fbpx

Τα Σκάνδαλα, η Ισοπέδωση και η ανάγκη για Αλλαγή. Του Ανδρέα Βύρα

virasphotoarthroΤα σκάνδαλα.

Με όλα τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την κοινωνία, και ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση, δικαιολογημένα οι πολίτες διερωτούνται κατά πόσο φτάσαμε στον πάτο, ή η διαφθορά είναι σε τέτοια επίπεδα που έχουμε πολλά ακόμα να δούμε και να ακούσουμε. 

Η ισοπέδωση. 

Κι όλα τα πιο πάνω σκάνδαλα, αποτελούν το τέλειο άλλοθι για την απόλυτη ισοπέδωση. «Όλοι είναι το ίδιο», «δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι με κανένα», «όλοι είναι διεφθαρμένοι». Και φυσικά, άλλοθι για την απόλυτη απαξίωση. Μοναδική πράξη, τα likes & shares. 

Είναι όμως αυτή η ισοπέδωση που «ξεπλένει» τους πρωταγωνιστές αυτών των φαινομένων και που βοηθά στο να επιτευχθεί ο στόχος τους που δεν είναι άλλος από το να περάσουν το μήνυμα ότι   όποιος και αν ήταν στην θέση τους το ίδιο θα έκανε.  Με λίγα λόγια, ότι είναι και οι ίδιοι πρωταγωνιστές μιας Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας όπου όλες οι ενέργειες και πράξεις είναι καθορισμένες από την «Μοίρα» και όχι από τις δικές τους προσωπικές επιλογές και αποφάσεις. 

Την ίδια στιγμή, αδικούνται ευσυνείδητοι πρώην και νυν αξιωματούχοι, οι οποίοι ποτέ δεν αποδέχτηκαν αυτή τη «Μοίρα». Αντίθετα, αντιστάθηκαν στους όποιους «πειρασμούς», δεν πούλησαν και δεν πλήγωσαν είτε τα αξιώματα είτε αυτούς που τους διόρισαν ή τους εξέλεξαν σε αυτά.  

Ανάγκη για αλλαγές.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το όλο μοντέλο διοίκησης και διαφάνειας για τους δημόσιους και ημιδημόσιους οργανισμούς χρειάζεται σημαντικές αλλαγές και αναβαθμίσεις. 

  • Χρειάζεται μια νέα κουλτούρα που θα βασίζεται στην καινοτομία με δυνατότητα αξιοποίησης νέων ιδεών και μοντέλων λειτουργίας, που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα όπως την γραφειοκρατία. 
  • Χρειάζεται ευελιξία και πνεύμα συνεργασίας. 
  • Χρειάζεται ανθρώπους έτοιμους να αντιμετωπίζουν νέες συνθήκες, ευπροσάρμοστους που να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και αποδοτικά. 
  • Χρειάζεται συνεργασία με άλλους τομείς, κλάδους της οικονομίας και άλλους οργανισμούς. 
  • Χρειάζεται διαφάνεια, εποπτεία και αυστηρός έλεγχος. Μακριά από αποφάσεις, σχεδιασμούς και αναθέσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Με γνώμονα την εμπιστοσύνη και τη νομιμότητα. 

Μα πάνω απ’ όλα απαιτείται επιλογή των σωστών ατόμων είτε αυτοί εκλέγονται, είτε επιλέγονται για να ηγηθούν των οργανισμών αυτών. 

Έχουμε όλοι ευθύνη είτε για την επιλογή, είτε για την εκλογή προσώπων που θα χαρακτηρίζονται από συνέπεια, και ακεραιότητα. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα, έχουμε όλοι  ευθύνη είτε με την ψήφο ή την διαμαρτυρία μας να επιλέγονται οι ικανοί κι αυτοί που μπορούν να εμπνεύσουν όσους τους τίμησαν με την επιλογή τους. 

Αλλά πρωτίστως θέλουμε ηγέτες που να δίνουν το παράδειγμα με πράξεις και όχι με λόγια!    

Γράφει: Ανδρέας Βύρας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μουσκεμένες λέξεις. Πλημμύρισε για μια ακόμη φορά η Βενετία φτάνοντας σε ύψη ρεκόρ των τελευταίων πενήντα χρόνων. Ενα από τα θύματα ήταν και το βιβλιοπωλείο με το σημαδιακό όνομα Acqua Alta. Στην φωτογραφία νεαρή επισκέπτρια κοιτά τα κατεστραμμένα πια βιβλία που πουλούσε από δεύτερο χέρι. (AP Photo/Luca Bruno)

Ήξερες ότι...

Στα κινεζικά, υπάρχει μία λέξη για τις λέξεις «crisis» (κρίση) και «opportunity» (ευκαιρία).

Σήμερα


Δευτέρα
18
Νοεμβρίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

Γιορτάζουν : Πλάτωνας, Πλάτων, Πλατωνία, Πλατώνα

1928
Κάνει πρεμιέρα στο «Κόλονι» της Νέας Υόρκης ο διάσημος ήρωας των κινουμένων σχεδίων Μίκι Μάους, στην ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ Steamboat Willie «Το ατμόπλοιο του Γουίλι».
1964
Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy