fbpx

Το πλοίο γεωτρύπανο West Capella. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η άφιξη του πλοίου γεωτρύπανου West Capella στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη αποτελεί απτή απόδειξη της αδιάλειπτης προώθησης και συνέχισης της ενεργειακής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Το West Cappella είναι το πλοίο γεωτρύπανο που θα πραγματοποιήσει την διερευνητική γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» (ΟW-1) στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου 11, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην εταιρεία TOTAL.

Το West Cappella είναι ένα πλοίο γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερού, με δραστηριότητες κυρίως ανοικτά της Αφρικής. Κατασκευάστηκε το 2008 στο ναυπηγείο της Samsung Heavy Industries και έχει μήκος 228 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Στο πλοίο μπορούν να φιλοξενηθούν 180 άτομα, ενώ φέρει ελικοδρόμιο για προσνηώσεις και απονηώσεις ελικοπτέρων. Το μέγιστο βάθος νερού στο οποίο μπορεί να κατεβάσει το γεωτρύπανο του είναι το 10,000 πόδια (3,048 μέτρα) και το μέγιστο βάθος γεωτρήσης 37,500 πόδια (11,430 μέτρα). Σημειώνεται εδώ ότι η γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3,500 – 4,000 μέτρα, με βάθος νερού τα 1,700 μέτρα.

Πριν την ενοικίαση του πλοίου γεωτρύπανου από την TOTAL, το πλοίο διενεργούσε γεωτρήσεις για λογαριασμό της Exxon Mobil στη Νιγηρία, στο οικόπεδο Usan από το 2009. Αν και το πλοίο είχε ενοικιαστεί από την Exxon Mobil μέχρι τον Απρίλιο του 2017 από την διαχειρίστρια εταιρεία του Seadrill Partners, τον Μάιο του 2016 η Exxon Mobil τερμάτισε το συμβόλαιο με την συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρεία για αποζημίωση να φτάνει τα 125 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε το πλοίο βρισκόταν στην Τενερίφη, οπόταν και ξεκίνησε την πλεύση του για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το West Cappella έχει δεσμευτεί από την ΤΟΤΑL για την διεξαγωγή μιας διερευνητικής γεώτρησης, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 50 μέρες και το συμβόλαιο με την Seadrill Partners εκτιμάται ότι αγγίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το West Cappella, μετά την διενέργεια της γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχει ενοικιαστεί από την μαλαισιανή εταιρεία Petrons για τρεις μήνες – από την 1η Οκτώβριου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει σχετικές NAVTEX που αφορούν τις προετοιμασίες στο Οικόπεδο 11 για την γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» και την δέσμευση της περιοχής για την καθεαυτή γεώτρηση, ενώ εκδίδεται σχετική  NAVTEX που αφορά την ζώνη ασφαλείας γύρω από το γεωτρύπανο σε ακτίνα 500 μέτρων.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

skyfunn

Κέφια είχε ο Λιθουανός πιλότος Kairys και με ένα SU-31 έφτιαξε θεϊκά χαμόγελα με φόντο τον καταγάλανο ουρανό. Η φωτογραφία είναι από την επίδειξη Wings Over Baltics στην Λετονία. REUTERS/Ints Kalnins

Ήξερες ότι...

Στον γνωστό άθλο του Ηρακλή, τα «χρυσά μήλα των εσπερίδων» ήταν ... πορτοκάλια!

Σήμερα


Τρίτη
23
Ιουλίου
2019

Γιορτάζουν : Κανένας

1821
Μετά από συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών στις 21 Ιουλίου, η Μονεμβασιά παραδίδεται στους Έλληνες. Η άλωση του κάστρου συνετέλεσε πολύ στην πτώση του ηθικού των Τούρκων της Τριπολιτσάς.
1903
Η Ford Motor Company πουλά το πρώτο της αυτοκίνητο, μοντέλο Α, το οποίο κοστίζει 750 δολάρια και αναπτύσσει τελική ταχύτητα 45 χλμ/ώρα. Σχεδιαστής του ήταν ο Χένρυ Φορντ.
1952
Αιγυπτιακό πραξικόπημα. Ομάδα νεαρών αξιωματικών στρατού και αεροπορίας κατέλαβαν το Κάιρο και μεγάλες πόλεις. Τρεις ημέρες αργότερα το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται επανάσταση, (Ιουλιανή επανάσταση), και ο Βασιλεύς Φαρούκ υποχρεώθηκε σε παραίτηση υπέρ του διαδόχου και να εγκαταλείψει την Αίγυπτο.
1974
Αποκατάσταση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στην Ελλάδα.
2007
Πτώση αεροσκάφους CL-415 κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης, στα Στύρα Ευβοίας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy