fbpx

Τα Σκάνδαλα, η Ισοπέδωση και η ανάγκη για Αλλαγή. Του Ανδρέα Βύρα

virasphotoarthroΤα σκάνδαλα.

Με όλα τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την κοινωνία, και ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση, δικαιολογημένα οι πολίτες διερωτούνται κατά πόσο φτάσαμε στον πάτο, ή η διαφθορά είναι σε τέτοια επίπεδα που έχουμε πολλά ακόμα να δούμε και να ακούσουμε. 

Η ισοπέδωση. 

Κι όλα τα πιο πάνω σκάνδαλα, αποτελούν το τέλειο άλλοθι για την απόλυτη ισοπέδωση. «Όλοι είναι το ίδιο», «δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι με κανένα», «όλοι είναι διεφθαρμένοι». Και φυσικά, άλλοθι για την απόλυτη απαξίωση. Μοναδική πράξη, τα likes & shares. 

Είναι όμως αυτή η ισοπέδωση που «ξεπλένει» τους πρωταγωνιστές αυτών των φαινομένων και που βοηθά στο να επιτευχθεί ο στόχος τους που δεν είναι άλλος από το να περάσουν το μήνυμα ότι   όποιος και αν ήταν στην θέση τους το ίδιο θα έκανε.  Με λίγα λόγια, ότι είναι και οι ίδιοι πρωταγωνιστές μιας Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας όπου όλες οι ενέργειες και πράξεις είναι καθορισμένες από την «Μοίρα» και όχι από τις δικές τους προσωπικές επιλογές και αποφάσεις. 

Την ίδια στιγμή, αδικούνται ευσυνείδητοι πρώην και νυν αξιωματούχοι, οι οποίοι ποτέ δεν αποδέχτηκαν αυτή τη «Μοίρα». Αντίθετα, αντιστάθηκαν στους όποιους «πειρασμούς», δεν πούλησαν και δεν πλήγωσαν είτε τα αξιώματα είτε αυτούς που τους διόρισαν ή τους εξέλεξαν σε αυτά.  

Ανάγκη για αλλαγές.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το όλο μοντέλο διοίκησης και διαφάνειας για τους δημόσιους και ημιδημόσιους οργανισμούς χρειάζεται σημαντικές αλλαγές και αναβαθμίσεις. 

  • Χρειάζεται μια νέα κουλτούρα που θα βασίζεται στην καινοτομία με δυνατότητα αξιοποίησης νέων ιδεών και μοντέλων λειτουργίας, που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα όπως την γραφειοκρατία. 
  • Χρειάζεται ευελιξία και πνεύμα συνεργασίας. 
  • Χρειάζεται ανθρώπους έτοιμους να αντιμετωπίζουν νέες συνθήκες, ευπροσάρμοστους που να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και αποδοτικά. 
  • Χρειάζεται συνεργασία με άλλους τομείς, κλάδους της οικονομίας και άλλους οργανισμούς. 
  • Χρειάζεται διαφάνεια, εποπτεία και αυστηρός έλεγχος. Μακριά από αποφάσεις, σχεδιασμούς και αναθέσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Με γνώμονα την εμπιστοσύνη και τη νομιμότητα. 

Μα πάνω απ’ όλα απαιτείται επιλογή των σωστών ατόμων είτε αυτοί εκλέγονται, είτε επιλέγονται για να ηγηθούν των οργανισμών αυτών. 

Έχουμε όλοι ευθύνη είτε για την επιλογή, είτε για την εκλογή προσώπων που θα χαρακτηρίζονται από συνέπεια, και ακεραιότητα. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα, έχουμε όλοι  ευθύνη είτε με την ψήφο ή την διαμαρτυρία μας να επιλέγονται οι ικανοί κι αυτοί που μπορούν να εμπνεύσουν όσους τους τίμησαν με την επιλογή τους. 

Αλλά πρωτίστως θέλουμε ηγέτες που να δίνουν το παράδειγμα με πράξεις και όχι με λόγια!    

Γράφει: Ανδρέας Βύρας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ενα ρομπότ στο μπαρ. Σε πανέμορφο μπαρ στην Σεούλ τοποθέτησαν ένα ρομπότ όχι για να ακούσει τον πόνο σας όταν τα πιείτε αλλά για να λαξεύει ολοστρόγγυλα παγάκια! REUTERS/Kim Hong-Ji

Ήξερες ότι...

Ο Τζον Γουέιν κέρδισε κάποτε από τον ιδιοκτήτη του το κόλεϊ, που ενσάρκωσε τη θρυλική τηλεοπτική Lassie, σε μία παρτίδα πόκερ.

Σήμερα


Παρασκευή
5
Ιουνίου
2020
Παγκόσμια ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος

Γιορτάζουν : Δωρόθεος, Απόλλωνας, Απόλλων

1752
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει, ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.
1925
Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
1940
Η καναδική κυβέρνηση ανακηρύσσει παράνομους όλους τους ναζιστικούς, φασιστικούς και κομμουνιστικούς οργανισμούς και φυλακίζει όλους τους ηγέτες τους.
1961
Εφαρμόζεται το 3ποντο για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6.71μ) από το καλάθι.
1968
Στο Λος Άντζελες ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που πεθαίνει μία μέρα αργότερα.
2002
Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του προγράμματος για περιήγηση στο διαδίκτυο, Mozilla 1.0.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy