Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική και Υγεία. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

 

0211-euro-strengthens-debate-growsΣε πρόσφατή του Σύνοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Απασχόληση, την Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και τους Καταναλωτές έλαβε σημαντικές αποφάσεις και συζήτησε καίρια θέματα που αφορούν στον τομέα αρμοδιοτήτων του.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής, και υγείας.

Στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής, το Συμβούλιο συζήτησε την πολιτική απασχόλησης των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νεανική απασχόληση, την συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, την πρόοδο που αφορά στην εφαρμογή της Οδηγίας για την ίση μεταχείριση, και την διαφορά που εντοπίζεται στις συντάξεις μεταξύ των φύλων. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο συζητήθηκαν τα μέτρα για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική που περιέχονται σε ειδικές ανά χώρα συστάσεις στα πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», του κύκλου συντονισμού δηλαδή της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Υπουργοί αναγνώρισαν ότι, παρά την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές προκλήσεις, ειδικά στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, οι προκλήσεις αυτές αφορούν στη φτώχεια, την ανισότητα, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ενσωμάτωση. Προς τούτο, απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ενώ ζητήματα που αφορούν στην απασχόληση και κοινωνικά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα.

Το Συμβούλιο εξέτασε επίσης την έκθεση προόδου της Προεδρίας σχετικά με προσχέδιο οδηγίας για την βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε διοικητικά συμβούλια, που αποσκοπεί στην αύξηση του ποσοστού των γυναικών στο 40% έως το 2020. Σε σχέση με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την απασχόληση στα Κράτη-Μέλη, το Συμβούλιο υιοθέτησε συγκεκριμένη στρατηγική που στηρίζεται στις επενδύσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές αρμοδιότητες.

Στο Συμβούλιο για την Απασχόληση, την Κοινωνική Πολιτική, την Υγεία και τους Καταναλωτές συζητήθηκαν επίσης προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στους κανόνες της Ένωσης για τα ιατροτεχνολογικά και τα in vitro διαγωνιστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στον μεγαλύτερο έλεγχο των προϊόντων αυτών και την στενότερη επιτήρησή τους μετά την κυκλοφορία τους στην αγορά. Επιπρόσθετα, μετά από παρέμβαση της Κυπριακής, Ελληνικής, Ιταλικής και Μαλτέζικης αντιπροσωπείας και την υποστήριξη αρκετών άλλων αντιπροσωπειών, τονίστηκε το ότι η διάσταση της υγείας θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να ενταχθεί με ουσιαστικό τρόπο στην Ευρωπαϊκή ατζέντα για την μετανάστευση, που θα συζητηθεί στα πλαίσια της Συνόδου Ιουνίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα του Συμβουλίου για την Απασχόληση, την Κοινωνική Πολιτική, την Υγεία και τους Καταναλωτές κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα το γεγονός της στοχοπροσήλωσης στην ενίσχυση των επενδύσεων, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επιδίωξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, φιλικής προς την ανάπτυξη.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy