Οι αδυναμίες του κοσμοπολιτισμού. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

cosm88oΑφορμή για την συγγραφή αυτού του άρθρου μου έδωσε η διάλεξη του τέως προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτριου Χατζηχαμπή “Η παράδοση του κοσμοπολιτισμού και η Κύπρος” στο πλαίσιο της έναρξης του νέου κύκλου διαλέξεων που προσφέρει ο Δήμος Δερύνειας, υπό τον τίτλο "Πανεπιστήμιο για όλους’’.

Στην ομιλία του ο κος Χατζηχαμπής έκανε μια ιστορική αναδρομή στον κοσμοπολιτισμό και στους αρχαίους Έλληνες που επιδίωκαν μέσω των ταξιδιών τους να γνωρίσουν άγνωστα μέρη.

Η ιστορία της Κύπρου σηματοδοτείται με την άφιξη των αρχαίων Ελλήνων γύρω στο 14ο αιώνα π.Χ.. Η γλώσσα μας ως εκ τούτου είναι ελληνική και αυτή τη γλώσσα μαζί με την κυπριακή διάλεκτο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του νησιού στις εμπορικές συναλλαγές και στα ταξίδια τους. Δυστυχώς αρκετοί ταυτίζουν τον Ελληνισμό μόνο με τους κατοίκους της Ελλάδας. Ο Ελληνισμός όμως έχει επεκταθεί μέσω του κοσμοπολιτισμού και εκτός των ελληνικών συνόρων. Αρκετοί Έλληνες διανοούμενοι αλλά και απλοί εργάτες έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό διατηρώντας τον ελληνικό Πολιτισμό στα ύψη. Ο Ελληνισμός δεν έχει γεωγραφικά όρια αφού αυτό μαρτυρούν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο κοσμοπολιτισμός των Κυπρίων δέχτηκε σοβαρό πλήγμα για τρείς αιώνες με το πέρασμα του νησιού στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια οι Άγγλοι επέβαλαν το ’’διαίρει και βασίλευε’’ κάτι που δίχασε τις δύο κοινότητες αφού βάλθηκαν να επιβάλουν την τάξη τόσο στις διάφορες υπηρεσίες όσο και στον καταπιεσμένο λαό. Ο κοσμοπολιτισμός επανήλθε επί καιρό αγγλοκρατίας όπου στην Κύπρο ευημερούσαν επιχειρήσεις με προϊόντα από άλλες αποικίες τα γνωστά μας ″αποικιακά″. Πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έφυγαν για την Αγγλία για σπουδές ή για μόνιμη εγκατάσταση, γνωρίζοντας από κοντά τη χώρα των αποικιοκρατών. 

Μετά την ανεξαρτησία, τις διακοινοτικές συγκρούσεις, το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης άρχισε να κυριαρχεί στις δύο κοινότητες. Οι απώλειες του πολέμου προκάλεσαν μίσος και αγανάκτηση τραυματίζοντας την ήδη πληγωμένη ψυχή των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.

Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε φυσιολογικά πιο πολλούς Ευρωπαίους στο νησί στους οποίους επιρρίφτηκε μέρος των ευθυνών για την ανεργία και την οικονομική κρίση. Η Κύπρος δεν πρέπει όμως να ξεχνά ότι κι αυτή υπήρξε πηγή εξαγωγής οικονομικών μεταναστών. Οι σημερινοί μετανάστες είναι μόνο ευπρόσδεκτοι όταν συνεισφέρουν οικονομικά στο κράτος και όχι όταν θεωρούνται επιβάρυνση. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη διάσωση Σύρων προσφύγων από τις κυπριακές αρχές οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Στους μετανάστες συγκαταλέγονται φτωχοί αλλά και άνθρωποι με ψηλό μορφωτικό επίπεδο που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σ’ άλλες χώρες όπου το ταλέντο και η ευφυΐα αναγνωρίζονται αμέσως.

Η οικονομική κρίση έχει δυστυχώς επηρεάσει κάποιες ανθρώπινες αξίες, μας έχει κάνει πιο κλειστούς στον εαυτό μας και πιο εγωκεντρικούς. Αυτό που ενδιαφέρει αρκετούς από εμάς είναι η απόκτηση όλο και πιο πολλών αγαθών, αγνοώντας το συνάνθρωπο μας και τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Σήμερα το ενδιαφέρον μας για το διπλανό, το γείτονα μας συνεχώς μειώνεται ενώ η παραδοσιακή φιλοξενία που χαρακτηρίζει την πολυπολιτισμική κοινωνία της Κύπρου άρχισε να φθίνει. "Ξένος" αποκαλείται ο αλλοδαπός αλλά κι’ αυτός που έρχεται στην επικράτεια μας, την τοπική, θεωρώντας τον απειλή για τη θέση, το αξίωμα ή τα οικονομικά μας συμφέροντα.

Η Κύπρος ως ανέκαθεν κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική κοινωνία πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών, οικονομικών και πολιτικών έτσι όπως ταιριάζει στην Ελληνική μας ταυτότητα και όπως έπρατταν οι κοσμοπολίτες Έλληνες πρόγονοι μας. Το νησί μας θα πρέπει να παραμείνει το σταυροδρόμι του κοσμοπολιτισμού, ο οποίος εμπεδώνει γνώση και παιδεία. Η Κύπρος θα πρέπει να καταστεί τόπος συμφιλίωσης και αφομοίωσης επιρροών από διαφορετικές κοινωνίες γιατί αυτά που μας  ενώνουν με ξένους πολιτισμούς είναι πιο πολλά από αυτά που μας διχάζουν.  

ΦΩΤΟ: "Cosmopolitanism - Painting On The Berlin Wall" 

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy