fbpx

Έγκλημα και Ατιμωρησία. Του Χάρη Σταυρινίδη

 

UntitldadaswwqedΔιαβάζοντας τις αποκαλύψεις των New York Times απλά διαπιστώνει κανείς το προφανές.

Εκληματικοί χειρισμοί, δόλος, διαπλοκή ξεπούλησαν τον πλούτο της χώρας μας και τον λογαριασμό τον πληρώνει ο απλός πολίτης. Το εκπληκτικο είναι οτι σχεδόν δυο χρόνια μετά κανένας μα κανένας δεν προσήχθη για να λογοδοτήσει. Τα γράφω και με πιάνει μια τάση φυγής μακριά απο αυτο τον σταύλο. Ανακατεύομαι..

Γιατί όμως δεν εγινε τίποτα; Αφού όλοι μας ξέρουμε τι μας έφερε εδώ γιατί δεν τιμωρείται κανείς; Η απάντηση έρχεται απο την δημοφιλή λέξη των τελευταίων ετών, το “έλλειμμα”. Οχι όμως το οικονομικό αλλα το έλλειμα αξιών. Έλλειμμα διαφάνειας,  έλλειμμα πολιτικού ήθους και βάθους, έλλειμμα αξιοκρατίας, έλλειμμα ευθύνης. Ειλικρινά πιστεύω πως εάν δούμε ο καθένας μας ξεχωριστά αλλά και σαν οργανωμένα σύνολα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων και της κυβέρνησης, πως θα μειώσουμε τα ελλείμματα αυτά, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε μέλλον και θα έχουμε ξεφύγει από τη μετριότητα και την τύχη.

Δυστυχώς όπως όλοι βλέπουμε τα έθνη με “έλλειμμα” στη γενικότερη έννοια που έθεσα γίνονται “γεύμα” των επιθετικών επενδυτικών ταμείων αλλά και των “οίκων αξιολόγησης”. Τα παραδείγματα έρχονταν απο πηγές τόσο κοντά μας που θα έπρεπε να μας είχαν ξυπνήσει από τον λήθαργο της προσωρινής ευμάρειας (λόγω δανεισμού) και θα μας είχαν θέσει σε τροχιά μάχης.

Δυστυχώς το Έλλειμμα μεταξύ οικονομικής λογικής, του τι πρέπει να κάνει κάποιος, και της Πολιτικής ευθύνης της λήψης απόφασης (και πολιτικού κόστους) θα τολμήσω να το ονομάσω ως το ΟικονομικόΠολιτικό Έλλειμμα. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την απόσταση μεταξύ της λογικής (οικονομικής στη περίπτωση αυτή) και της πολιτικής απόφασης εφαρμογής της. Αυτό είναι που μαστίζει την Κύπρο αλλα και την Νότια Ευρώπη, που μεγαλώνει και δυστυχώς συνεχίζει ακάθεκτο.

Καλώ λοιπόν όλους μας είτε σε ατομικό, εταιρικό, κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο σε αυτοκριτική αλλά και σε προσπάθεια μείωσης των “ελλειμμάτων”. Πρέπει να ανακτήσουμε την Αξιοπρέπεια μας εφαρμόζοντας την Αξιοκρατία, πείθωντας έτσι για την Αξιοπιστία μας αλλά και μη ξεχνώντας να προσφέρουμε Αλληλεγγύη. Αν δεν εφαρμόσουμε/ανακτήσουμε τα 4 αυτά Α (άλφα) που προανέφερα δεν έχουμε κανένα μέλλον. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας αλλά και σε αυτούς που θα ακολουθήσουν. 

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης


Φωτογραφία της ημέρας

tzitzikikkk

Καλοκαίρι. Τι θα ήταν η καυτή εποχή του χρόνου χωρίς αυτά. Πως θα εννοούσε κανείς το καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών;. Στην φωτογραφία ένας μεγάλος τζίτζικας από την Γαλλία. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Παρασκευή
23
Αυγούστου
2019
Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

Γιορτάζουν : Κανένας

1572
Η Νύxτα του Αγ. Βαρθολομαίου. Αρχίζουν οι άγριες σφαγές των Ουγενότων στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας.
1609
Ο Γαλιλαίος παρουσιάζει το τηλεσκόπιο..
1839
Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
1910
Η Κορέα προσαρτάται υπό την Ιαπωνία.
1916
Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ρουμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.
1944
Πτώση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους σε σχολείο στο Φρέκελτον της Αγγλίας, με 76 νεκρούς.
1969
Πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Γκάνα.
1976
Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μεγάλο σεισμό στην Κίνα.
1990
Η Αρμενία ζητάει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
1999
Εγκαθίσταται μόνιμα στο Βερολίνο η κυβέρνηση της Γερμανίας.
2004
Τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει τη διακίνηση προϊόντων από και προς την κατεχόμενη Κύπρο μέσω της Πράσινης Γραμμής

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy