"Η νεολαία αποτελεί την ελπίδα όλων μας για ένα καλύτερο αύριο και όλα τα ζητήματα που την απασχολούν πρέπει να βρίσκονται πάντοτε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για την ευημερία και ευμάρεια της κοινωνίας μας."
Η Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παιδεία, Νεολαία, Πολιτισμό και Αθλητισμό πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18-19 Μαΐου 2015 και ασχολήθηκε με το μέλλον της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα οπτικοακουστικά μέσα, τα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, την προαγωγή της ιδιότητας του πολίτη και των κοινών αξιών της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και της μη διάκρισης μέσω της εκπαίδευσης και την ενίσχυση των δυνατοτήτων των νέων για πολιτική συμμετοχή στην δημοκρατική ζωή στην Ευρώπη.
Κεντρικό σημείο συζήτησης ήταν η αξιολόγηση του στρατηγικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης μέσω του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020». Το πρόγραμμα παρέχει συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους στα Κράτη-Μέλη και τομείς προτεραιότητας. Ο κύριος στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2009, είναι η στήριξη των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, που θα πρέπει να παρέχουν τα μέσα σε όλους τους πολίτες να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, καθώς επίσης να διασφαλίζουν τη βιώσιμη οικονομική ευμάρεια και απασχολησιμότητας.
Το Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο της προσχολικής εκπαίδευσης και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην προώθηση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της ψηφιακής ικανότητας των παιδιών. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναλύουν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα διασφαλιστεί το ότι οι νέοι σήμερα θα έχουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.
Σε σχέση με τη νεολαία, το Συμβούλιο τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός δομημένου διαλόγου και μιας δια-τομεακής προσέγγισης με πολυθεματικό χαρακτήρα, που να περιλαμβάνει την αποτελεσματική εφαρμογή των δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων, την αναγνώριση της αξίας της εργασίας των νέων και την λήψη περαιτέρω μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι, παρόλο το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την βελτίωση της κατάστασης των νέων στην Ευρώπη, τα ποσοστά ανεργίας των νέων παραμένουν ψηλά, γεγονός που ελλοχεύει τον κίνδυνο για κοινωνικό αποκλεισμό, ειδικά των νέων που είναι μακροχρόνια άνεργοι. Προς τούτο, σημαντικό μέτρο αποτελεί η εξάλειψη του χάσματος δεξιοτήτων μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.
Στον τομέα του αθλητισμού, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με τον αθλητισμό βάσης (grassroots sport), που πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμος. Ως τέτοιος, ο αθλητισμός βάσης διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων για τους νέους και συντείνει στην ενίσχυση των ικανοτήτων που λαμβάνουν μέσω της τυπικής μάθησης, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές απασχολησιμότητας τους.
Καταληκτικά, τονίζεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης των πολιτικών εκείνων που αφορούν στους νέους σε όλα τα επίπεδα. Η νεολαία αποτελεί την ελπίδα όλων μας για ένα καλύτερο αύριο και όλα τα ζητήματα που την απασχολούν πρέπει να βρίσκονται πάντοτε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για την ευημερία και ευμάρεια της κοινωνίας μας.
Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού