fbpx

Η Επενδυτική και Αναπτυξιακή προοπτική της Λάρνακας. Του Ανδρέα Βύρα

larnacavirrasΣε μια πρόσφατη συνάντηση με ένα Λιβάνιο επενδυτή, η συζήτηση περιστράφηκε αναπόφευκτα γύρω από τη Λάρνακα, τις επενδύσεις αλλά και το σημαντικό ρόλο που οι τοπικές αρχές μπορούν να διαδραματίσουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αειφόρο ανάπτυξη

H Λάρνακα.

Από τη μια η αστάθεια και η ανασφάλεια της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Κι από την άλλη, μία πόλη μόλις είκοσι λεπτά απόσταση που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια. Πέραν λοιπόν της ασφάλειας που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα επενδυτή, στα συν, το γεγονός ότι η Λάρνακα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, προσφέροντας έτσι μεγάλες προοπτικές μεγιστοποίησης των αποδόσεων τους.

Η προοπτική.

Αεροδρόμιο, εμπορικό κέντρο και λιμάνι ή και μαρίνα σε απόσταση μόνο μερικών λεπτών. Αυτό αποτελεί ίσως και παγκόσμια πρωτοτυπία. Και ανάμεσα τους, ένα παραλιακό μέτωπο αναξιοποίητο το οποίο μαζί με τη σωστή ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, δημιουργεί προοπτική που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το μέλλον της Λάρνακας.

Η μεταστέγαση των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου από την περιοχή των διυλιστηρίων στο νέο ενεργειακό κέντρο αναμένεται να απελευθερώσει ένα παραλιακό μέτωπο που με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα εκ μέρους των τοπικών αρχών, θα δώσει νέα διάσταση στην ανάπτυξη της Λάρνακας.

Η επένδυση φέρνει επένδυση. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες επενδύσεις στην Λάρνακα από τον Λίβανο κι άλλες γειτονικές χώρες θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ένα ρεύμα καθώς και συνέργειες κλίμακας για συνέχιση των επενδύσεων από τις εν λόγω χώρες.

Ο ρόλος των τοπικών αρχών.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι για να ενισχυθεί περεταίρω η προοπτική επενδύσεων και ανάπτυξης της Λάρνακας έχουμε τις δικές μας ευθύνες και το δικό μας ρόλο να διαδραματίσουμε.

Χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα τόσο από την Κεντρική Κυβέρνηση όσο και από τις τοπικές αρχές, με δυνατότητα αξιοποίησης νέων ιδεών και μοντέλων λειτουργίας, που θα επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα και θα ελαχιστοποιήσουν τις διάφορες καθυστερήσεις ανταπόκρισης στα αιτήματα των επενδυτών.

Χρειαζόμαστε σωστό και ρεαλιστικό σχεδιασμό. Τα λάθη του παρελθόντος αποδεικνύουν ότι σημασία δεν έχουν απλά οι ευφάνταστες ιδέες και οι αόριστοι σχεδιασμοί, όπως για παράδειγμα η κοινοπραξία Ζήνων, αλλά το κατά πόσο οι ιδέες και αυτά που σχεδιάζουμε είναι εφικτά στην εφαρμογή τους.

Χρειαζόμαστε την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή των οργανωμένων φορέων που εκπροσωπούν τους δημότες στη διαμόρφωση αλλά και στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης. Χρειαζόμαστε την σύσταση( με πρωτοβουλία του Δήμου) μίας ad-hoc επιτροπής στα πρότυπα λειτουργίας του CIPA που να απαρτίζεται από τους αρμόδιους φορείς και κρατικές υπηρεσίες της πόλης που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο την προώθηση και την διευκόλυνση των επενδύσεων στην Λάρνακα.

Μαζί όμως με τα πιο πάνω, απαιτείται να δημιουργήσουμε παράλληλα και ένα περιβάλλον φιλικό προς τους επενδυτές, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, νομιμότητα και αξιοκρατία. Και πρωτίστως μακριά από κάθε φαινόμενο διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Παράγοντες καθοριστικοί για όποιον επιθυμεί να επενδύσει στην πόλη μας.  

Και οι δημότες μας.

Οι επενδύσεις ωστόσο δεν μπορούν να γίνονται για χάρη της επένδυσης. Ούτε και με μοναδικό κριτήριο την απόδοσης της επένδυσης και το όφελος του κάθε επενδυτή.

Για να έχουν πραγματική αξία και όφελος οι όποιες επενδύσεις αφορούν στην ανάπτυξη της πόλης μας, θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας, την ευημερία των κατοίκων της πόλης μας, την προστασία τους περιβάλλοντος, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ( μιας και η Λάρνακα παρουσιάζει τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας από όλες τις άλλες επαρχίες) και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης μας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επενδύσουμε στην ανάπτυξη της πόλης μας αλλά και στις μελλοντικές γενιές. Και στα παιδιά μας.

Γράφει: Ανδρέας Βύρας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λίγο πριν το χιόνι. Χρυσό ονομάζεται το φθινόπωρο εξαιτίας των χρωμάτων που παίρνουν τα φύλλα των δένδρων καθώς πέφτουν στο χώμα. Στην φωτογραφία ο οδηγός καθαρίζει το αυτοκίνητό του από τα μικρά φύλλα σε δρόμο της Αγίας Πετρούπολης. REUTERS/Anton Vaganov

Ήξερες ότι...

Καθημερινά, στην Ιαπωνία, σημειώνονται κατά μέσο όρο 90 αυτοκτονίες.

Σήμερα


Τετάρτη
23
Οκτωβρίου
2019

Γιορτάζουν :Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα

1915
Τριάντα πέντε χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου.
1929
Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.
1991
Ο Βαρθολομαίος A εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy