Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2018!!! Του Χάρη Σταυρινίδη

 

yearxarsi2018Όχι δεν τα έχω χαμένα (ακόμη τουλάχιστον) αλλά κάπου εκεί ίσως να δούμε καλύτερες μέρες στην οικονομία μας αλλά και στη κοινωνία γενικότερα.

Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση θα αναλωθεί στο να εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας της Τρόικα και να παραπαίει σε ένα φαύλο κύκλο στασιμότητας. Αν δεν θέλει να καταγραφεί στην ιστορία ως εντολοδόχος της Τρόικα και του πρώτου κουρέματος καταθέσεων, θα πρέπει να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική στάση, απαιτώντας αντιστάθμιση στις καταστροφικές αποφάσεις του Euro group το 2013.

Η Ρωσία και το Ρούβλι. Ένας ακόμη λόγος που δεν βλέπουμε αισιόδοξα το 2015 είναι η αναμενόμενη μείωση Ρώσων τουριστών λόγω της μείωσης της ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ κατά περίπου 40% το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα βλέπουν το κόστος των διακοπών τους να εκτοξεύεται με αποτέλεσμα τη μείωση η και την ακύρωση των διακοπών τους στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος Πουτιν άλλωστε τους προειδοποίησε για μια Ρωσική κρίση διάρκειας τουλάχιστον 2 ετών.

Εκποιήσεις και Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Ο υπερδανεισμένος ιδιωτικός τομέας και ειδικότερα οι επιχειρήσεις, μέσα σε ένα περιβάλλον λιτότητας αλλά και περιορισμένης ρευστότητας με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει πολλές από αυτές σε χρεοκοπία. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος αρκεί στο να δούμε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν δανειστεί στο 152% του ΑΕΠ και έχουν καταθέσεις μόνο 37%. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι δάνεια στο 45% του ΑΕΠ και καταθέσεις στο 20%. Για να φτάσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις αυτό τον μέσο όρο θα χρειαστούν 12 χρόνια. Αυτό βέβαια θα συμβεί εάν οι επιχειρήσεις πληρώνουν τους τόκους για παράδειγμα 6% κατά μέσο όρο και ένα επιπλέον 2% ετησίως, πράγμα απίθανο στις συνθήκες που διανύουμε σήμερα. Θα ήταν καλό ο τράπεζες να προϋπολογίσουν ότι από τα 28 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα 8-10 δις δεν θα τα ανακτίσουν ποτέ. Τι σημαίνει αυτό; Ανακεφαλαιοποίηση ίσως..

Όσον αφορά στη κατανάλωση αυτή εκτιμώ ότι θα μειωθεί όταν γίνουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων αφού ένα μεγάλο μέρος τον δόσεων που δεν πληρώνονται σήμερα διοχετεύονται στη κατανάλωση. Αυτό αποδεικνύεται από τις μειώσεις των καταθέσεων στις τράπεζες κατά 1,2 δις τους πρώτους 8 μήνες του 2014. Άρα τα χρήματα αυτά είτε πάνε προς κατανάλωση η φυλάγονται σε μαξιλάρια και κρεβάτια σπιτιών (ένα μέρος ναι είναι και εκεί).

Η Ελλάδα και το GREXIT. Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ επαναφέρεται τουλάχιστον ως σενάριο, με την αναμενόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αν και προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας έχει τα κότσια να τα βάλει με τη Τρόικα, το σενάριο αυτό έστω και με λίγες πιθανότητες πρέπει να μας απασχολεί μαζί και με τις τυχών επιπτώσεις του. Πριν από τις εκλογές βλέπουμε αναταραχή στο Χρηματιστήριο Ελλάδος με αρνητικές συνέπειες στη τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Το εάν ο Τσιπρας οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από το Ευρώ θα πρέπει να το μελετήσει σοβαρά η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου.

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy