Η έκθεση για τους εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει θέσεις- προτάσεις που θα ταρακουνήσουν ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα
Παρά την επιμονή του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης να κρατούν τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εκπαίδευση σαν επτασφράγιστο μυστικό, το Γραφείο Παιδείας του ΑΚΕΛ, κατέχει τις δύο αυτές εκθέσεις τις τελευταίες μέρες και τις έχει μελετήσει επισταμένα. Μελετώντας τις εκθέσεις κατανοούμε πλήρως τη σκοπιμότητα της συγκάλυψης των εκθέσεων αυτών από την κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνώντες προσπαθούν να παραπλανήσουν και να μας αποκοιμίσουν όλους σε σχέση με τους σχεδιασμούς που κάνουν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα για να μπορέσουν να επιβάλουν όσα από κοινού έχουν προαποφασίσει.
Το ΑΚΕΛ έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για τους κινδύνους από αυτή τη μεθόδευση. Ζητήσαμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσει ένα κοινό μέτωπο με τις πολιτικές δυνάμεις, τις εκπαιδευτικές Οργανώσεις και άλλους φορείς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβλήθηκαν σε αρκετές άλλες περιπτώσεις και είναι καταστροφικές για το εκπαιδευτικό σύστημα. Ζητήσαμε διάλογο όταν έρχονταν τα προσχέδια και οι εκθέσεις ήταν ακόμα υπό διαμόρφωση και αντιμετωπίσαμε την άρνηση. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας ήταν στην άλλη όχθη μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επίσημα εδώ και πολλούς μήνες το Υπουργείο Παιδείας μας κορόιδευε, ακόμα και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ότι θα υπάρχει μόνο μια έκθεση για τη δομή του Υπουργείου. Τελικά υπάρχει έκθεση για τη δομή του Υπουργείου Παιδείας αλλά υπάρχει και δεύτερη έκθεση με τίτλο «Teacher Policies in the Republic of Cyprus» και αφορά αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς, τις συνθήκες εργοδότησής τους, κατ’ επέκταση το εκπαιδευτικό σύστημα. Ενώ το Υπουργείο Παιδείας, μετά πάλι από αποκάλυψη δική μας, έχει παραδεχτεί ότι συμφώνησε και σε Τρίτη έκθεση για ολόκληρη την πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
Επίσημα εδώ και πολλούς μήνες το Υπουργείο Παιδείας μας κοροϊδεύει ότι αυτές οι εκθέσεις είναι απλά κάποιες απόψεις κάποιων εμπειρογνωμόνων και δεν έχουν ιδιαίτερη ή δεσμευτική σημασία. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο για άλλα δεσμεύτηκε όμως η κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Όπως αναγράφεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο: «the first batch is undertaken by the World Bank and the UK public administration and covers the Ministries of Agriculture, Education and Health, as well as local government and the Department of Registrar of Companies. The results of the first batch will be presented by Q1-2014. Based on the findings of this review, the Cypriot authorities will agree on a reform plan after consultation with programme partners, which will be approved by the Council of Ministers by Q2-2014. The relevant legislation in relation with the reforms indicated as high priority will be adopted by the House of Representatives by Q3-2014. The reform will start to be implemented by Q4-2014, in accordance with the reform plan».
Μετάφραση: «Η πρώτη δέσμη- επεξεργασία δεδομένων, γίνεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και τη δημόσια διοίκηση του Ηνωμένου Βασίλειου και καλύπτει τα Υπουργεία Γεωργίας, Παιδείας και Υγείας, καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση και το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών. Τα αποτελέσματα της πρώτης δέσμης θα παρουσιαστούν το πρώτο τετράμηνο 2014. Με βάση τα πορίσματα αυτής της εξέτασης/μελέτης, οι κυπριακές αρχές θα συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης μετά από διαβούλευση με τους εταίρους του προγράμματος, το οποίο θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά το Q2 του 2014). Η σχετική νομοθεσία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται ως υψηλή προτεραιότητα θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Q3 του 2014. Η μεταρρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Q4-2014, σύμφωνα με το σχέδιο μεταρρύθμισης».
Υπάρχει δηλαδή δέσμευση για ένα στρατηγικό σχεδιασμό εφαρμογής μέτρων που θα στηρίζονται στα ευρήματα των εκθέσεων και σε συνεργασία με την Τρόικα, με συγκεκριμένο μάλιστα χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει αποφασιστεί και είναι μέχρι το τέλος του χρόνου!
Ενώ το Υπουργείο Παιδείας μας κοροϊδεύει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι άλλο οι απόψεις του Υπουργείου Παιδείας και άλλο οι απόψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στην έκθεση καταγράφεται σαφώς ότι «This report presents results of a review of teacher policies in Cyprus conducted by the World Bank in close collaboration with the Ministry of Education and Culture». «Η Έκθεση αυτή παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας εξέτασης /Μελέτης των πολιτικών για τους εκπαιδευτικούς στην Κύπρο που διεξήγαγε η Παγκόσμια Τράπεζα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού».
Ότι λοιπόν περιλαμβάνεται στις εκθέσεις είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Τι περιλαμβάνεται λοιπόν σε αυτές τις εκθέσεις;
Η έκθεση για τους εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει θέσεις- προτάσεις που θα ταρακουνήσουν ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα:
1. Προτείνεται η πολύ επικίνδυνη θέση, όπως οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται πλέον ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των μαθητών και ένα άλλο ασαφή τρόπο αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο θα ανοίξει κατά την άποψη μας την πόρτα στο ρουσφέτι και τον υποκειμενισμό ακόμα και για το μισθό των εκπαιδευτικών. Κάτι τέτοιο θα διευρύνει τις ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτή η νέα διαδικασία θα ισχύει και για τις προαγωγές.
2. Υιοθετείται πλήρως η πρόταση Κενεβέζου για το νέο σύστημα προσλήψεων, μια πρόταση που έγινε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων και μέχρι πρόσφατα κανένας δεν την υιοθετούσε εκτός από τη κυβέρνηση, περιλαμβανομένων και των κυβερνώντων κομμάτων.
3. Η έκθεση προτείνει το συνολικό επανακαθορισμό του εργάσιμου, του διδακτικού και του μη διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, ανοίγοντας την πόρτα σε περαιτέρω απολύσεις και μειώσεις εκπαιδευτικών, με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας.
4. Προτείνεται η σύνδεση του μισθού των διευθυντών με «τις επιδόσεις τους» και ότι αυτό σημαίνει, ανοίγοντας πόρτα στο ρουσφέτι και την αναξιοκρατία.
5. Προτείνεται αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών οι οποίοι σήμερα έχουν κάποια μείωση ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, θέση που αν υιοθετηθεί θα οδηγήσει σε πλεονασμό εκπαιδευτικών και στην απόλυσή τους.
6. Η έκθεση επαναφέρει τα «Εθνικά Επίπεδα» που ετοιμάστηκαν το 2004 και δεν εφαρμόστηκαν αφού απορρίφθηκαν από τους πλείστους εμπλεκόμενους.
Η έκθεση προνοεί και πολλά άλλα τα οποία σταδιακά μπορούμε να συζητούμε.
Η έκθεση για τη δομή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1. Το κόστος της Εκπαίδευσης θεωρείται πολύ υψηλό φωτογραφίζοντας το περαιτέρω «κούρεμα» κονδυλίων για την Παιδεία
2. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών θεωρείται πολύ μεγάλος, σύμφωνα κατά την κρίση τους και με τις δημογραφικές αλλαγές, ανοίγοντας το δρόμο για «κούρεμα» θέσεων στην εκπαίδευση που όλοι φανταζόμαστε πως θα γίνει.
3. Προτείνεται η κατάργηση των Διευθύνσεων Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και την υπαγωγή τους ως μονάδων σε μια νέα Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Γενικής Εκπαίδευσης. Μέρος των αρμοδιοτήτων αυτών των Διευθύνσεων θα μεταφερθούν στη νέα Διεύθυνση Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται και πολλά άλλα τα οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τις επόμενες μέρες. Το ΑΚΕΛ επίσημα έχει ζητήσει την έκθεση εδώ και μέρες χωρίς ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας. Ο όλος χειρισμός του ζητήματος «Παγκόσμια Τράπεζα» υπήρξε απαράδεκτος και έχει δημιουργήσει πολλούς και επιπρόσθετους κινδύνους για την εκπαίδευση και τον τόπο.
Είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σήμερα σε αυτές τις αποκαλύψεις γιατί προφανής στόχος του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης εδώ και μήνες, είναι να επιβάλουν αυτές τις πολιτικές στα κρυφά, κρατώντας στο σκοτάδι τους ενδιαφερόμενους και τις πολιτικές δυνάμεις.
Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης