fbpx

Τα δάκρυα του Μίκη. Του Αντρέα Καυκαλιά

Αν και δεν αρέσκομαι στη δημοσίευση προσωπικών, εσωτερικών, φιλοσοφικών σκέψεων για τα δάκρυα του Θεοδωράκη – τα οποία ομολογουμένως με έχουν συγκλονίσει- θα κάνω μια εξαίρεση.

 

Γιατί δάκρυσε ο αγέρωχος Μίκης, χθες, στην σκηνή; Επειδή ένιωσε την ζεστασιά του Ύστατου – εν ζωή- Χαίρε ή κατάλαβε ότι είναι η τελευταία φορά που θα βρεθεί εκεί ο ίδιος σαν μαέστρος και να διευθύνει την ορχήστρα;

Κάποιος θα βιαζόταν να απαντήσει με το προφανές:  ‘O συνδυασμός των δυο.’ Το πρόβλημα όμως είναι κατά  πόσο ο συνδυασμός αυτός είναι ισόποσα καταμερισμένος. Υπάρχει ποτέ περίπτωση να υπάρχει αυτή η απόλυτη ισορροπία; Είναι ποτέ αυτό το 50-50 εφικτό;

Η άποψη μου είναι πως Όχι. Μάλιστα πιστεύω ότι όσο χορτάτος είναι κάποιος από την ζωή η θλίψη της φθοράς υπό τα φίλτρα της εξιδανικευμένης ανάμνησης πάντα θα υπερισχύει. Είναι ένα πράγμα μετά από ένα σπουδαίο ταξίδι να καταλήγεις σ’ένα μεγαλειώδες λιμάνι όπου θα απολαμβάνεις τα όσα προσκόμισες  και άλλο το καράβι σιγά σιγά να σέρνεται προς τα έξω και να στηρίζεται με παντζούρια στη στεριά.

Στα δάκρυα του Μίκη βρίσκει κανείς το μεγαλείο και την ματαιότητα της ζωής. Το χάρισμα που σε παροτρύνει και την φθορά που σε σταματά.

Είναι η ζωή μας τόσο σημαντική;  Παλιά πίστευα πως δεν είναι.

Τώρα πιστεύω πώς Ναι είναι… γιατί ακριβώς δεν είναι στάσιμη. Μόνο σκεφτείτε πόσο δεδομένα θα ήταν όλα αν υπήρχε αιωνιότητα. Ακόμα πόσο πιο αλαζονικά θα προσεγγίζαμε τα πάντα αν δεν είχαμε την Φθορά να μας κατατρώει.

 Μέρος του μεγαλείου της ζωής είναι ότι κάποτε τελεύει. Μέρος του μεγαλείου της ζωής προέρχεται από την ματαιότητά της.

Ευχαριστώ Μίκη, ενίοτε, για την μουσική αλλά και για τις σκέψεις.

Γράφει: Αντρέας Καυκαλιάς


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Η εξέδρα στήθηκε, το χαλί στρώθηκε και καλύφθηκε με πλαστικό για να είναι πεντακάθαρο την ημέρα της ορκωμοσίας. Δυο κυρίες ανέλαβαν να παριστάνουν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για να περνούν από μπροστά τους οι μπάντες και τα τιμητικά αγήματα. Οι καρέκλες ανά δύο και σε απόσταση μεταξύ τους, ενώ δεν θα μπορέσει να παραστεί καθόλου το κοινό. Η ορκωμοσία του νέου προέδρου αν και με εμπόδια και αναστάτωση προχωρά. EPA/CAROLINE BREHMAN

Ήξερες ότι...

Ο όρος Διαβήτης αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Σήμερα


Τρίτη
19
Ιανουαρίου
2021

Γιορτάζουν : Ευφρασία, Ευφρασίτσα, Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

1950
Ο Μάο Τσε Τουνγκ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τη Δημοκρατική Κυβέρνηση του Βιετνάμ.
1952
Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
1953
Οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Θεσσαλονίκης
1955
Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Σκραμπλ» κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Εμπνευστής του, ο αρχιτέκτονας Άλφρεντ Μπατς.
1997
O Γιάσερ Αραφάτ γυρνά στη Χεβρώνα μετά από 30 χρόνια, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την παράδοση της τελευταίας πόλης στη Δυτική Όχθη από τους Ισραηλινούς στους Παλαιστίνιους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy