Τα Σκάνδαλα, η Ισοπέδωση και η ανάγκη για Αλλαγή. Του Ανδρέα Βύρα

virasphotoarthroΤα σκάνδαλα.

Με όλα τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την κοινωνία, και ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση, δικαιολογημένα οι πολίτες διερωτούνται κατά πόσο φτάσαμε στον πάτο, ή η διαφθορά είναι σε τέτοια επίπεδα που έχουμε πολλά ακόμα να δούμε και να ακούσουμε. 

Η ισοπέδωση. 

Κι όλα τα πιο πάνω σκάνδαλα, αποτελούν το τέλειο άλλοθι για την απόλυτη ισοπέδωση. «Όλοι είναι το ίδιο», «δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι με κανένα», «όλοι είναι διεφθαρμένοι». Και φυσικά, άλλοθι για την απόλυτη απαξίωση. Μοναδική πράξη, τα likes & shares. 

Είναι όμως αυτή η ισοπέδωση που «ξεπλένει» τους πρωταγωνιστές αυτών των φαινομένων και που βοηθά στο να επιτευχθεί ο στόχος τους που δεν είναι άλλος από το να περάσουν το μήνυμα ότι   όποιος και αν ήταν στην θέση τους το ίδιο θα έκανε.  Με λίγα λόγια, ότι είναι και οι ίδιοι πρωταγωνιστές μιας Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας όπου όλες οι ενέργειες και πράξεις είναι καθορισμένες από την «Μοίρα» και όχι από τις δικές τους προσωπικές επιλογές και αποφάσεις. 

Την ίδια στιγμή, αδικούνται ευσυνείδητοι πρώην και νυν αξιωματούχοι, οι οποίοι ποτέ δεν αποδέχτηκαν αυτή τη «Μοίρα». Αντίθετα, αντιστάθηκαν στους όποιους «πειρασμούς», δεν πούλησαν και δεν πλήγωσαν είτε τα αξιώματα είτε αυτούς που τους διόρισαν ή τους εξέλεξαν σε αυτά.  

Ανάγκη για αλλαγές.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το όλο μοντέλο διοίκησης και διαφάνειας για τους δημόσιους και ημιδημόσιους οργανισμούς χρειάζεται σημαντικές αλλαγές και αναβαθμίσεις. 

  • Χρειάζεται μια νέα κουλτούρα που θα βασίζεται στην καινοτομία με δυνατότητα αξιοποίησης νέων ιδεών και μοντέλων λειτουργίας, που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα όπως την γραφειοκρατία. 
  • Χρειάζεται ευελιξία και πνεύμα συνεργασίας. 
  • Χρειάζεται ανθρώπους έτοιμους να αντιμετωπίζουν νέες συνθήκες, ευπροσάρμοστους που να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και αποδοτικά. 
  • Χρειάζεται συνεργασία με άλλους τομείς, κλάδους της οικονομίας και άλλους οργανισμούς. 
  • Χρειάζεται διαφάνεια, εποπτεία και αυστηρός έλεγχος. Μακριά από αποφάσεις, σχεδιασμούς και αναθέσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Με γνώμονα την εμπιστοσύνη και τη νομιμότητα. 

Μα πάνω απ’ όλα απαιτείται επιλογή των σωστών ατόμων είτε αυτοί εκλέγονται, είτε επιλέγονται για να ηγηθούν των οργανισμών αυτών. 

Έχουμε όλοι ευθύνη είτε για την επιλογή, είτε για την εκλογή προσώπων που θα χαρακτηρίζονται από συνέπεια, και ακεραιότητα. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα, έχουμε όλοι  ευθύνη είτε με την ψήφο ή την διαμαρτυρία μας να επιλέγονται οι ικανοί κι αυτοί που μπορούν να εμπνεύσουν όσους τους τίμησαν με την επιλογή τους. 

Αλλά πρωτίστως θέλουμε ηγέτες που να δίνουν το παράδειγμα με πράξεις και όχι με λόγια!    

Γράφει: Ανδρέας Βύρας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy