Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2018!!! Του Χάρη Σταυρινίδη

 

yearxarsi2018Όχι δεν τα έχω χαμένα (ακόμη τουλάχιστον) αλλά κάπου εκεί ίσως να δούμε καλύτερες μέρες στην οικονομία μας αλλά και στη κοινωνία γενικότερα.

Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση θα αναλωθεί στο να εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας της Τρόικα και να παραπαίει σε ένα φαύλο κύκλο στασιμότητας. Αν δεν θέλει να καταγραφεί στην ιστορία ως εντολοδόχος της Τρόικα και του πρώτου κουρέματος καταθέσεων, θα πρέπει να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική στάση, απαιτώντας αντιστάθμιση στις καταστροφικές αποφάσεις του Euro group το 2013.

Η Ρωσία και το Ρούβλι. Ένας ακόμη λόγος που δεν βλέπουμε αισιόδοξα το 2015 είναι η αναμενόμενη μείωση Ρώσων τουριστών λόγω της μείωσης της ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ κατά περίπου 40% το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα βλέπουν το κόστος των διακοπών τους να εκτοξεύεται με αποτέλεσμα τη μείωση η και την ακύρωση των διακοπών τους στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος Πουτιν άλλωστε τους προειδοποίησε για μια Ρωσική κρίση διάρκειας τουλάχιστον 2 ετών.

Εκποιήσεις και Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Ο υπερδανεισμένος ιδιωτικός τομέας και ειδικότερα οι επιχειρήσεις, μέσα σε ένα περιβάλλον λιτότητας αλλά και περιορισμένης ρευστότητας με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει πολλές από αυτές σε χρεοκοπία. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος αρκεί στο να δούμε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν δανειστεί στο 152% του ΑΕΠ και έχουν καταθέσεις μόνο 37%. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι δάνεια στο 45% του ΑΕΠ και καταθέσεις στο 20%. Για να φτάσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις αυτό τον μέσο όρο θα χρειαστούν 12 χρόνια. Αυτό βέβαια θα συμβεί εάν οι επιχειρήσεις πληρώνουν τους τόκους για παράδειγμα 6% κατά μέσο όρο και ένα επιπλέον 2% ετησίως, πράγμα απίθανο στις συνθήκες που διανύουμε σήμερα. Θα ήταν καλό ο τράπεζες να προϋπολογίσουν ότι από τα 28 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα 8-10 δις δεν θα τα ανακτίσουν ποτέ. Τι σημαίνει αυτό; Ανακεφαλαιοποίηση ίσως..

Όσον αφορά στη κατανάλωση αυτή εκτιμώ ότι θα μειωθεί όταν γίνουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων αφού ένα μεγάλο μέρος τον δόσεων που δεν πληρώνονται σήμερα διοχετεύονται στη κατανάλωση. Αυτό αποδεικνύεται από τις μειώσεις των καταθέσεων στις τράπεζες κατά 1,2 δις τους πρώτους 8 μήνες του 2014. Άρα τα χρήματα αυτά είτε πάνε προς κατανάλωση η φυλάγονται σε μαξιλάρια και κρεβάτια σπιτιών (ένα μέρος ναι είναι και εκεί).

Η Ελλάδα και το GREXIT. Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ επαναφέρεται τουλάχιστον ως σενάριο, με την αναμενόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αν και προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας έχει τα κότσια να τα βάλει με τη Τρόικα, το σενάριο αυτό έστω και με λίγες πιθανότητες πρέπει να μας απασχολεί μαζί και με τις τυχών επιπτώσεις του. Πριν από τις εκλογές βλέπουμε αναταραχή στο Χρηματιστήριο Ελλάδος με αρνητικές συνέπειες στη τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Το εάν ο Τσιπρας οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από το Ευρώ θα πρέπει να το μελετήσει σοβαρά η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου.

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Γάζα: Παλαιστίνιοι περιμένουν να παραλάβουν τρόφιμα στη συνοικία Ριμάλ, στο κεντρικό τμήμα της Πόλης της Γάζας. Xinhua/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου είναι το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να περπατήσουν 20 χιλιόμετρα, αν θέλουν να περιηγηθούν τις 322 αίθουσες του μουσείου, το οποίο φιλοξενεί 3 εκατομμύρια αριστουργήματα.

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
25
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα, Ευπράξιος, Εύπραξος, Ολυμπία, Ολυμπιάς, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Ολια, Ολυμπούλα

306
Ο Κωνσταντίνος Α ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας από το στρατό του.
1570
Ο Λαλά Μουσταφά πασάς αρχίζει την πολιορκία της Λευκωσίας.
1898
Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν το Πουέρτο Ρίκο μετά από μικρή αντίσταση.
1907
Η Ιαπωνία κήρυξε την Κορέα Προτεκτοράτο της.
1934
Ο Μπενίτο Μουσολίνι (Benito Mussolini) εξωθήθηκε σε παραίτηση από Δικτάτορας της Ιταλίας, θέτοντας έτσι τέρμα στο φασιστικό καθεστώς που είχε επιβάλει στους Ιταλούς, που όμως στην αρχή οι ίδιοι το είχαν αποδεχθεί.
1984
Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια (Svetlana Savitskaya) είναι η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα.
2000
Μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Ερ Φρανς Κονκόρντ (Air France Concorde). Υπερηχητικό Κονκόρντ αμέσως μετά την απογείωσή του από το Παρίσι καιγόμενο κατέπεσε παρασύροντας στο θάνατο και τους 109 επιβαίνοντες και 4 κατοίκους παρά το σημείο της πτώσης.