Ευρωπαϊκές προσδοκίες. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


016082946 30300Οι αποφάσεις των Βρυξελλών πριν από ένα και πλέον χρόνο , άφησαν πικρή γεύση στους Κύπριους πολίτες. Τις οδυνηρές τους συνέπειες δυστυχώς βιώνουμε ακόμα.

Κούρεμα καταθέσεων, εξουδετέρωση κοινωνικού κράτους, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, διεύρυνση της φτώχιας. Το οικονομικό μας μοντέλο κατέρρευσε. Η τρόικα κάνει πια κουμάντο στη διακυβέρνηση του κράτους και στις ζωές μας.

Ανήκω στους λιγοστούς εκείνους που αντέδρασαν έντονα, πριν και μετά το κούρεμα, ενάντια στην κατάφορη αδικία, στην παντελή έλλειψη κοινοτικής αλληλεγγύης και στην προκλητική στάση του Γιούρογκρουπ. Ως Ευρωβουλευτής, κατάγγειλα επανειλημμένα την αδικία από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, κατονομάζοντας τους «δράστες». Ένιωσα προδομένη, όπως ακριβώς νοιώθει και ολόκληρη η Κυπριακή κοινωνία. Σίγουρα η σημερινή Ευρώπη δεν είναι αυτή που οραματιστήκαμε, όταν ενταχθήκαμε το 2004. Αντί θεματοφύλακας αρχών και αξιών , αποδείχτηκε η Ευρώπη της ασυδοσίας των αγορών, των αυστηρών και μονόπλευρων πολιτικών λιτότητας χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις. Δυστυχώς, λειτουργεί κυνικά, αφήνοντας τη δημοκρατικά ανομιμοποίητη Τρόικα να συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, να υπονομεύει εργασιακά κεκτημένα, να καταστρατηγεί την ισονομία και την ισότητα ευκαιριών.

Τα τραγικά αυτά γεγονότα, καταγράφονται και μας πεισμώνουν. Είμαστε οι εκλελεγμένοι εκπρόσωποι του λαού και ως τέτοιοι δεν δικαιούμαστε να ολιγωρήσουμε. Οι πολίτες μας ψηφίζουν, για να βρισκόμαστε συνεχώς στη πρώτη γραμμή. Αναμένουν να παλεύουμε για τα δίκαιά τους. Η Ευρώπη που βιώνουμε σήμερα , δεν είναι σίγουρα η Ευρώπη που μας αξίζει. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας δίνει αναβαθμισμένο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι ο μόνος θεσμός που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους  πολίτες. Έχει πια μεγαλύτερη δύναμη και πιο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις παρά πριν. Ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει περισσότερη επιρροή για τον καθένα, μεγαλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, μεγαλύτερη ικανότητα να αλλάζουμε όσα πρέπει να αλλάξουμε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει πια, για την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών νόμων που αφορούν τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Αποφασίζει για τις χρηματοδοτήσεις και το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Επίσης, θα εκλέξει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τις επιθυμίες των πολιτών, όπως θα εκφραστούν στις εκλογές. Θέματα όπως η χρηματοπιστωτική κρίση, η προμήθεια ενέργειας, η ασφάλεια τροφίμων, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πια μεμονωμένα. Η προστασία των καταναλωτών και τα περιβαλλοντικά θέματα πιθανότατα θα απαιτήσουν την προσοχή του Κοινοβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση, όπως και η συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων με τις ΗΠΑ, την οποία το νέο Κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει.

Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για τα πρόσωπα και τις πολιτικές δυνάμεις που θα εμπιστευτούν για να διαχειριστούν όλα αυτά τα ζητήματα. Με την αποχή, δίνεται το δικαίωμα σε κάποιους άλλους να αποφασίζουν, με ορατό τον κίνδυνο να επικρατήσουν ακραίες πολιτικές δυνάμεις, που θα θέσουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις. Οι θεσμικές αλλαγές που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, έχουν σαν στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν αυτές τις αλλαγές.

Οι Κύπριοι πολίτες δεν πρέπει αποστρέψουν το πρόσωπο. Πρέπει να πάνε να ψηφίσουν στις 25 Μαΐου, για μια καλύτερη Ευρώπη, όπως την οραματιζόμαστε. Μια Ευρώπη των λαών και των αξιών, που να στέκει αλληλέγγυη και στη μαρτυρική Κύπρο που πολλά υποφέρει από την ημικατοχή της Τουρκίας και την τροϊκανή επιδρομή.

Η Κύπρος χρειάζεται έξη καθαρές και διεκδικητικές φωνές στην Ευρώπη με γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων, και κυρίως κοινοβουλευτική εμπειρία, για να μπορούν να παλέψουν για μια καλύτερη εναλλακτική Ευρώπη και την Κύπρο της «Ελευθερίας – της Πραγματικής Δημοκρατίας – και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» που πραγματικά μας αξίζει! Έχουμε μεγάλες ευρωπαϊκές προσδοκίες. Ας τις διεκδικήσουμε υπεύθυνα!

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ναϊρόμπι, Κένυα: Οι άνθρωποι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Χρωμάτων, το οποίο γιορτάζει την ενότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα το 1000 π.Χ.

Σήμερα


Δευτέρα
25
Νοεμβρίου
2024
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Γιορτάζουν : Αικατερίνη, Αικατερίνα, Κατερίνα, Κατίνα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας, Μερκουρία

1783
Αμερικανική Επανάσταση: οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού.
1936
Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».
1942
Ανατινάσσεται η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών δολιοφθορέων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy