Ιδιωτικό Χρέος – Μια Βραδυφλεγής Βόμβα για την Οικονομία. Του Χάρη Σταυρινίδη

10714639 10152288005850303 1625334848 nΣε παλαιότερα άρθρα έκανα αναφορά στο μέγεθος του ιδωτικού χρέους της Κύπρου (61 δις) σε σχέση με τις καταθέσεις (46 δις), οι οποίες μήνα με το μήνα μειώνονται, αλλά και την διαγραφή πλούτου που υπέστηκε το οικονομικό μας σύστημα με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Μετά τις καταστροφικές αυτές αποφάσεις η έμφαση δόθηκε στην ικανότητα αποπληρωμής εκ μέρους του κράτους των χρεών του (δημόσιο χρέος), που φυσικά είναι η μια παράμετρος, αλλά δεν φάνηκε να δίνεται και η ίδια έμφαση στο ιδιωτικό χρέος (επιχειρήσεων και νοικοκυριών).

Σε μια οικονομία αντιμέτωπη με ψηλή ανεργία και απώλεια πλούτου (κούρεμα καταθέσεων , μετόχων, αξιογράφων, απόθεμα κοινωνικών ασφαλίσεων), το ιδιωτικό χρέος παραμένει σε απίστευτα υψηλά επίπεδα και υπολογίζεται σε 300% σε σχέση με το ΑΕΠ (ακόμα και με το αναθεωρημένο). Η σχέση δάνεια προς καταθέσεις είναι στο 131%, όπως είδαμε πιο πάνω (61δις/46δις) και τα ΜΕΔ[i] αυξάνονται μέρα με τη μέρα αγγίζοντας σχεδόν το 50% του συνόλου των δανείων.

Ακολουθώντας λοιπόν μια πολιτική λιτότητας, οι θέσεις εργασίας δεν πρόκειτε ποτέ να αυξηθούν οπόταν και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθιστώντας  λιγότερους απο εμάς ικανούς να ανταποκριθούμε στις δανειακές μας υποχρεώσεις. Η παραγνώριση του σημαντικού ρόλου του ιδωτικού χρέους, μπορεί να επιφέρει ίσως και πιο καταστρεφικές συνέπειες απο αυτές που ζήσαμε μέχρι σήμερα.

Πρέπει λοιπόν τάχιστα οι τράπεζες αλλά και η πολιτεία να ανταποκριθούν στο κίνδυνο αυτό και να θεσπίσουν νόμους και κανονισμούς προς αυτή τη κατεύθυνση γιατί πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν το κάνουν, η βόμβα του ιδιωτικού χρέους θα σκάσει μέσα στα χέρια τους και θα συμπαρασύρει τη χώρα μας σε χειρότερες καταστάσεις.

Οι εισηγήσεις που μπορώ να κάνω είναι αρκετές και πολλές από αυτές έχουν ξαναειπωθεί π.χ επιμήκυνση χρέους, χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια κλπ. Μια άλλη εισήγηση που είναι και αντισταθμιστική, είναι και το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και ειδικά στις περιπτώσεις προστασίας πρώτης κατοικίας (εννοείται στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους λόγω κρίσης) αλλά και των βιώσιμων επιχειρήσεων, ούτως ώστε να προστατέψουμε και θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα, της οποίας το τραπεζικό σύστημα δεν δέχτηκε τοσο μεγάλο πλήγμα, έτυχε αντιστάθμισης και τώρα κατευθύνεται και προς το διακανονισμό των ΜΕΔ. Εμείς θα περιμένουμε το επόμενο ΜΠΑΜ;;



[i] ΜΕΔ: Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Γάζα: Παλαιστίνιοι περιμένουν να παραλάβουν τρόφιμα στη συνοικία Ριμάλ, στο κεντρικό τμήμα της Πόλης της Γάζας. Xinhua/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου είναι το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να περπατήσουν 20 χιλιόμετρα, αν θέλουν να περιηγηθούν τις 322 αίθουσες του μουσείου, το οποίο φιλοξενεί 3 εκατομμύρια αριστουργήματα.

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
25
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα, Ευπράξιος, Εύπραξος, Ολυμπία, Ολυμπιάς, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Ολια, Ολυμπούλα

306
Ο Κωνσταντίνος Α ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας από το στρατό του.
1570
Ο Λαλά Μουσταφά πασάς αρχίζει την πολιορκία της Λευκωσίας.
1898
Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν το Πουέρτο Ρίκο μετά από μικρή αντίσταση.
1907
Η Ιαπωνία κήρυξε την Κορέα Προτεκτοράτο της.
1934
Ο Μπενίτο Μουσολίνι (Benito Mussolini) εξωθήθηκε σε παραίτηση από Δικτάτορας της Ιταλίας, θέτοντας έτσι τέρμα στο φασιστικό καθεστώς που είχε επιβάλει στους Ιταλούς, που όμως στην αρχή οι ίδιοι το είχαν αποδεχθεί.
1984
Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια (Svetlana Savitskaya) είναι η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα.
2000
Μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Ερ Φρανς Κονκόρντ (Air France Concorde). Υπερηχητικό Κονκόρντ αμέσως μετά την απογείωσή του από το Παρίσι καιγόμενο κατέπεσε παρασύροντας στο θάνατο και τους 109 επιβαίνοντες και 4 κατοίκους παρά το σημείο της πτώσης.