Μαύροι Καπνοί πάνω από το Παραλίμνι. Της Αλεξίας Σακαδάκη

 

sakaparalimnia

Στον σκουπιδότοπο Παραλιμνίου η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μείωση του όγκου σκουπιδιών είναι η καύση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να πνίγονται στους καπνούς και τις αναθυμιάσεις.

Οι φωνές των κατοίκων και των Οικολόγων για να σταματήσει αυτή η τακτική μέχρι τώρα δεν έχουν εισακουστεί. Αντίθετα, η κατάσταση επιδεινώνεται και όσο περνά ο καιρός η υγεία των κατοίκων κινδυνεύει.

Η καύση σκουπιδιών σε ανοιχτούς χώρους θεωρείται ήδη μια ξεπερασμένη τακτική για τη μείωση του όγκου αποβλήτων. Με την καύση προκαλούνται τοξικές και άλλες επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αναθυμιάσεις, υπεύθυνες για πρόκληση σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων. Οι ρύποι που απελευθερώνονται εξαπλώνονται με τον αέρα και μολύνουν το έδαφος με το οποίο έρχονται σε επαφή και κατ’ επέκταση τα φρούτα και λαχανικά. Αυτό το είδος της ανεξέλεγκτης καύσης θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έπρεπε ήδη να αντιδράσει και να τερματίσει άμεσα την παράνομη καύση σκουπιδιών. Έχει ευθύνη απέναντι στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στο ευρύτερο κοινό, εφόσον το περιβάλλον μολύνεται κάθε φορά που καίγονται τα σκουπίδια. Εάν η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση και την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου συνεχίσει να λειτουργεί παράνομα, τότε θα πρέπει να ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα εναντίον της, δίχως άλλη καθυστέρηση.

Ομάδα κατοίκων σε συνεργασία με την Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ξεκίνησαν εκστρατεία συλλογής υπογραφών όπου ζητούν τον τερματισμό αυτής της κατάστασης. Οι αρχές οφείλουν όπως  παρακολουθούν στενά την κατάσταση ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των σκόπιμων πυρκαγιών στα σκουπίδια. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει έλεγχος και τιμωρία σε αυτή τη χώρα. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

gennagirafe

Η γέννα. Πρέπει να είναι ότι πιο εντυπωσιακό μπορεί να δεις κανείς στην άγρια ζωή, σίγουρα όμως είναι το πιο εντυπωσιακό σε ένα ζωολογικό κήπο. Στις 4.11 λεπτά γεννήθηκε η μικρή καμηλοπάρδαλη από την Myeisha στον Ζωολογικό κήπο του Monarto στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. EPA/ZOOS SOUTH AUSTRALIΑ

Ήξερες ότι...

Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει. Βρέθηκε μέλι στους τάφους των Αιγυπτίων Φαραώ, το οποίο δοκίμασαν οι αρχαιολόγοι και δήλωσαν ότι ήταν βρώσιμο.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2019

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy