fbpx

Ισότητα των δύο φύλων. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

isotitafilon Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα της γυναίκας και αρκετοί από εμάς θα σκεφτούμε κάτι το ιδιαίτερο για τη γυναίκα της ζωής μας.

Η γυναίκα αξίζει να τιμάται και να αναγνωρίζεται για τη δημόσια προσφορά της καθημερινώς και όχι μόνο σε ειδικές επετείους.

Η καλή οργάνωση, η αφοσίωση και η εργατικότητα καθιστά τις γυναίκες αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Έχει παρέλθει πλέον ο καιρός όπου η γυναίκα έμενε στην αφάνεια και η θέση της ήταν μόνο στην κουζίνα και στο νοικοκυριό. Σήμερα, συμμετέχουν σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και στέκονται επάξια δίπλα στους άντρες, ίσος προς ίσον.

Κατά κοινή ομολογία η ισότητα των δύο φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα έτσι όπως περιγράφεται στους στόχους του Χάρτη Ισότητας, τον οποίο αρκετοί Δήμοι της Κύπρου, ανάμεσά τους και ο Δήμος Δερύνειας, έχουν υπογράψει. Στον Δήμο Δερύνειας οι γυναίκες διεκδίκησαν και κατάφεραν να έχουν σημαντική και σπουδαία θέση.  Με την ίδρυση του Δήμου το 1994, τη Δημαρχία ανέλαβε γυναίκα, καθιστώντας έτσι τη Δερύνεια στους πρώτους Δήμους στην Κύπρο με γυναίκα Δήμαρχο. Σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, τα μισά μέλη ήταν γυναίκες ενώ το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο αριθμεί τρεις γυναίκες από τα οκτώ μέλη του.

 Από τα δεκαέξι μέλη του μόνιμου γραμματειακού και εργατικού προσωπικού του Δήμου, τα μισά είναι γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, τη σημαντική θέση Δημοτικού Μηχανικού και Δημοτικού Γραμματέα, όπως επίσης και τις δυο από τις τρεις θέσεις τροχονόμου, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών μας στα σχολεία τις  κατέχουν γυναίκες. Στα ηνία, σημαντικών Δημοτικών Επιτροπών, Πολιτιστικών και Κοινωνικών Συνόλων, όπως των Επιτροπών Πολιτισμού, Κοινωνικής Ευημερίας και Πρόνοιας, της Σχολικής Εφορείας, του Χριστιανικού Συνδέσμου, της Δημοτικής Χορωδίας και του Χορευτικού Συγκροτήματος είναι επίσης γυναίκες. Οι επιτροπές Κλωθώ και Καλλιτεχνών αποτελούνται εξολοκλήρου από δραστήριες γυναίκες μέλη. Οι συνταξιούχοι μας είναι αυτοί που βοηθούν εθελοντικά στο Λαϊκό Παζαράκι όπου διατίθενται είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και τρόφιμα στις άπορες οικογένειες του Δήμου, με τις γυναίκες συνταξιούχους να εργάζονται αθόρυβα και ακούραστα μαζί με τους άντρες, επιτελώντας εξαιρετικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο.

Ο ακριτικός και ημικατεχόμενος μας Δήμος φημίζεται για το Φεστιβάλ Φράουλας. Αυτό ωστόσο δεν θα τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό, αν δεν συνέβαλαν εθελοντικά οι δραστήριες γυναίκες φραουλοπαραγωγοί, που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους προμηθεύουν ολόχρονα την κυπριακή αγορά με δερυνειώτικες φράουλες.

Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες επίσημης αναγνώρισης αλλά και προόδου δυστυχώς εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να υφίστανται κάποιες διακρίσεις έναντι των γυναικών. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό στο χώρο εργασίας, καθώς οι γυναίκες δεν αμείβονται το ίδιο με τους άντρες και αυτό ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αρκετοί εργοδότες φοβούνται να εργοδοτήσουν γυναίκες, επικαλούμενοι τις συχνές απουσίες από την δουλειά λόγω ασθενειών και εγκυμοσύνης. Το βασικότερο πρόβλημα όμως, για μια ανδροκρατούμενη κοινωνία στο χώρο της ηγετικής πυραμίδας, είναι να αποδεχτούν μια γυναίκα ως προϊστάμενό τους.

Άνδρες και γυναίκες πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης και    απασχόλησης σε όλες τις διαστάσεις, ακόμα  και στις εργασίες του σπιτιού. Να επωμίζονται τις ευθύνες και να επιμερίζονται ο καθένας τα καθήκοντά του στο σπίτι, στην κουζίνα και στην ανατροφή των παιδιών. Ταυτόχρονα να απολαμβάνουν το ίδιο υψηλό επίπεδο φυσικής και ψυχικής υγείας αλλά και καλής ποιότητας ιατρική φροντίδα.

Συχνά ακούμε το γνωμικό «πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα βρίσκεται μια δυναμική γυναίκα». Στη σημερινή όμως εποχή πρέπει να κατανοήσουμε ως άντρες, ότι η γυναίκα πρέπει να είναι δίπλα από εμάς, συνοδοιπόρος σε κάθε μας βήμα. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι έχουν καταφέρει με την αξία και την εργατικότητά τους να βρίσκονται στην ίδια ακριβώς γραμμή παράταξης με τους άντρες, σε κάποια θέματα ακόμα και πιο μπροστά. Εξάλλου από την αρχαιότητα υμνείται η γυναίκα, ενώ ο ίδιος ο Χριστός εξύψωσε τη θέση της γυναίκας διδάσκοντας ότι τα δύο φύλα είναι ισότιμα, «ουκ ένι άρσεν και θήλυ».  

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Η σπηλιά. Μια εσοχή στον βράχο με μπόλικη δουλειά και αρκετή μπογιά σε τιρκουάζ χρώμα έγινε μια εντυπωσιακή πισίνα στο Bilin της Δυτικής Οχθης. REUTERS/Ammar Awad

Ήξερες ότι...

Τα ιγκουάνα μπορούν να αυτοκτονήσουν.

Σήμερα


Πέμπτη
13
Αυγούστου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

Γιορτάζουν : Κανένας

1907
Το πρώτο ταξί κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
1949
Στη Γερμανία, δίνεται το δικαίωμα ψήφου σε 3 εκατομμύρια πρώην Ναζί.
1960
Την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία ανακηρύσσει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
1961
Χτίζεται το Τείχος του Βερολίνου
1992
Η Γιουγκοσλαβία αναγνωρίζει επίσημα τη Σλοβενία.
2004
Έναρξη Ολυμπιακών Αγώνων: Αθήνα 2004.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy