Το πλοίο γεωτρύπανο West Capella. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η άφιξη του πλοίου γεωτρύπανου West Capella στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη αποτελεί απτή απόδειξη της αδιάλειπτης προώθησης και συνέχισης της ενεργειακής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Το West Cappella είναι το πλοίο γεωτρύπανο που θα πραγματοποιήσει την διερευνητική γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» (ΟW-1) στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου 11, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην εταιρεία TOTAL.

Το West Cappella είναι ένα πλοίο γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερού, με δραστηριότητες κυρίως ανοικτά της Αφρικής. Κατασκευάστηκε το 2008 στο ναυπηγείο της Samsung Heavy Industries και έχει μήκος 228 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Στο πλοίο μπορούν να φιλοξενηθούν 180 άτομα, ενώ φέρει ελικοδρόμιο για προσνηώσεις και απονηώσεις ελικοπτέρων. Το μέγιστο βάθος νερού στο οποίο μπορεί να κατεβάσει το γεωτρύπανο του είναι το 10,000 πόδια (3,048 μέτρα) και το μέγιστο βάθος γεωτρήσης 37,500 πόδια (11,430 μέτρα). Σημειώνεται εδώ ότι η γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3,500 – 4,000 μέτρα, με βάθος νερού τα 1,700 μέτρα.

Πριν την ενοικίαση του πλοίου γεωτρύπανου από την TOTAL, το πλοίο διενεργούσε γεωτρήσεις για λογαριασμό της Exxon Mobil στη Νιγηρία, στο οικόπεδο Usan από το 2009. Αν και το πλοίο είχε ενοικιαστεί από την Exxon Mobil μέχρι τον Απρίλιο του 2017 από την διαχειρίστρια εταιρεία του Seadrill Partners, τον Μάιο του 2016 η Exxon Mobil τερμάτισε το συμβόλαιο με την συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρεία για αποζημίωση να φτάνει τα 125 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε το πλοίο βρισκόταν στην Τενερίφη, οπόταν και ξεκίνησε την πλεύση του για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το West Cappella έχει δεσμευτεί από την ΤΟΤΑL για την διεξαγωγή μιας διερευνητικής γεώτρησης, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 50 μέρες και το συμβόλαιο με την Seadrill Partners εκτιμάται ότι αγγίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το West Cappella, μετά την διενέργεια της γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχει ενοικιαστεί από την μαλαισιανή εταιρεία Petrons για τρεις μήνες – από την 1η Οκτώβριου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει σχετικές NAVTEX που αφορούν τις προετοιμασίες στο Οικόπεδο 11 για την γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» και την δέσμευση της περιοχής για την καθεαυτή γεώτρηση, ενώ εκδίδεται σχετική  NAVTEX που αφορά την ζώνη ασφαλείας γύρω από το γεωτρύπανο σε ακτίνα 500 μέτρων.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kazipur, Μπανγκλαντές: Άνθρωποι ξεφορτώνουν άχυρο από ένα μικρό φορτηγό στην περιφέρεια Kazipur Upazila, στο Μπανγκλαντές. Syed Mahabubul Kader/Zuma Press/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι HΠA αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.

Σήμερα


Τρίτη
23
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Γιορτάζουν : Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ

1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τη Γερμανία.
1967
Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1999
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2010
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy