Διεκδικούμε για τους πρόσφυγες. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

 


  

Iceland-protests-0016

Ο πολιτικός απόηχος από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει την εξαιρετική της σημασία σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό.

Επιβεβαιώνεται  κι από την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, σε πολιτικό και νομικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που ο Τούρκος δικαστής στο ΕΔΑΔ, έφτασε στο σημείο να επικαλείται πρακτικά ζητήματα στο διαμοιρασμό των αποζημιώσεων, για να δικαιολογήσει την αρνητική του ψήφο. Ο εκνευρισμός είναι εμφανής, από μια  κατοχική Τουρκία, που κατά τ’ άλλα δηλώνει «πρόθυμη» για λύση του Κυπριακού.  

Η απόφαση, βέβαια, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά για να εργαστούμε μεθοδικά και πειστικά ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να την εφαρμόσει  και να πληρώσει τις αποζημιώσεις.  Τόσο το ΕΔΑΔ όσο και η ΕΕ, οφείλουν να παρακολουθήσουν στενά την εφαρμογή της και σε αντίθετη περίπτωση  να  επιβάλουν  κυρώσεις.

Κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ΕΕ. Γνωρίζοντας τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Κυπρικαή Δημοκρατία  υπό  το  βάρος της εφαρμογής του μνημονίου, για να εκπληρώσει πλήρως τις οφειλές της  απέναντι στους διεθνείς δανειστές της, δεν κατανοούμε γιατί παρόμοιες πιέσεις ή και κυρώσεις να μην επιβάλλονται και στα μη οικονομικά θέματα. Δεν κατανοούμε γιατί η ΕΕ παραμένει απαθής παρατηρητής αφήνοντας ανενόχλητη την κατοχική Τουρκία να αποενοχοποιείται συστηματικά από τα εγκλήματα της στην Κύπρο, ενώ μάλιστα  βρίσκεται σε ενταξιακή πορεία. Αν η Κύπρος υποχρεούται να ανακάμψει από ένα άδικο  κούρεμα καταθέσεων,  εκποιήσεις περιουσιών και περικοπές του κοινωνικού κράτους που της επιβλήθηκε, γιατί η ΕΕ να μην  εφαρμόσει παρόμοιους εξαναγκασμούς προς την Τουρκία, για τερματισμό της κατοχής, αποκατάσταση των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας και  καταβολή των αποζημιώσεων  προς το ΕΔΑΔ.   

Πέραν από τις δύο κατηγορίες  των εγκλωβισμένων και των   οικογενειών των αγνοουμένων μας, στους οποίους αναφέρεται η απόφαση, ο αγώνας διεκδίκησης για αποκατάσταση και των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων μας θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Η απόφαση του ΕΔΑΔ μας ενισχύει και σ΄αυτόν το τομέα. Δεν πρέπει να βολευόμαστε με ημίμετρα. Μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός  προορισμός των προσπαθειών μας για  εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, οφείλουμε να μην αφήσουμε την Τουρκία στο απυρόβλητο .   

Θεωρώ πως η απόφαση του ΕΔΑΔ συνιστά γερή βάση για νέες νομικές και πολιτικές διεκδικήσεις. Η Άγκυρα υποχρεούται επί του παρόντος , να καταβάλει 90 εκατομμύρια, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη των εγκλωβισμένων της Χερσονήσου της Καρπασίας και των συγγενών των αγνοουμένων, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας. Αυτή η απόφαση δικαιολογημένα αναπτερώνει το ηθικό του προσφυγικού κόσμου.  Χαιρετίζω το γεγονός πως διευκρινίζεται επιτέλους, πως η Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων που δημιουργήθηκε ως «εσωτερικό ένδικο μέσο» λόγω της υπόθεσης Δημόπουλου, δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις  υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι καιρός η εκτελεστική εξουσία, τα κόμματα, οι οργανωμένοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι, να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν υπεύθυνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης να λογοδοτήσει ο  θύτης και για την προσφυγοποίηση χιλιάδων ατόμων καθώς επίσης για το κόστος που επέφερε στη χώρα μας η  τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη για 40 χρόνια ημικατοχή του νησιού μας.

Δική μου υπόσχεση, ως  πρόσφυγας Ευρωβουλευτής και ως υποψήφια για επανεκλογή,   είναι πως αυτό το διπλωματικό όπλο που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, δεν θα μείνει αναξιοποίητο στην προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο. Ανέκαθεν αποτελεί  ύψιστη προτεραιότητά μου, η διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας.  Ο  προσφυγικός μας  κόσμος δικαιούται πολύ περισσότερα και την επιστροφή στη γη του . Ο λαός μας δικαιούται  την εξεύρεση μιας βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης λύσης του κυπριακού και  την απελευθέρωση από κάθε λογής δεσμά. Οι εμπειρίες  από την μακρόχρονη ενεργό ανάμειξή μου στα κοινά και  από την τελευταία πενταετία ως Ευρωβουλευτής, με πείθουν  πως όταν ασυμβίβαστα και πεισματικά διεκδικείς το δίκιο σου, στο τέλος κερδίζεις. Κι εμείς, διεκδικούμε υπεύθυνα,  γιατί πιστεύουμε πως μας αξίζει  μια καλύτερη εναλλακτική Ευρώπη και μια καλύτερη Κύπρος. 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
17
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.