fbpx

Μια νέα εποχή για τη Γαλλία. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

macronfr

Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και το αποτέλεσμά τους αποτελούν, αναμφίβολα, μια από τις σημαντικότερες στιγμές της χώρας. 

 

Η σημαντική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο των εκλογών που διεξήχθη στις 07 Μαΐου 2017 σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για τη Γαλλία, αφού ο νέος Πρόεδρος μέχρι προ ενός χρόνου ήταν ουσιαστικά πολιτικά άγνωστος, παρόλο που διετέλεσε για κάποιο χρονικό διάστημα Υπουργός Οικονομικών και ξεκίνησε την εκστρατεία του με το κίνημα En Marche! χωρίς την στήριξη οποιουδήποτε από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα.

Η νίκη του Μακρόν στις εκλογές, του νεαρότερου Προέδρου της χώρας, έναντι της υποψήφιας του του εθνικιστικού κόμματος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν ήταν ισχυρή. Ο Μακρόν, με ποσοστό 66.1% έναντι 33.9% της Λε Πεν, κατάφερε να σταματήσει την πορεία της Λε Πεν στην εξουσία, που αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους εφιάλτες για την Ευρώπη, λόγω των ακραίων της θέσεων σε σχέση με τις πολιτικές της Ένωσης αλλά και την επιθυμία της να προχωρήσει σε πρώτο στάδιο με την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη.

Το όραμα του νέου Γάλλου Προέδρου, που αναλαμβάνει την προεδρία στις 14 Μαΐου 2017, αφορά στην ανανέωση πρωτίστως της πολιτικής ζωής της Γαλλίας και τον εκσυγχρονισμό της. Ο Μακρόν αποτελεί ένα από τους πλέον υπερμάχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ακόμη και στην πρώτη του παρουσία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, η εκδήλωση άνοιξε με τον εθνικό ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολοκληρώθηκε με τον γαλλικό εθνικό ύμνο, καταδεικνύοντας την στοχοπροσήλωσή του σε μια περισσότερο ενωμένη Ευρώπη, με περισσότερη συνοχή και πιο κοντά στους πολίτες της.

Ο Μακρόν αποτελεί τον μεγαλύτερο νικητή, όχι μόνο γιατί εκλέγηκε ούτως ή άλλως, αλλά γιατί κατάφερε να ταρακουνήσει το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, υπερνικώντας τους υποψηφίους των παραδοσιακών κομμάτων και ξεπερνώντας κατά πολύ την αντίπαλό του στο β’ γύρο των εκλογών. Οι προκλήσεις, φυσικά, που έχει να αντιμετωπίσει είναι τεράστιες – με υψηλά ποσοστά ανεργίας, την εκ των πραγμάτων άνοδο του εθνικιστικού κόμματος της Λε Πεν, που ξεπέρασε κατά πολύ τα προηγούμενα ποσοστά της και φαίνεται να καθιερώνεται για τα καλά στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας με ισχυρές προοπτικές για τις επόμενες εκλογές, τις ανησυχίες των πολιτών σε θέματα μετανάστευσης που πρέπει να διασκεδάσει, αλλά και την διαχείριση των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι για παράδειγμα το Brexit.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η Γαλλία όντως γυρίζει μια νέα σελίδα στην πολιτική της ιστορία. Ο 39 χρόνος τεχνοκράτης που κατάφερε να ανελιχθεί στον υψηλότερο πολιτειακό θώκο της Γαλλίας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αναμένεται να οριοθετήσει μια νέα Γαλλία, με ενισχυμένο ρόλο στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ενωτικό λόγο στα εσωτερικά της χώρας. 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Και κακόγουστοι και άτυχοι. Δεν το ήξεραν φυσικά ότι η φετινή χρονιά θα μαστιζόταν από μια επιδημία, παρόλα αυτά οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου Dolce Hanoi Golden Lake hotel άνοιξαν για το κοινό ελπίζοντας να προσελκύσουν κόσμο με την επίχρυση πρόσοψη, την χρυσή πισίνα και τα χρυσά είδη υγιεινής. REUTERS/Kham

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Αίγυπτο, όταν πέθαινε μία γάτα, ο ιδιοκτήτης της ήταν υποχρεωμένος να ξυρίσει τα φρύδια του, σε ένδειξη πένθους.

Σήμερα


Δευτέρα
6
Ιουλίου
2020

Γιορτάζουν : Κανένας

1483
O Ριχάρδος Γ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1609
Στη Βοημία κατοχυρώνεται η ανεξιθρησκεία.
1785
Το δολάριο επιλέγεται ως η νομισματική μονάδα των Η.Π.Α.
1827
Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου για τη σύσταση ελληνικού κράτους. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της Αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών Στόλων στα ελληνικά ύδατα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy