτερόλεπτα να γελούν και να χαμογελούν. Από το λαό για το λαό. Όπως όλοι οι μεγάλοι της τέχνης.

Αποχαιρετούμε λοιπόν ένα σπουδαίο άνθρωπο, ένα θαυμάσιο καλλιτέχνη, τον αγαθό γίγαντα της κυπριακής κωμωδίας. Ένα σύντροφο και συναγωνιστή. Ένα από αυτούς που εκπλήρωσαν το χρέος προς τον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα, την κοινωνία μας. Ένα από τους μεγάλους που άφησαν το στίγμα τους, άφησαν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Αιωνία σου η μνήμη Κώστα Παπαμαρκίδη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Θα σε θυμόμαστε πάντα μέσα από την καρδιά μας και ένα χαμόγελο στα χείλη.

Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Τετάρτη
1
Μαΐου
2024
Εργατική Πρωτομαγιά / Διεθνής Ημέρα Εργατών

Γιορτάζουν :Ιερεμίας, Ισιδώρα, Δώρα, Τάμαρα, Ταμάρα, Φιλόσοφος, Φιλοσοφία, Φιλοσοφή, Σοφός, Σοφία, Σόφη

1886
Πραγματοποιείται γενικά απεργία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας.
1930
Ο πλανήτης Πλούτωνας παίρνει επισήμως την ονομασία του
1931
Εγκαινιάζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.
1948
Ιδρύεται το κράτος της Βόρειας Κορέας.
1976
O αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Αλέξανδρος Παναγούλης βρίσκει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, επιστρέφοντας στο σπίτι του
1983
Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
1994
Ο άσος της Φόρμουλα 1 Άιρτον Σένα σκοτώνεται σε ατύχημα στο Γκραν Πρι της Ίμολα.
2004
Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy