fbpx

Η σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

davosforΗ καθιερωμένη ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ λαμβάνει και φέτος χώρα στο Νταβός της Ελβετίας από τις 17 έως και τις 20 Ιανουαρίου 2017.

Στη φετινή Σύνοδο αναμένεται να παραστούν πέραν των τριών χιλιάδων αρχηγών κρατών, ανωτάτων στελεχών εταιρειών, επιχειρηματιών, δημοσιοτήτων και δημοσιογράφων για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του πλανήτη γενικότερα. Κατά το κλείσιμο της Συνόδου, όμως, το παγκόσμιο ενδιαφέρον θα στραφεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου θα ορκιστεί ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται στη σκιά των πολιτικών και άλλων εξελίξεων που επισυνέβησαν το 2016, συμπεριλαμβανομένης της εκλογής του Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την αλλαγή σκυτάλης ή την επικείμενη αλλαγή σκυτάλης σε 4 από τις 5 πανίσχυρες χώρες του ομίλου G5 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ), η οποία προέκυψε εν μέρει από την αμφισβήτηση της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι η αλλαγή των δεδομένων που δημιουργούνται σήμερα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι διοργανωτές έχουν ήδη αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες της παγκόσμιας κοινότητας ούτως ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη – με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν που πρέπει να διευρύνεται, αλλά και η πραγματική οικονομία, όπως την βιώνει και την αντιλαμβάνεται ο απλός πολίτης.

Η έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πραγματοποιείται λίγες μέρες μόνο μετά την δημοσίευση έκθεσης του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού Oxfam, που δραστηριοποιείται σε πέραν των 90 χωρών, ότι ο πλούτους 8 μόνο ανθρώπων στον κόσμο, ισούται με τον πλούτο 3.6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μαζί. Το γεγονός αυτό δείχνει τις τεράστιες ανισότητες που επικρατούν σήμερα, όσον αφορά την κατανομή πλούτου αλλά και πόρων στην υφήλιο.

Οι ανισότητες που επικρατούν γενικά πρέπει επιτελούς να μπουν ψηλά στην ατζέντα της παγκόσμιας ελίτ. Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα συζητηθούν στο Νταβός φέτος είναι η υπεύθυνη διακυβέρνηση που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Για να γίνει αυτό απαιτούνται ουσιαστικές και δραστικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης κρίσεων που να θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς. Οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γνωρίζουν ή πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι η οποιαδήποτε μορφή διακυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των προσώπων που υπόκεινται σε αυτήν την διακυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει, εκτός και αν αυτή αντανακλά δικτατορικές αντιλήψεις.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα Χριστούγεννα εκτός από γιορτή αγάπης είναι και μια μεγάλη γιορτή της κατανάλωσης. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα επενδύουν τεράστια ποσά για την δημιουργία των βιτρινών τους και του γιορτινού τους διάκοσμου, κάνοντας ιδιαίτερα τα μεγάλα μαγαζιά στις μητροπόλεις του κόσμου πραγματική ατραξιόν. Για φέτος ένα τέτοιο κατάστημα το Macy's μόλις ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει Αγιος Βασίλης για τα παιδιά στο κατάστημα της Νέας Υόρκης εξαιτίας του κορωνοϊού, σπάζοντας μια αδιάλειπτη παράδοση 160 χρόνων. (AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez, File)

Ήξερες ότι...

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 4.500 διαφορετικά είδη ποντικοπαγίδας.

Σήμερα


Σάββατο
24
Οκτωβρίου
2020
Ημέρα του ΟΗΕ

Παγκόσμια Ημέρα Ακτών

Γιορτάζουν :Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα

1909
Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το Θωρηκτό Αβέρωφ. Τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Αβέρωφ.
1929
Καταρρέει ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αρχή της διεθνούς οικονομικής ύφεσης. Ο πανικός οδηγεί στην αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνεται επενδυμένη υπεραξία 23 δις δολαρίων. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.
1935
Η Ιταλία εισβάλλει στην Αιθιοπία.
1973
Τελειώνει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy