Τα τρία «Π» του Τουρισμού. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

paradositouandros Η Κύπρος στον τομέα του τουρισμού, καταβάλλει τεράστια προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης του προϊόντος της. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται, αφού θέλουμε να παρέχουμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους ξένους και ντόπιους επισκέπτες μας.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο ανταγωνισμός παραμένει μεγάλος, κυρίως από γειτονικές χώρες που προσεγγίζουν επισκέπτες με τις χαμηλές τους τιμές. Η τιμή σε σχέση με την αξία (value for money) που προσφέρεται στον επισκέπτη, θα πρέπει να περιέχει ένα ολοκληρωμένο και ποιοτικό πακέτο. Ο ξένος και ντόπιος επισκέπτης για να έρθει στην Κύπρο ή για να επισκεφτεί μια άλλη περιοχή της, θα πρέπει πρώτα από όλα να τον προσελκύσει η τιμή και μετά το σύνολο της προσφοράς. Ορισμένοι επισκέπτες προτιμούν οικονομικές διακοπές, ενώ άλλοι επιλέγουν τον εναλλακτικό τουρισμό χωρίς να τους ενδιαφέρει το κόστος. 

Οι Τουριστικοί Πράκτορες, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, τις Αναπτυξιακές Εταιρείες και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού, θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πρωτοποριακό προϊόν για την Κυπριακή Τουριστική Αγορά. Συνεπώς με στοχευμένες ενέργειες, να δοθεί έμφαση στα τρία «Π» δηλαδή στην Παράδοση, στο Περιβάλλον και στον Πολιτισμό. Δίπλα από τον Ήλιο και τη Θάλασσα, τα γνωστά SunandSea θα προσθέσουμε και ένα τρίτο καινοτόμο «S» αυτό της αειφορίας, δηλαδή το Sustainability και να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην ύπαιθρο και στην επαρχία. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσουν οι τουρίστες ότι στην Κύπρο δεν βρίσκουν στον ήλιο, στη θάλασσα και στη διασκέδαση το μόνο λόγο για να την επισκεφτούν. 

Από τη δική μας επινοητικότητα εξαρτάται, πως θα προσελκύσουμε επισκέπτες κυρίως από την Βόρεια Ευρώπη που νοιάζονται για το Περιβάλλον και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Μέσα από οργανωμένες ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων θα  επισκέπτονται φυτείες, στις οποίες οι γεωργοί διατηρούν τον παραδοσιακό ανεμόμυλο και τη δεξαμενή, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πάρκα με παραδοσιακούς τρόπους άντλησης νερού και τα φράγματα. Θα τους καταστεί επίσης σαφές, πως επιβιώσαμε ως νησί και πως αξιοποιούμε τους υδάτινους πόρους ολόχρονα, με 40 βαθμούς θερμοκρασία το καλοκαίρι και 350 μέρες ηλιοφάνεια. 

Η Κύπρος από τα πανάρχαια χρόνια, εξαρτιόταν από το νερό και αυτό το αποδεικνύουν ευρήματα σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους. Ζωντανές μαρτυρίες της ιστορίας μας αποτελούν: εξωκλήσια με πηγάδι, παλιά υδραγωγεία, λαγούμια, αφού με αυτό τον τρόπο γίνεται αναφορά στον παραδοσιακό τρόπο ύδρευσης των χωριών και πόλεων καθώς και άρδευσης της καλλιεργήσιμης γης. 

Ως κράτος έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια, να αυξήσουμε την περιβαλλοντική μας ευαισθησία και να βελτιώσουμε αισθητά την οικολογική μας συνείδηση. Μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για μείωση των οικιακών αποβλήτων.  Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μέρος του πολιτισμού μας, όπως και κάθε Ευρωπαίου πολίτη και αυτόν οφείλουμε να προβάλουμε με κάθε τρόπο. 

Η επίσκεψη ξένων και ντόπιων τουριστών σε ταβέρνες αυθεντικής παραδοσιακής κουζίνας, θα τους πείσει ότι η επιλογή των πρώτων υλών για την παρασκευή των εδεσμάτων γίνεται από τους ίδιους τους μάγειρες, στις λαϊκές αγορές και στους λαχανόκηπους των νοικοκυριών. Όταν γευτούν το παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, δροσιστούν με εύγευστες λεμονάδες, πορτοκαλάδες, φραουλάδες, ανεβάσουν το κέφι με γευστικό κυπριακό κρασί, χορέψουν με τους βρακάδες και τις γυναίκες με τις παραδοσιακές στολές και νιώσουν την κυπριακή φιλοξενία, τότε θα καταλάβουν ότι αυτό που έζησαν αποτελεί ανεπανάληπτη εμπειρία. 

Η Κύπρος βασίζεται στον τουρισμό και γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να  εμπλουτίζουμε συνεχώς το τουριστικό μας προϊόν, γνωρίζοντας τις απαιτήσεις των επισκεπτών. Αποτελεί υποχρέωσή μας να παρακολουθούμε τους ανταγωνιστές μας, να αντλούμε στοιχεία απ’ αυτούς, να προσαρμοζόμαστε και να βελτιωνόμαστε συνεχώς, σε θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό, την Παράδοση αλλά και την προστασία του Περιβάλλοντος. Χρέος μας είναι να μεταδώσουμε τον ενθουσιασμό και την  πραγματική μας αγάπη για τον τόπο μας, έτσι ώστε να πείσουμε  τους επισκέπτες ότι αποτελούμε ένα ιδανικό τουριστικό προορισμό.

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy