fbpx

Ας είναι ο Όθωνας ο τελευταίος που σκεπάζει το χώμα μας τόσο άδικα. Της Αλεξίας Σακαδάκη

 

drugsskadaki

Πριν λίγες μέρες θάψαμε τον Όθωνα…

Ο πόνος της μάνας αβάσταχτος και ο κόμπος στο στομάχι μας έσφιξε ακόμα πιο πολύ όταν μάθαμε ότι ο νεαρός πατέρας δυο παιδιών ήταν θύμα χημικών ουσιών. Ο Όθωνας προσπάθησε πολλές φορές να ξεφύγει. Το πάλεψε. Είχε ανθρώπους γύρω του που μάχονταν να τον συνεφέρουν. Η έλλειψη όμως κοινωνικής πρόνοιας, σε συνδυασμό με τις πιέσεις των εμπόρων που καραδοκούσαν σαν κοράκια έτοιμα να αρπάξουν σάρκα από την σάρκα του κάθε φορά, δεν τον άφησαν να χαρεί τη ζωή του.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών απειλεί κυριολεκτικά τους νέους μας, αν και πολλοί πιστέψαμε ότι ήταν μια τάση των τελευταίων δεκαετιών του περασμένου αιώνα που έκανε τον κύκλο της και έφυγε με την αλλαγή της χιλιετίας. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η τάση μετεξελίχθηκε, οι ουσίες «εμπλουτίστηκαν» με περισσότερες ιδιότητες και πιο ανεπτυγμένες χημικές προσμίξεις οδηγώντας τους νέους μας στο βέβαιο θάνατο. Διότι μπαίνοντας στο λαβύρινθο των χημικών ουσιών χάνεσαι,  φθείρεσαι, ξεχνάς τις αξίες και τις αρχές σου και βυθίζεσαι σε ένα κόσμο παραισθήσεων. Οι πιέσεις των εμπόρων γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Το κόστος αυξάνεται και η εξάρτηση δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις.

Είναι άδικο να χάνουμε τους συνανθρώπους μας με αυτό τον τρόπο. Τα παιδιά του που μένουν πίσω, η σύζυγος, η χαροκαμένη μάνα, δεν αξίζουν τέτοιο πόνο. Ο ίδιος δεν άξιζε να σβήσει τόσο μόνος και αβοήθητος σε ένα άδειο σπίτι. Η κοινωνική πρόνοια έπρεπε να βλέπει την κάθε περίπτωση χωριστά και μοναδικά. Ο κάθε άνθρωπος είναι σημαντικός και η ζωή του ανεκτίμητη. Δεν μπορούμε να πετάμε καμία ψυχή. Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν μπορούν να βλέπουν τους ανθρώπους κατηγοριοποιημένα και να τους χωρίζουν σε ομάδες. Η κάθε προσωπικότητα είναι μοναδική. Χρειάζεται το κράτος να κάνει την μεγάλη διαφορά και να θέσει τον άνθρωπο κυριολεκτικά στο επίκεντρο. Πρέπει να δημιουργηθούν γραφεία κοινωνικής πρόνοιας καλά στελεχωμένα με επιστήμονες που έχουν τις γνώσεις και τα ερεθίσματα για να χειρίζονται την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Οι αξίες και οι θεσμοί μας χρειάζονται ενδυνάμωση, με το θεσμό της οικογένειας να είναι στην κορυφή της πυραμίδας. Οι νέοι και οι νέες μας χρειάζονται σημείο αναφοράς. Βρίσκονται χαμένοι/ες μέσα στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, της αμφισβήτησης των αξιών, των σκανδάλων, της ανεργίας και της αβεβαιότητας. Το ίδιο το κράτος πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις νέες γενιές που είναι η συνέχεια της κοινωνίας μας.

Ας είναι ο Όθωνας ο τελευταίος που σκεπάζει το χώμα τόσο άδικα

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

liopsleep

Ο ύπνος του Βασιλιά. Αν και θεωρείται σπουδαίος κυνηγός και βασιλιάς της ζούγκλας, κοιμάται πολύ. Τουλάχιστον 18 με 20 ώρες την ημέρα χουζουρεύει και τις υπόλοιπες προλαβαίνει να ζευγαρώσει, να κυνηγήσει λίγο (οι λιονταρίνες κάνουν την περισσότερη δουλειά και εκεί) και να αγριέψει σε κανέναν διάδοχο. Στην φωτογραφία ο Bhanu το ασιατικό λιοντάρι χασμουριέται στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου. REUTERS/Toby Melville

Ήξερες ότι...

Χονγκ Κονγκ σημαίνει Ευωδιαστός Πορθμός.

Σήμερα


Δευτέρα
26
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Αδριανός, Αδριανή, Αδριάνα, Αντριάνα, Ανδριάννα, Ανδριαννή, Ναταλία, Ναταλίνα, Ναταλή, Νάταλι

1346
Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου οι Άγγλοι νικούν τους Γάλλους στη Μάχη του Κρεσύ.
1821
Αγώνας Ανεξαρτησίας. Μάχη Βασιλικών - Φθιώτιδα (2η μέρα), ο Πανουργιάς και ο Γκούρας με 1000 άνδρες νικούν τον Μπαϊράμ Πασά που κατέβαινε από Μακεδονία επί κεφαλής 8.000 ανδρών προκειμένου να ενωθεί με τον Ομέρ Βρυώνη.
1883
Έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στο νησί Ρακάτα της Ινδονησίας.
1915
Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Μπρεστ Λιτόφσκ.
1982
Η κυβέρνηση της Αργεντινής ήρε την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων της χώρας.
2007
Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Οι νεκροί υπερέβησαν τους 50.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy