Οικονομική Ανάλυση Της Πλάκας – Μην τη Διαβάσετε! Του Χάρη Σταυρινίδη

10714639 10152288005850303 1625334848 nΗ ανάλυση αυτή όπως και πολλές άλλες γράφτηκαν για πλάκα, ετσι για να περνώ τον χρόνο μου μη εχόντας τίποτε αλλο να κάνω.

Ετσι για πλάκα λοιπόν αναλύω δεδομένα που οι κρατικές υπηρεσίες μας δίνουν (Κετρική Τράπεζα, στατιστική υπηρεσία, Eurostat, κλπ) και βγάζω και συμπεράσματα έτσι για πλάκα. Τελικά εχεις μεγάλη πλακα Υπουργέ των Οικονομικών της Νήσου Κύπρου! Δεν μας στέλλεις και το βιογραφικό σου να δουμε τις βάσεις που έχεις αλλα και τις εμπειρίες σου για να κρίνεις αν μια αναλύση είναι της πλάκας η όχι; Αμφιβάλλω αν θα το δημοσιοποιούσες.

Στα της πλάκας τώρα. Ο πασίγνωστος Οικονομολόγος Joseph Stiglitz αναφέρθηκε για το πρόβλημα της Ευρώπης και του Ευρώ. Παραχωρώντας διαπιστώνει την οκονομική τους πολιτική στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στο χώρο του Ευρώ, οι χώρες αυτές παραχώρησαν και σημαντικά εργαλεία τα οποία θα βοηθούσαν τις χώρες κυρίως του Νότου στο να βγούν απο τη κρίση αλλα και μακροπρόθεσμα στο να συγκλίνουν οι οικονομίες τους περσισσότερο. Αυτό θα επιτυγχάνετο με την αναπροσαρμογή των επιτοκίων αλλα και των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών (αν δεν είχαν ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ).

Όπως είχα αναφέρει και παλαιότερα, σήμερα έχουμε στην Ευρώπη το έξης παράδοξο, ένα κοινό νόμισμα με 18 ανόμοιες χρηματοπιστωτικές διαβαθμίσεις χωρών και φυσικά ανόμοιες οικονομίες. Για παράδειγμα η Γερμανία, μια καθαρά εξαγωγική χώρα, επωφελείται από το ευρώ, επειδή είναι υποτιμημένο σε σχέση με το αν είχε ως νόμισμα το μάρκο. Ο λόγος είναι ότι το ευρώ αντανακλά στην αξία του όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης και γι’αυτό είναι και πιο φτηνό από το μάρκο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Γερμανία να επωφελείται στις εξαγωγές της γιατί είναι πιο φθηνές και πιο δελεαστικές με αποτέλεσμα η χώρα αυτή να έχει δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και στο κόστος δανεισμού αφού η κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά. Η Γερμανία λοιπόν πληρώνει λιγότερα όταν δανείζεται ενω η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Γαλλία πολύ περισσότερα και όμως έχουν το ίδιο νόμισμα.

Τι πρέπει να γίνει τότε; Μια εισήγηση είναι η έκδοση Κοινού Ομολόγου, το Ευρωομόλογο, το ποίο θα επέτρεπε στις  χώρες του Νότου να δανείζοντα με χαμηλότερα επιτόκια. Αυτή την εισήγηση όμως την απορρίπτει η Γερμανία επειδή θεώρει ότι θα χάσει την ΑΑΑ διαβάθμιση της που απολαμβάνει σήμερα με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Μια δεύτερη εισήγηση είναι να αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Αυτό φένεται να επικροτείται και απο την  ίδια την ΕΚΤ αλλα βρίσκει αντίσταση απο τους Γερμανούς.  Αλλη μια εισήγηση είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας του Νότου ούτως ώστε να διαπραγματευτεί με τη Γερμανία δημοσιονομική χαλάρωση για τα επόμενα χρόνια ουτως ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ξεφύγουν τα κράτη απο τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Οι οικονομίες του Νότου χρειάζονται ανάπτυξη για να ξεφύγουν απο τη μιζέρια και η πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο.

Η Ευρώπη δυστυχώς ΔΕΝ είναι έτοιμη ακόμη να παίρνει συλλογικά αποφάσεις για πολύ σημαντικά θέματα και αφήνει την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Η Γερμανία έστω και αργά, ας πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις και να δει  ότι η ενιαία πορεία είναι προτιμότερη παρά την αποστασιοποίηση από τα προβλήματα γιατί αν δεν το κάνει τότε κινδυνεύει και η ίδια από την οικονομική κατάρρευση της Ευρώπης. 

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Γάζα: Παλαιστίνιοι περιμένουν να παραλάβουν τρόφιμα στη συνοικία Ριμάλ, στο κεντρικό τμήμα της Πόλης της Γάζας. Xinhua/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου είναι το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να περπατήσουν 20 χιλιόμετρα, αν θέλουν να περιηγηθούν τις 322 αίθουσες του μουσείου, το οποίο φιλοξενεί 3 εκατομμύρια αριστουργήματα.

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
25
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα, Ευπράξιος, Εύπραξος, Ολυμπία, Ολυμπιάς, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Ολια, Ολυμπούλα

306
Ο Κωνσταντίνος Α ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας από το στρατό του.
1570
Ο Λαλά Μουσταφά πασάς αρχίζει την πολιορκία της Λευκωσίας.
1898
Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν το Πουέρτο Ρίκο μετά από μικρή αντίσταση.
1907
Η Ιαπωνία κήρυξε την Κορέα Προτεκτοράτο της.
1934
Ο Μπενίτο Μουσολίνι (Benito Mussolini) εξωθήθηκε σε παραίτηση από Δικτάτορας της Ιταλίας, θέτοντας έτσι τέρμα στο φασιστικό καθεστώς που είχε επιβάλει στους Ιταλούς, που όμως στην αρχή οι ίδιοι το είχαν αποδεχθεί.
1984
Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια (Svetlana Savitskaya) είναι η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα.
2000
Μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Ερ Φρανς Κονκόρντ (Air France Concorde). Υπερηχητικό Κονκόρντ αμέσως μετά την απογείωσή του από το Παρίσι καιγόμενο κατέπεσε παρασύροντας στο θάνατο και τους 109 επιβαίνοντες και 4 κατοίκους παρά το σημείο της πτώσης.