fbpx

Ιδιωτικό Χρέος – Μια Βραδυφλεγής Βόμβα για την Οικονομία. Του Χάρη Σταυρινίδη

10714639 10152288005850303 1625334848 nΣε παλαιότερα άρθρα έκανα αναφορά στο μέγεθος του ιδωτικού χρέους της Κύπρου (61 δις) σε σχέση με τις καταθέσεις (46 δις), οι οποίες μήνα με το μήνα μειώνονται, αλλά και την διαγραφή πλούτου που υπέστηκε το οικονομικό μας σύστημα με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Μετά τις καταστροφικές αυτές αποφάσεις η έμφαση δόθηκε στην ικανότητα αποπληρωμής εκ μέρους του κράτους των χρεών του (δημόσιο χρέος), που φυσικά είναι η μια παράμετρος, αλλά δεν φάνηκε να δίνεται και η ίδια έμφαση στο ιδιωτικό χρέος (επιχειρήσεων και νοικοκυριών).

Σε μια οικονομία αντιμέτωπη με ψηλή ανεργία και απώλεια πλούτου (κούρεμα καταθέσεων , μετόχων, αξιογράφων, απόθεμα κοινωνικών ασφαλίσεων), το ιδιωτικό χρέος παραμένει σε απίστευτα υψηλά επίπεδα και υπολογίζεται σε 300% σε σχέση με το ΑΕΠ (ακόμα και με το αναθεωρημένο). Η σχέση δάνεια προς καταθέσεις είναι στο 131%, όπως είδαμε πιο πάνω (61δις/46δις) και τα ΜΕΔ[i] αυξάνονται μέρα με τη μέρα αγγίζοντας σχεδόν το 50% του συνόλου των δανείων.

Ακολουθώντας λοιπόν μια πολιτική λιτότητας, οι θέσεις εργασίας δεν πρόκειτε ποτέ να αυξηθούν οπόταν και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθιστώντας  λιγότερους απο εμάς ικανούς να ανταποκριθούμε στις δανειακές μας υποχρεώσεις. Η παραγνώριση του σημαντικού ρόλου του ιδωτικού χρέους, μπορεί να επιφέρει ίσως και πιο καταστρεφικές συνέπειες απο αυτές που ζήσαμε μέχρι σήμερα.

Πρέπει λοιπόν τάχιστα οι τράπεζες αλλά και η πολιτεία να ανταποκριθούν στο κίνδυνο αυτό και να θεσπίσουν νόμους και κανονισμούς προς αυτή τη κατεύθυνση γιατί πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν το κάνουν, η βόμβα του ιδιωτικού χρέους θα σκάσει μέσα στα χέρια τους και θα συμπαρασύρει τη χώρα μας σε χειρότερες καταστάσεις.

Οι εισηγήσεις που μπορώ να κάνω είναι αρκετές και πολλές από αυτές έχουν ξαναειπωθεί π.χ επιμήκυνση χρέους, χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια κλπ. Μια άλλη εισήγηση που είναι και αντισταθμιστική, είναι και το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και ειδικά στις περιπτώσεις προστασίας πρώτης κατοικίας (εννοείται στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους λόγω κρίσης) αλλά και των βιώσιμων επιχειρήσεων, ούτως ώστε να προστατέψουμε και θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα, της οποίας το τραπεζικό σύστημα δεν δέχτηκε τοσο μεγάλο πλήγμα, έτυχε αντιστάθμισης και τώρα κατευθύνεται και προς το διακανονισμό των ΜΕΔ. Εμείς θα περιμένουμε το επόμενο ΜΠΑΜ;;[i] ΜΕΔ: Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης


Φωτογραφία της ημέρας

vroximumbai

Εβρεξε και έχουν και στο Μουμπάι το στρούθο τους... Πλημμυρισμένοι δρόμοι μια όχι και τόσο ασυνήθιστη ημέρα στο Μουμπάι της Ινδίας. REUTERS/Francis Mascarenhas

Ήξερες ότι...

Το 1726 ο Σαρλ Σανσόν κληρονόμησε από τον πατέρα του τη θέση του Δημίου του Παρισιού, όντας μόλις επτά ετών.

Σήμερα


Δευτέρα
16
Σεπτεμβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος

Γιορτάζουν : Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Φούλα, Λουντμίλλα, Λουντμίλα, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα

1795
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατακτά το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.
1810
Το Μεξικό γίνεται ανεξάρτητο από την Ισπανία (εθνική εορτή).
1848
Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.
1908
Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors από τον Γουίλιαμ Ντιράντ.
1920
Βόμβα στη Γουόλ Στριτ των ΗΠΑ, με 300 τραυματίες.
1922
Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στα χρονικά σχηματίζεται κυβέρνηση, η οποία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες (Πρωθυπουργός για μία ημέρα διορίζεται ο Αναστάσιος Χαραλάμπης και σε λίγες ώρες σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό το Σωτήριο Κροκιδά).
1957
Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη.
1975
Η Παπούα Νέα Γουινέα γίνεται ανεξάρτητη από τη διοίκηση της Αυστραλίας (εθνική εορτή).
1978
Σεισμός 7 Ρίχτερ στο ανατολικό Ιράν, με περισσότερους από 11.000 νεκρούς.
1999
Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία το 98,6% εγκρίνει τη χορήγηση αμνηστίας σε ισλαμιστές (πρόταση του Προέδρου Μπουτεφλίκα).

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy