fbpx

MYTHONOMICS (μέρος 1ο). Του Χάρη Σταυρινίδη

myth-realityΤι Κερδίζει ο Γερμανός φορολογούμενος από το Ευρώ και την Ευρωκρίση

Πριν λίγες μέρες ο Πωλ Κρούγκμαν, νομπελίστας οικονομολόγος, κατηγόρησε την Γερμανία ότι δεν εξηγεί με απλά μαθηματικά στους γερμανούς φορολογούμενους τί σημαίνει για αυτούς η κρίση στην Ευρώπη, αλλά τους παραπλανεί ότι έχει κόστος με τον δανεισμό άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αυτό θα το ονομάσω MYTHONOMICS και θα επιχειρήσω να καταρρίψω αυτή την παραπλάνηση στο άρθρο αυτό (σε δύο μέρη), παραθέτοντας με απλά μαθηματικά και χρηματοοικονομικά, πώς και πόσα κερδίζει η Γερμανία και κατ΄επέκταση ο γερμανός φορολογούμενος.

Πόσα πλήρωσε/δάνεισε ο Γερμανός Φορολογούμενος στη Ελλάδα

ΤΙΠΟΤΑ!. Όχι μόνο δεν πλήρωσε, αλλά κέρδισε! Πώς έγινε αυτό; Απλά μαθηματικά και χρηματοοικονομική. Το Γερμανικό κράτος δανείζεται με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (αρνητικό μάλιστα τους τελευταίους μήνες στο 5ετές bund) από τις αγορές επειδή τη θεωρεί ως ασφαλές καταφύγιο, και μετά δανείζει αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα (και Κύπρο φυσικά) μέσω μνημονίου έστω και με 1% ή 2% και βγάζει δισεκατομμύρια. Έτσι απλά! Πόσα κέρδισε από αυτή την πράξη η Γερμανία; Με απλά μαθηματικά, η Γερμανία κερδίζει τουλάχιστον 500+ εκατομμύρια τον χρόνο από την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη πόσα έχει δανείσει η Γερμανία στην Ελλάδα και ένα συντηρητικό περιθώριο κέρδους 1% (εκατό μονάδες βάσης).

Κρατικός Προϋπολογισμός – Πάλι κέρδισε ο Γερμανός Φορολογούμενος

Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι θετικές για τη Γερμανία αφού αυξάνουν την ζήτηση γερμανικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να έχουν κυριολεκτικά εκμηδενίσει το κόστος δανεισμού για τη Γερμανική κυβέρνηση. Σε μελέτη της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, υπολογίστηκε ότι το Βερολίνο και ο γερμανός φορολογούμενος κέρδισε 10,2 δις το 2010-2012 λόγω χαμηλότερου κόστους δανεισμού, αφού οι αποδόσεις 10 ετών ομολόγων έπεσαν την περίοδο αυτή από 3,39% σε 1,18%. Σήμερα είναι στο 0,37%. Εάν προσθέσουμε και τα χρόνια μετά το 2012 από την μείωση στο κόστος δανεισμού από αυτό που είχε αρχικά προϋπολογιστεί, τότε αναμένεται ότι η Γερμανία θα έχει κερδίσει 67δις!

Πιο κάτω βλέπουμε επίσημη Γερμανική εκτίμηση από το Υπουργείο Οικονομικών που δίνει μια πιο συντηρητική εκτίμηση κέρδους στα 41 δις μέχρι το τέλος του 2014.

xar-grafo

Ακόμα μια ανάλυση από τον κ. Folker Heimailer, αναλυτή της Τράπεζας της Βέρνης, υπολογίζει ότι το όφελος για τη Γερμανία λόγω των αδυναμιών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, υπολογίζεται από 45 έως 65 δις. Αναφέρει ακόμη ότι, ενώ οι Έλληνες πληρώνουν 4 και 5% επιτόκια δανείων οι “εταίροι” της δανείζονται από την ΕΚΤ με 1%!

Χάρης Σταυρινίδης - Ιδρυτής και συνέταιρος στην OSYS Global Corporate Consultants (www.osysglobal.com), συμβουλευτικού οργανισμού σε εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων. Κάτοχος MBA Financial Management με Distinction απο το Πανεπιστήμιο του Exeter UK και MSc Finance απο το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης


Φωτογραφία της ημέρας

tzitzikikkk

Καλοκαίρι. Τι θα ήταν η καυτή εποχή του χρόνου χωρίς αυτά. Πως θα εννοούσε κανείς το καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών;. Στην φωτογραφία ένας μεγάλος τζίτζικας από την Γαλλία. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Παρασκευή
23
Αυγούστου
2019
Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

Γιορτάζουν : Κανένας

1572
Η Νύxτα του Αγ. Βαρθολομαίου. Αρχίζουν οι άγριες σφαγές των Ουγενότων στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας.
1609
Ο Γαλιλαίος παρουσιάζει το τηλεσκόπιο..
1839
Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
1910
Η Κορέα προσαρτάται υπό την Ιαπωνία.
1916
Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ρουμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.
1944
Πτώση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους σε σχολείο στο Φρέκελτον της Αγγλίας, με 76 νεκρούς.
1969
Πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Γκάνα.
1976
Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μεγάλο σεισμό στην Κίνα.
1990
Η Αρμενία ζητάει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
1999
Εγκαθίσταται μόνιμα στο Βερολίνο η κυβέρνηση της Γερμανίας.
2004
Τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει τη διακίνηση προϊόντων από και προς την κατεχόμενη Κύπρο μέσω της Πράσινης Γραμμής

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy