fbpx

Πόλεις φιλικές προς τους δημότες. Της Αλεξίας Σακαδάκη

 

ecofriendly

Για να μάθεις την πόλη σου λένε πρέπει να την περπατήσεις.

Με αυτό τον τρόπο μαθαίνεις τα κατατόπια, παίρνεις τον παλμό της κάθε γειτονιάς, αναπνέεις καθαρό αέρα και πολλά άλλα. Είναι βασικό λοιπόν να μπορείς να κυκλοφορήσεις στην πόλη σου ευχάριστα και ανεμπόδιστα. Σίγουρα καταβάλλονται προσπάθειες από κάποιους δήμους για βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, όμως έχω την εντύπωση ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται αρκετά, ενώ αντίθετα σπαταλούνται χρήματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα πάρκα για παράδειγμα, είναι χώρος σύναξης για οικογένειες, φίλους και κατοικίδια. Θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό και να υπάρχει συνεχής φροντίδα και επιτήρηση έτσι ώστε να γίνονται πιο ελκυστικά προς τους δημότες και να αξιοποιούνται ουσιαστικά. Συγκεκριμένα, σε προσπάθεια μου να βγάλω βόλτα την 21 μηνών κόρη μου σε πάρκα της γειτονιάς, συνειδητοποίησα ότι και στα τρία πάρκα της περιοχής μου στις έξι το απόγευμα δεν υπήρχε φωτισμός, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προσφύγουμε σε ιδιωτική καφετέρια.

Το πάρκο της γειτονιάς είναι ένα σημείο ψυχαγωγίας και το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι δήμοι, είναι να το φροντίζουν και να επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα για τους σκοπούς της ύπαρξης του. Ο φωτισμός, η φροντίδα των παιγνιδιών, η περιποίηση του πρασίνου και ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τα κατοικίδια είναι απαραίτητα στοιχεία σε κάθε πάρκο.

Πέραν τούτου, θλιβερή συνειδητοποίηση είναι ότι πολλά σημεία στις πόλεις μας δεν είναι προσβάσιμα. Άτομα με αναπηρίες και γονείς με παιδικά αμαξάκια, θέτουν τους εαυτούς τους σε μεγάλο κίνδυνο σε σημεία όπου δεν υπάρχουν ράμπες, τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια ή χειρότερα δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και ούτω καθεξής. Επιπλέον, αρκετά από τα φώτα διασταύρωσης πεζών δεν δουλεύουν όπως πρέπει και αυτό κάνει τη βόλτα ακόμα πιο δύσκολη ή και αδύνατη.

Οι πόλεις μας είναι για να τις ζούμε. Χρειάζεται περισσότερη φροντίδα με κύριο γνώμονα την ποιότητα ζωής, όπου πυρήνας θα είναι ο άνθρωπος. Η προσοχή των δημοτικών συμβουλίων πρέπει να στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση γιατί κακά τα ψέματα, εκλέγονται για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος τους. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

trenotheatro

Ζωντανός και παλλόμενος είναι ο κεντρικός σταθμός των λεωφορείων στο Τελ Αβίβ. Ανάμεσα στους ταξιδιώτες και οι Lior Avshalem και Rotem Cohen, ηθοποιοί του Mystorin Theatre Ensemble, στην παράσταση «Seven» που εκτυλίσσεται και στους 7 ορόφους του κεντρικού σταθμού. REUTERS/Corinna Kern

Ήξερες ότι...

Στη Σιγκαπούρη το 80% των 18χρονων νέων έχει μυωπία.

Σήμερα


Τετάρτη
17
Ιουλίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy