fbpx

Μαύροι Καπνοί πάνω από το Παραλίμνι. Της Αλεξίας Σακαδάκη


 

sakaparalimnia

Στον σκουπιδότοπο Παραλιμνίου η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μείωση του όγκου σκουπιδιών είναι η καύση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να πνίγονται στους καπνούς και τις αναθυμιάσεις.

Οι φωνές των κατοίκων και των Οικολόγων για να σταματήσει αυτή η τακτική μέχρι τώρα δεν έχουν εισακουστεί. Αντίθετα, η κατάσταση επιδεινώνεται και όσο περνά ο καιρός η υγεία των κατοίκων κινδυνεύει.

Η καύση σκουπιδιών σε ανοιχτούς χώρους θεωρείται ήδη μια ξεπερασμένη τακτική για τη μείωση του όγκου αποβλήτων. Με την καύση προκαλούνται τοξικές και άλλες επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αναθυμιάσεις, υπεύθυνες για πρόκληση σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων. Οι ρύποι που απελευθερώνονται εξαπλώνονται με τον αέρα και μολύνουν το έδαφος με το οποίο έρχονται σε επαφή και κατ’ επέκταση τα φρούτα και λαχανικά. Αυτό το είδος της ανεξέλεγκτης καύσης θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έπρεπε ήδη να αντιδράσει και να τερματίσει άμεσα την παράνομη καύση σκουπιδιών. Έχει ευθύνη απέναντι στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στο ευρύτερο κοινό, εφόσον το περιβάλλον μολύνεται κάθε φορά που καίγονται τα σκουπίδια. Εάν η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση και την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου συνεχίσει να λειτουργεί παράνομα, τότε θα πρέπει να ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα εναντίον της, δίχως άλλη καθυστέρηση.

Ομάδα κατοίκων σε συνεργασία με την Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ξεκίνησαν εκστρατεία συλλογής υπογραφών όπου ζητούν τον τερματισμό αυτής της κατάστασης. Οι αρχές οφείλουν όπως  παρακολουθούν στενά την κατάσταση ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των σκόπιμων πυρκαγιών στα σκουπίδια. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει έλεγχος και τιμωρία σε αυτή τη χώρα. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι ο μόνος πολλές φορές τρόπος για καθαρούς δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα πλατείες. Αρπακτικά όπως ο εικονιζόμενος Jip, ένα εκπαιδευμένο γεράκι εφορμά από την στήλη του Νέλσον στην Τραφάλγκαρ και διώχνει κάθε περιστέρι που θα πλησιάσει. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ήξερες ότι...

Στη Σιγκαπούρη το 80% των 18χρονων νέων έχει μυωπία.

Σήμερα


Τετάρτη
30
Σεπτεμβρίου
2020
Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης

Γιορτάζουν : Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

1867
Τα νησιά Μίντγουεϊ γίνονται επίσημα αμερικανικό έδαφος.
1877
Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1938
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν και Εντουάρ Νταλαντιέ αντίστοιχα, υπογράφουν με τον Χίτλερ τη Συμφωνία του Μονάχου.
1951
Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1954
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ καταλήγουν σε συμφωνία για τον επανεξοπλισμό και την είσοδο της Δυτικής Γερμανίας στη συμμαχία.
1961
Στρατιωτική εξέγερση πετυχαίνει τη διάλυση της ένωσης της Συρίας με την Αίγυπτο.
1965
Ταραχές ξεσπούν στην Ινδονησία, με περισσότερο από 1.000.000 νεκρούς, έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από υποστηρικτές του Κομμουνιστικού κόμματος.
1993
Στη δυτική Ινδία, πάνω από 6.000 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που διαρκεί πέντε λεπτά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy