Η επίσκεψη του Προέδρου στο Ισραήλ. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

 

ananetaΗ επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών από την ημερομηνία εκλογής του κ. Αναστασιάδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας αποτελεί, παράλληλα, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη μετά την επανεκλογή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στις πρόσφατες εκλογές στο Κράτος του Ισραήλ. Ο κ. Αναστασιάδης είναι επίσης ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος που έχει υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο του Ισραήλ ο νέος Πρόεδρος της χώρας κ. Ρεουβέν Ρίβλιν από την ανάληψη της προεδρίας του Κράτους του Ισραήλ.

Η ατζέντα των συναντήσεων του Κύπριου Προέδρου και της υψηλής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει περιλαμβάνει σημαντικότατα θέματα, που θέτουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε μια πορεία αγαστής και αρμονικής συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τα θέματα αυτά άπτονται του πολιτικού, οικονομικού, διεθνούς, περιφερειακού και διμερούς τομέων και η συζήτησή τους στα πλαίσια της επίσκεψης δείχνει την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται παράλληλα η συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Αναστασιάδης με τον επικεφαλής της εταιρείας Delek, που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο στα θέματα υδρογονανθράκων. Η συνάντηση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, λόγω και της πρόσφατης κατάθεσης από την Noble του πλάνου ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», για το οποίο η Delek έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της, μέσω εξαγοράς μεριδίου που κατέχει η αμερικανική εταιρεία.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της εξωστρεφούς εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση και η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, μετατρέποντας την Κύπρο σε παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη από τα Κράτη της περιοχής και από άλλους. Η Κύπρος αποτελεί το προπύργιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ανατολικά της σύνορα και είναι ένα κράτος στο οποίο υπάρχει σταθερότητα, ενώ είναι ευρέως γνωστή η προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτά μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου και η Κύπρος, ως παράγοντας σταθερότητας, να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη εκείνων των συνεργασιών και συμμαχιών στην περιοχή που θα διασφαλίσουν την ειρήνη και την σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Η ανάπτυξη των συνεργασιών μεταξύ των κρατών της περιοχής θα επωφελήσει όλους. Ήδη, η τριμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου έχει αναπτυχθεί και βρισκόμαστε σήμερα στα πρόθυρα δημιουργίας μιας νέας τριμερούς μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, ενώ η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει γεφυρωτικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Υπάρχει, πλέον, η βεβαιότητα ότι η Κύπρος εντάχθηκε ενεργά στα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δρώμενα της περιοχής και ότι διαδραματίζει έναν ανανεωμένο ρόλο που έχει πολλά να προσφέρει στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κράτων. 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy