Υπάρχουν και ημικατεχόμενοι Δήμοι. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

cosm88o Η συζήτηση που γίνεται τελευταία για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκει τους Δήμους σε πολύ μειονεκτική θέση μετά τις συχνές αναφορές σε βασίλεια, λιμουζίνες και τσιφλίκια.

Δυστυχώς στα αυτιά του κόσμου βουίζει το γνωστό «όλοι είναι το ίδιο», με αποτέλεσμα να επικρατεί η γενική άποψη ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι εκλέγονται για να βολέψουν και να βολευτούν.

Δεν πρέπει όμως να γενικεύουμε γιατί αδικούμε Δήμους και Κοινότητες όπου το κάθε ευρώ για να ξοδευτεί περνά από έγκριση της ολομέλειας των δημοτικών / κοινοτικών συμβουλίων.

Διαφάνεια υπάρχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στη λήψη αποφάσεων και δημοσίευση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, έτσι όπως γίνεται εισήγηση στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Το δημοτικό συμβούλιο Δερύνειας αναρτά τα πρακτικά των συνεδριάσεων στην ιστοσελίδα του καθώς και σε περίοπτα σημεία του Δήμου, για να μπορεί  οποιοσδήποτε να βρίσκει απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα, αλλά και για να ενημερώνεται για τα θέματα των συνεδριάσεων.

Στις διάφορες δημοτικές επιτροπές στις οποίες προεδρεύει μέλος του δημοτικού συμβουλίου, αρκετοί δημότες μας καταθέτουν ελεύθερα τις εισηγήσεις τους ως ενεργά μέλη, οι οποίες έρχονται για έγκριση στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου. Μια φορά την εβδομάδα τα προβλήματα των δημοτών συζητούνται κατ’ ιδίαν με το Δήμαρχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αρνηθούμε να τους δούμε σε οποιανδήποτε άλλη μέρα.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν δεν είναι όλα μαύρα και αδιευκρίνιστα όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν κάποιοι. Για εμάς πάνω από όλα βρίσκεται ο δημότης, τα προβλήματα της καθημερινότητας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η εξυπηρέτηση του χωρίς ανταλλάγματα. Οι σειρήνες που ηχούν στ’ αυτιά του κόσμου για ύπαρξη πολλών Δήμων και το επίσης γνωστό «κάθε γειτονιά και Δήμος» έχουν επισκιάσει δυστυχώς τη διαχρονική προσφορά του θεσμού στην ανάπτυξη του τόπου μας. 

Αφού ζητούμε διαφάνεια, δημοκρατία και αξιοκρατία, ας δώσουμε λόγο και βήμα και σ’ αυτούς που βρίσκονται καθημερινά δίπλα στον πολίτη, που βλέπουν, ακούν, κατανοούν, εισηγούνται και δημιουργούν. Έτσι θα μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουν και καλά οργανωμένοι, νοικοκυρεμένοι και αφοσιωμένοι στο καθήκον τους αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή ξεκαθαρίζουν εξάλλου ποιοι αποτελούν υπόδειγμα χρηστής διοίκησης.   

Οι ημικατεχόμενοι και ακριτικοί Δήμοι ζητούν ίση προβολή και ίση μεταχείριση με τους ελεύθερους και κατεχόμενους Δήμους. Για να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα μας για επιβίωση δίπλα από την κατοχική μπότα και το αγκαθωτό συρματόπλεγμα θα πρέπει επίσης να στηριχτούμε και όχι να παραμεριζόμαστε και να αγνοούμαστε. 

Παρά τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει η απώλεια μέχρι και 80% της γης και της θάλασσας μας και η μειωμένη  κρατική χορηγία, εμείς συνεχίζουμε την οικονομική περισυλλογή με ελάχιστο προσωπικό. Τα κοινωνικά προβλήματα που μας επιφέρει η φυγή αρκετών νέων λόγω της αναστολής των προσφυγικών διευκολύνσεων και της  αυξανόμενης ανεργίας, μπορεί να μας καταπονούν ψυχικά αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των πολιτών μας. 

Εμείς δυσκολευόμαστε αφάνταστα να ισορροπήσουμε με το ένα πόδι στην κατεχόμενη και με το άλλο στην ελεύθερη περιοχή πατώντας το αιματοβαμμένο συρματόπλεγμα. Ο άνισος αγώνας για αναγνώριση των ημικατεχόμενων και ακριτικών Δήμων θα συνεχιστεί μέχρι να σβήσει και η τελευταία ελπίδα σωτηρίας και διασφάλισης του καλού ονόματος και της αξίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy