Στο ίδιο έργο θεατές. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

ergotheatesΜονίμως τον τελευταίο καιρό, πολλά παράλογα διαδραματίζονται γύρω μας. Παρακολουθούμε δηλώσεις και αντιδηλώσεις διαφόρων, που μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν.

Στο Κυπριακό, ο Έσπεν Μπαθ Άιντα εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος παρά το γεγονός πως επιστρέφει με άδεια χέρια από την Άγκυρα. Επιμένει πως  τα άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί  και  πως  οι Τούρκοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της λύσης, γιατί τάχα η Άγκυρα κατανοεί τα οφέλη που θα προσκομίσει. Είτε ο κ. Άιντα αιθεροβατεί είτε υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουμε 41 ολόκληρα χρόνια. Μπουχτήσαμε από μεγαλόστομες διακηρύξεις. Έργα αναμένουμε, για να πειστούμε!

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο να ανοίξει κεφάλαια που έκλεισε το 2009, αλλά για να στηρίξει οικονομικά την Τουρκία μέσω του κυπριακού προϋπολογισμού! Δεσμεύτηκαν να προικοδοτήσουν την Άγκυρα με δισεκατομμύρια ευρώ για το προσφυγικό. Απαιτούν από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της  τουρκοπατημένης και κουρεμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, να στηρίξει οικονομικά τον θύτη και κατακτητή της. Επιβάλλουν αιματηρές θυσίες στο λαό. Απαιτούν από τον  λιτοδίαιτο εθνικό προϋπολογισμό μας να φανούμε γενναιόδωροι στην Άγκυρα, ως να είμαστε οικονομική υπερδύναμη!

Η κρίση στους θεσμούς συνεχίζεται. Οι κόντρες καλά κρατούν. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται τώρα ο Γενικός Ελεγκτής. Παρά τη διαβεβαίωση του προέδρου Αναστασιάδη πως «ουδέποτε ήρθη η εμπιστοσύνη» του προς αυτόν, η πρόσφατη Υπουργική απόφαση επιχειρεί τη φίμωσή του. Η εσωστρέφεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, θέτουν τους θεσμούς υπό αμφισβήτηση, διογκώνοντας την απαξίωση στην πολιτική και τους πολιτικούς. Η κατάσταση, απογοητευτική!

Τραγελαφικές και οι καταστάσεις με τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι Κυπριακές Αερογραμμές και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί οδηγήθηκαν στη διάλυση και εκατοντάδες υπάλληλοι πετάχτηκαν στους δρόμους, χωρίς να επιδειχθεί καμμία κυβερνητική ευαισθησία γι αυτούς. Ωστόσο η Κυβέρνηση εμφανίζεται πρόσφατα, «μεγαλόψυχη», υιοθετώντας πολιτικές για μεταφορά υπαλλήλων άλλων ημικρατικών οργανισμών στο δημόσιο με απόσπαση. Η επιλεκτική κυβερνητική πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών καταγράφεται!

Η Κύπρος κατάντησε άντρο αδικημάτων και κατάφορης καταπάτησης συνταγματικών δικαιωμάτων. Στα κατεχόμενα, παραβιάζεται κατάφορα το δικαίωμα κατοχής και απόλαυσης περιουσίας από τους Τούρκους κατακτητές. Στις ελεύθερες περιοχές γεμίσαμε κλέφτες, διαρρήκτες και λαμόγια. Η παρανομία στις δόξες της!

Αυτή την παρανομία δυστυχώς καλλιεργούν, διαιωνίζουν και συντηρούν και οι αξιόμεμπτες συμπεριφορές αξιωματούχων σε νευραλγικές θέσεις. Αντί να  αποτελούν πρότυπα πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας, ασύστολα την παραβιάζουν. Απότοκο οι απαράδεκτες συμπεριφορές  και τα θλιβερά  φαινόμενα  σήψης, διαφθοράς, σκανδάλων, κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ρουσφετιού  και  αναξιοκρατίας.Τίποτα δεν έμεινε πια όρθιο!

Κερασάκι στην τούρτα, οι  παλικαριές με τα αμπελοπούλια. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επιστρατεύονται προς άγραν ψήφων για την προεκλογική εκστρατεία ενόψη βουλευτικών (2016). Ο σκοπός φαίνεται να αγιάζει τα μέσα, δίνοντας λαβή στην Κομισιόν να αποστέλλει αυστηρές προειδοποιήσεις στη Λευκωσία, ζητώντας πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς παρεκκλίσεις.

Το τραγικό είναι πως σ΄αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο, κανένας δεν λογοδοτεί, δεν τιμωρείται και δεν πληρώνει για δηλώσεις ή αξιόμεμπτες πράξεις του που τσαλακώνουν θεσμούς. Ο πέλεκυς της τιμωρίας πέφτει βαρύς για τους απλούς πολίτες.Κακώς  δεν απονέμεται στα ψηλά δώματα!

Οι πολίτες πίστευαν πως τα είδαν όλα.

Ωστόσο  η κατρακύλα συνεχίζεται. Η πολιτική,  οικονομική και αξιακή κρίση έχουν αλυσιδωτές κοινωνικές συνέπειες και  αντίκτυπο στη  ψυχολογία τους. Η συνεχής καταβαράθρωση αξιών και η αδυναμία αντιμετώπισης της πτώσης θρυμματίζει τις αντιστάσεις του λαού..

Το 2015 εκπνέει με μια Κύπρο που ταλανίζεται. Ο καπετάνιος αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Η εσωτερική διακυβέρνηση νοσεί. Οι θεσμοί υπονομεύονται. Οι διορισμένοι «άριστοι» σταδιακά αποδομούνται. Η κυπριακή κοινωνία ανησυχεί και κρούει τον κώδωνα κινδύνου. Οι Τούρκοι κατακτητές καιροφυλακτούν κι οι άσπονδοι «φίλοι» επιχαίρουν!

Για να διασωθεί  το σκάφος της Κύπρου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για  αναθεώρηση πολιτικών και στρατηγικών. Αυστηρή προσήλωση σε αρχές.  Πολιτική βούληση για κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία ενόχων. Χωρίς  αλλαγή νοοτροπιών θα παραμείνουμε δυστυχώς στο ίδιο έργο, θεατές. Εύχομαι να κατανοήσουμε αυτές τις πικρές  αλήθειες και να δούμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον τόπο και τον άνθρωπο.

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy