Η αξία του εγχώριου τουρισμού. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

tourismcykarag

Η φετινή τουριστική χρονιά αναμένεται να είναι η καλύτερη όσον αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών στην Κύπρο κάτι που ενισχύει την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας.

Το γεγονός ότι τα τουριστικά μας καταλύματα είναι υπερπλήρη αποδεικνύει ότι η Κύπρος αποτελεί ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Όσο θα αυξάνονται οι αφίξεις τουριστών τόσο θα αυξάνονται και οι απαιτήσεις των τουριστικών πρακτόρων, τους οποίους οφείλουμε να κρατούμε ευχαριστημένους.

Δεν πρέπει όμως να αγνοούμε τους ντόπιους τουρίστες, την εγχώρια αγορά, η οποία στηρίζει την τουριστική μας βιομηχανία ολόχρονα και ιδιαίτερα την ενδοχώρα και την επαρχία. Τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο, πέραν των ξένων τουριστών, υπάρχει αρκετή ζήτηση κλινών στα ξενοδοχεία, σε αγροτουριστικά καταλύματα και σε εξοχικές κατοικίες από ντόπιους παραθεριστές.

Οι τουρίστες, είτε είναι ξένοι είτε ντόπιοι, ζητούν την παροχή καλών υπηρεσιών, σεβασμό και εκτίμηση. Ο ντόπιος τουρίστας έχει τις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις του, όπως π.χ. η προκράτηση, κάτι που θα πρέπει να σεβόμαστε εξυπηρετώντας τον με ευγένεια, χαμόγελο και πάνω απ’ όλα με επαγγελματισμό.

Ο κάθε πελάτης χρειάζεται ειδική μεταχείριση και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι πιο παλιοί στην τουριστική βιομηχανία. Θα πρέπει να τον κάνουμε να νοιώθει άνετα και χαρούμενα για να μας το ανταποδώσει. Οι ντόπιοι τουρίστες αρέσκονται συνήθως να βγαίνουν συχνά εκτός της τουριστικής περιοχής και να επισκέπτονται την ενδοχώρα για να γνωρίσουν τον Πολιτισμό, την Παράδοση μας αλλά και να απολαύσουν την κυπριακή κουζίνα στις παραδοσιακές ταβέρνες. Ο Κύπριος τουρίστας δίνει μεγάλη έμφαση στο καλό φαγητό και γι’ αυτό χιλιάδες τουρίστες κατακλύζουν κάθε χρόνο τα εστιατόρια στην ενδοχώρα και επισκέπτονται τις Λαϊκές Αγορές. Αυτό σημαίνει ότι ο ντόπιος τουρίστας ψάχνει κάτι καλό, διαφορετικό αλλά και νόστιμο. Για να τους αρέσει όμως το φαγητό θα πρέπει να συνάδει τόσο το περιβάλλον όσο και η καλή εξυπηρέτηση. Για να φτάσουμε όμως σε ψηλό επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών, επιβάλλεται η χρονιαία επιμόρφωση όσων εργάζονται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, κάτι που έκανε και ο Δήμος Δερύνειας σε συνεργασία με τον Κ.Ο.Τ.

Ο τουρίστας όταν βρίσκεται σε διακοπές θέλει να χαλαρώσει και σ’ αυτό μπορούμε να συμβάλουμε όλοι μας. Από τον πιο απλό εργαζόμενο μέχρι τη διευθυντική ομάδα μιας επιχείρησης, πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο για τους τουρίστες μας, να τους εξηγούμε τι θα ψωνίσουν, τι θα φάνε και τι θα πιούνε, γιατί τρώγοντας έρχεται η όρεξη για να επιστρέψουν. Ένα απλό χαμόγελο, μια ευγενική πράξη, η παρατηρητικότητα, η προθυμία να τους εξυπηρετήσουμε, όλα αυτά αποτελούν αξίες τις οποίες θα πρέπει να προβάλλουμε για να κρατήσουμε τον τουρισμό ζωντανό.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις διακρίσεις μεταξύ «καλών» και «κακών» ή «εύκολων» και «δύσκολων» τουριστών. Ο κάθε ένας έχει τον τρόπο και τον χαρακτήρα του. Απώτερός μας στόχος θα πρέπει να είναι, να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατό πιο πολύ γίνεται την πελατεία μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους άψογα, αλλά η σωστή συμπεριφορά και η αναγνώριση αδυναμιών θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Ο τουρίστας απαιτεί να του προσφέρουμε ποιοτικό προϊόν για τα λεφτά που πληρώνει. Το καλό μπορεί να γίνει και καλύτερο και ως στόχος είναι εφικτός φτάνει να υπάρχει καλή θέληση από όλους.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο εγχώριος και ο εξωτερικός τουρισμός στην Κύπρο θα αυξάνονται συνεχώς όπως και οι απαιτήσεις των τουριστών. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και τα πιο παράλογα αιτήματα αλλά και να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του τουρισμού στην τοπική οικονομία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα ήταν τέλος παράλειψή μας αν δεν εκφράζαμε την ευγνωμοσύνη μας για το ενδιαφέρον των τουριστών να επισκέπτονται το νησί μας και ιδιαίτερα των ντόπιων επισκεπτών που επιλέγουν τον τόπο μας για τις διακοπές τους και εντάσσουν στο πρόγραμμά τους τις ομορφιές που προσφέρουν οι παραλιακές περιοχές, η ενδοχώρα και οι οροσειρές της Κύπρου μας.

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy