Ο αγωγός EastMed. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

agogoseastmedΗ υπογραφή Κοινής Διακήρυξης στο Τελ Αβίβ στις 3 Μαρτίου 2017 από τους Υπουργούς Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στους ενεργειακούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή της νοτιονατολικής Μεσογείου.

Το γεγονός μάλιστα ότι στην τετραμερή συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας των εμπλεκομένων κρατών βρισκόταν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας καθιστά το όλο γεγονός ακόμη πιο σημαντικό, αφού ο αγωγός στοχεύει στην κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο αγωγός EastMed σχεδιάζεται από την κοινοπραξία IGI Poseidon στην οποία μετέχουν με 50% έκαστη η Δημόσια Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) της Ελλάδας και της εταιρείας Edison EDF Group, που αποτελεί ένα από τους κυριότερους παρόχους φυσικού αερίου στην Ιταλία και στην Ευρώπη, με δραστηριότητες σε 10 χώρες.  Ο αγωγός που θα περιλαμβάνει χερσαία και θαλάσσια τμήματα θα παρέχει την δυνατότητα απευθείας μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα και μέσω του αγωγού Poseidon που θα ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία, στην Ιταλία και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη.

Η σημαίνουσα αξία του σχεδιαζόμενου αγωγού για την Ανατολική Μεσόγειο έχει ήδη επισημανθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το 2015, με την στήριξη της Κυπριακής, Ελληνικής και Ιταλικής Κυβέρνησης, ο αγωγός κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Η κατασκευή του αγωγού έχει επίσης καθοριστεί ως δυνατή στη βάση της υφιστάμενης τεχνολογίας και οικονομικά βιώσιμη, ενώ θα ξεκινά κατευθείαν από τις πηγές φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και θα περιλαμβάνει 4 τμήματα. Αυτά περιλαμβάνουν υποθαλάσσιο αγωγό 200 χλμ από τις πηγές φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 700 χλμ από την Κύπρο στην Κρήτη, υποθαλάσσιο αγωγό 400 χλμ από την Κρήτη στην Πελοπόννησο και 600 χλμ χερσαίο αγωγό που θα διασχίζει την Πελοπόννησο και θα φτάνει στην Δυτική Ελλάδα. Από την Θεσπρωτία, ο αγωγός θα ενώνεται με τον αγωγό Poseidon, μήκους 207 χλμ που θα φτάνει στο Οτράντο της Ιταλίας.

Η Κοινή Διακήρυξη που υπογράφτηκε στο Ισραήλ τονίζει την υποστήριξη των κρατών που εμπλέκονται στην δημιουργία αυτής της νέας ενεργειακής οδού και μέσω αυτού διαφαίνεται ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος σε σχέση με τα ενεργειακά τεκταινόμενα τόσο της περιοχής αλλά και κατ’ επέκταση της Ευρώπης όχι μόνο όσον αφορά την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα γειτονικών κρατών αλλά και ως μελλοντικού παραγωγού. 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Έντμοντον, Καναδάς: Κρυστάλλοι πάγου σχηματίζονται πάνω από ένα αυτοκίνητο, καθώς η ακραία ψύχρα καταλαμβάνει την περιοχή, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν έως -29°C. Artur Widak/Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τα κιλτ, οι γκάιντες, ο αρνίσιος πατσάς, το βραστό κουάκερ, το ουίσκι και το παραδοσιακό μάλλινο σκοτσέζικο ένδυμα δεν προέρχονται από τη Σκοτία.

Σήμερα


Κυριακή
23
Φεβρουαρίου
2025

Γιορτάζουν : Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα, Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα

1455
Ο Γουτεμβέργιος εκδίδει τη Βίβλο.
1820
Οι βρετανικές αρχές ξεσκεπάζουν τη "συνωμοσία της Cato Street", που είχε στόχο τη δολοφονία όλων των Βρετανών υπουργών.
1940
Η Γουόλτ Ντίσνεϊ παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων «Πινόκιο», που βασίζεται στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι
1966
Τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν για πρώτη φορά το πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ
1973
Οι φοιτητές, που έχουν εξεγερθεί κατά της Χούντας των συνταγματαρχών, καταλαμβάνουν τη Νομική.
1987
Οι επιστήμονες παρατηρούν ένα σουπερνόβα στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy