2015: Ένα άνυδρο έτος. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

wastelandantigoniaΣτην εκπνοή του παλιού χρόνου είθισται ο καθένας να προβαίνει σε ανασκόπηση των κυριότερων γεγονότων που συνέβηκαν στον κόσμο και στον τόπο.

Στην  καλύτερη περίπτωση προβαίνει σε αυτοκριτική και αξιολόγηση  των επιτυχιών, αποτυχιών ή παραλείψεων σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, επιχειρώντας διόρθωση πορείας. Κάθε νέο έτος,  είναι μια νέα αρχή. Κάθε παλιό,  σηματοδοτεί ένα τέλος. Είναι απόλυτα ανθρώπινο  να στεκόμαστε μπροστά  στην νέα χρονιά με ανανεωμένες προσδοκίες, νέους στόχους , έτοιμοι για νέους αγώνες.

Μπαίνω στον πειρασμό να χαρακτηρίσω το έτος που έφυγε  ως ένα «άνυδρο» έτος. Δανείζομαι τον όρο, μεταφορικά, από τα υδρομετερεωρολογικά δεδομένα. Το 2015 έφυγε αφήνοντας στην κυριολεξία  πίσω του  ξηρασία, χαμηλή βροχόπτωση, μηδαμινή  ροή νερού στα φράγματα και  τον εφιάλτη της λειψυδρίας να  επικρέμμεται ως δαμόκλεια σπάθη αν η βροχόπτωση εξακολουθήσει να παραμένει χαμηλή..

Την ίδια ωστόσο ξηρασία, διέχυσε παντού.  Στον πολιτική ζωή  που σημαδεύτηκε από γραφικότητα, γκάφες ολκής και λαϊκισμό. Στους θεσμούς που διανύουν βαθειά κρίση. Στις σχέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης που βρίσκονται επί ξηρού ακμής. Στο διεθνές σύστημα αξιών που φαίνεται να  καταρρέει κάτω από το βάρος των εθνικιστικών  κριτηρίων που επικρατούν στο  παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πόλεμοι και αιματοχυσίες  συγκλονίζουν  την υφήλιο.  Πλήμμυρες. Καταστροφές. Προσφυγοποίηση. Φτωχοποίηση. Ανεργία. Έξαρση ακραίων κινημάτων. Απαξίωση των πολιτών στους θεσμούς. 

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το φάσμα της τρομοκρατίας και την άνοδο ευρωφοβικών και ακροδεξιών κομμάτων. Αναγκαστικά κάνει δεύτερες σκέψεις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων και  των μεταναστευτικών ροών. Είναι εμφανής η ανεπάρκεια της εξωτερικής της πολιτικής στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, στα κοινοτικά μέτρα, στην τιθάσευση της οικονομικής κρίσης και του διευρυνόμενου χάσματος Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.

Η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να πάρει καθοριστικές αποφάσεις. Να επανακαθορίσει το ρόλο της  ως θεματοφύλακας αρχών, είτε ωθώντας ακριβοδίκαιες  μεταρρυθμίσεις και σωστή ολοκλήρωση των θεσμικών της οργάνων, είτε διαλυόμενη στα εξ ών συνετέθη, κάτω από την εντεινόμενη επανεθνικοποίηση των πολιτικών στα μεγάλα ευρωπαϊκά προβλήματα .

Έντονη πολιτική, οικονομική και αξιακή κρίση  αντιμετωπίζει και η Κύπρος. Ταλανίζεται από «ρευστότητες που μας μπερδεύουν σε βαθμό που δύσκολα πια αναγνωρίζεις το νησί», όπως θα έλεγε αν ζούσε σήμερα, ο ποιητής  Παντελής Μηχανικός. Ο ίδιος  σε χρόνους ανύποπτους,  εύστοχα  σκιαγραφούσε  την αξιακή κρίση μιλώντας  για «ψεύτικες επαναστάσεις» και «κίβδηλους επαναστάτες»...

Σήμερα μένουμε  άναυδοι  από  τα σκάνδαλα, τον δεκασμό , τα κακουργήματα, τη  σήψη,  τη διαφθορά , τη διαπλοκή, τον αρριβισμό,  την εγωπάθεια , την αμετροέπεια λόγων και έργων. Γίναμε μια τρωκτική κοινωνία  που παραπαίει. Μια κοινωνία που  επιτακτικά χρειάζεται  αλλαγή  πορείας,  κάθαρση, μεταρρυθμίσεις, ανασχεδιασμό  πολιτικών και στρατηγικών, αξιοποίηση των πραγματικών αρίστων και όχι των αρεστών του συστήματος.

Με μια  Κύπρο μοιρασμένη στα δύο, όμηρο  της πολύχρονης  πειρατικής συμπεριφοράς των Τούρκων κατακτητών, τραγικό θύμα εμπαιγμού και κάθε είδους «κουρέματος» από ξένους και ντόπιους, δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να σιωπούμε και να ανεχόμαστε τον περαιτέρω βιασμό της νοημοσύνης μας.

Ο Νέος  χρόνος,  ας είναι  μια νέα αρχή. Για να ξαναβρούμε τον προσανατολισμό  μας  σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Να ξαναγίνουμε πρώτα και κύρια Άνθρωποι . Να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες. Να θέσουμε την Κύπρο  πάνω από  κόμματα και ανθρώπινες  μωροφιλοδοξίες.. Να  ξανααγαπηθούμε αναμεταξύ μας, αφήνοντας να φωλιάσει στις καρδιές,  στο μυαλό και τη ψυχή,  η Αγάπη, ο Αλληλοσεβασμός και η Σοφία. Τώρα είναι η ώρα να  γκρεμίσουμε τα τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους. Να αναβαπτιστούμε σε αρχές και αξίες. Ομαδικά να  αγωνιστούμε  για την άλλη Κύπρο που μας αξίζει. Μια Κύπρο, Λεύτερη από  κατακτητές, χωρίς ντόπια λαμόγια που να την νέμονται, ρουφώντας ασύστολα το αίμα του λαού και τα όνειρα των νέων.

Ας  παλέψουμε επιτέλους συλλογικά και ατομικά, ως ενεργοί πολίτες,   για  να διαλυθεί  η  μπόχα  που πνίγει τη χαρά,  μέσα στην  ανοχή, τον ωχαδελφισμό και τη μιζέρια. 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy