fbpx

Το πλοίο γεωτρύπανο West Capella. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η άφιξη του πλοίου γεωτρύπανου West Capella στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη αποτελεί απτή απόδειξη της αδιάλειπτης προώθησης και συνέχισης της ενεργειακής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Το West Cappella είναι το πλοίο γεωτρύπανο που θα πραγματοποιήσει την διερευνητική γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» (ΟW-1) στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου 11, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην εταιρεία TOTAL.

Το West Cappella είναι ένα πλοίο γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερού, με δραστηριότητες κυρίως ανοικτά της Αφρικής. Κατασκευάστηκε το 2008 στο ναυπηγείο της Samsung Heavy Industries και έχει μήκος 228 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Στο πλοίο μπορούν να φιλοξενηθούν 180 άτομα, ενώ φέρει ελικοδρόμιο για προσνηώσεις και απονηώσεις ελικοπτέρων. Το μέγιστο βάθος νερού στο οποίο μπορεί να κατεβάσει το γεωτρύπανο του είναι το 10,000 πόδια (3,048 μέτρα) και το μέγιστο βάθος γεωτρήσης 37,500 πόδια (11,430 μέτρα). Σημειώνεται εδώ ότι η γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3,500 – 4,000 μέτρα, με βάθος νερού τα 1,700 μέτρα.

Πριν την ενοικίαση του πλοίου γεωτρύπανου από την TOTAL, το πλοίο διενεργούσε γεωτρήσεις για λογαριασμό της Exxon Mobil στη Νιγηρία, στο οικόπεδο Usan από το 2009. Αν και το πλοίο είχε ενοικιαστεί από την Exxon Mobil μέχρι τον Απρίλιο του 2017 από την διαχειρίστρια εταιρεία του Seadrill Partners, τον Μάιο του 2016 η Exxon Mobil τερμάτισε το συμβόλαιο με την συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρεία για αποζημίωση να φτάνει τα 125 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε το πλοίο βρισκόταν στην Τενερίφη, οπόταν και ξεκίνησε την πλεύση του για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το West Cappella έχει δεσμευτεί από την ΤΟΤΑL για την διεξαγωγή μιας διερευνητικής γεώτρησης, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 50 μέρες και το συμβόλαιο με την Seadrill Partners εκτιμάται ότι αγγίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το West Cappella, μετά την διενέργεια της γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχει ενοικιαστεί από την μαλαισιανή εταιρεία Petrons για τρεις μήνες – από την 1η Οκτώβριου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει σχετικές NAVTEX που αφορούν τις προετοιμασίες στο Οικόπεδο 11 για την γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» και την δέσμευση της περιοχής για την καθεαυτή γεώτρηση, ενώ εκδίδεται σχετική  NAVTEX που αφορά την ζώνη ασφαλείας γύρω από το γεωτρύπανο σε ακτίνα 500 μέτρων.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ολόλευκος σαν την μαμά του την Szamoca γεννήθηκε ο μικρός στον ζωολογικό κήπο του Dedrecen της Ουγγαρίας. Το γαϊδουράκι είναι μόλις δυο εβδομάδων και το σπάνιο χρώμα του θα φέρει περισσότερους επισκέπτες στο πάρκο. EPA/ZSOLT CZEGLEDI

Ήξερες ότι...

Κάθε χρόνο, καταγράφονται 90.000 εγκυμοσύνες από της αγγλίδες έφηβες. Από αυτές, οι 2.200 αφορούν κορίτσια κάτω των 14ων ετών...

Σήμερα


Παρασκευή
25
Σεπτεμβρίου
2020

Γιορτάζουν : Ευφροσύνη, Φροσύνη, Φρόσω, Ευφροσύνα, Φροσούλα, Φροσού

1907
Η Νέα Ζηλανδία ανακηρύσσεται σε κτήση στα πλαίσια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
1926
Υπογράφεται από 20 κράτη η Διεθνής Σύμβαση κατά της Δουλείας.
1961
Στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα ψήφου των μαύρων στο Νότο.
1972
Στη Νορβηγία, οι ψηφοφόροι τάσσονται κατά της ένταξης στην ΕΟΚ με 53,5%.
1995
Για πρώτη φορά μετά το 1974, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση της Εθνοφρουράς, στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος
1996
Ορκίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.
2005
Η Εθνική ομάδα της Ελλάδος στο μπάσκετ κατακτά το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για δεύτερη φορά στην Ιστορία της κερδίζοντας στον τελικό στο Βελιγράδι την Γερμανία.Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης (το 1987) και ως προπονητής (2005).

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy