fbpx

Πόλεις φιλικές προς τους δημότες. Της Αλεξίας Σακαδάκη


 

ecofriendly

Για να μάθεις την πόλη σου λένε πρέπει να την περπατήσεις.

Με αυτό τον τρόπο μαθαίνεις τα κατατόπια, παίρνεις τον παλμό της κάθε γειτονιάς, αναπνέεις καθαρό αέρα και πολλά άλλα. Είναι βασικό λοιπόν να μπορείς να κυκλοφορήσεις στην πόλη σου ευχάριστα και ανεμπόδιστα. Σίγουρα καταβάλλονται προσπάθειες από κάποιους δήμους για βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, όμως έχω την εντύπωση ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται αρκετά, ενώ αντίθετα σπαταλούνται χρήματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα πάρκα για παράδειγμα, είναι χώρος σύναξης για οικογένειες, φίλους και κατοικίδια. Θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό και να υπάρχει συνεχής φροντίδα και επιτήρηση έτσι ώστε να γίνονται πιο ελκυστικά προς τους δημότες και να αξιοποιούνται ουσιαστικά. Συγκεκριμένα, σε προσπάθεια μου να βγάλω βόλτα την 21 μηνών κόρη μου σε πάρκα της γειτονιάς, συνειδητοποίησα ότι και στα τρία πάρκα της περιοχής μου στις έξι το απόγευμα δεν υπήρχε φωτισμός, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προσφύγουμε σε ιδιωτική καφετέρια.

Το πάρκο της γειτονιάς είναι ένα σημείο ψυχαγωγίας και το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι δήμοι, είναι να το φροντίζουν και να επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα για τους σκοπούς της ύπαρξης του. Ο φωτισμός, η φροντίδα των παιγνιδιών, η περιποίηση του πρασίνου και ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τα κατοικίδια είναι απαραίτητα στοιχεία σε κάθε πάρκο.

Πέραν τούτου, θλιβερή συνειδητοποίηση είναι ότι πολλά σημεία στις πόλεις μας δεν είναι προσβάσιμα. Άτομα με αναπηρίες και γονείς με παιδικά αμαξάκια, θέτουν τους εαυτούς τους σε μεγάλο κίνδυνο σε σημεία όπου δεν υπάρχουν ράμπες, τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια ή χειρότερα δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και ούτω καθεξής. Επιπλέον, αρκετά από τα φώτα διασταύρωσης πεζών δεν δουλεύουν όπως πρέπει και αυτό κάνει τη βόλτα ακόμα πιο δύσκολη ή και αδύνατη.

Οι πόλεις μας είναι για να τις ζούμε. Χρειάζεται περισσότερη φροντίδα με κύριο γνώμονα την ποιότητα ζωής, όπου πυρήνας θα είναι ο άνθρωπος. Η προσοχή των δημοτικών συμβουλίων πρέπει να στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση γιατί κακά τα ψέματα, εκλέγονται για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος τους. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι ο μόνος πολλές φορές τρόπος για καθαρούς δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα πλατείες. Αρπακτικά όπως ο εικονιζόμενος Jip, ένα εκπαιδευμένο γεράκι εφορμά από την στήλη του Νέλσον στην Τραφάλγκαρ και διώχνει κάθε περιστέρι που θα πλησιάσει. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ήξερες ότι...

Στη Σιγκαπούρη το 80% των 18χρονων νέων έχει μυωπία.

Σήμερα


Τετάρτη
30
Σεπτεμβρίου
2020
Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης

Γιορτάζουν : Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

1867
Τα νησιά Μίντγουεϊ γίνονται επίσημα αμερικανικό έδαφος.
1877
Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1938
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν και Εντουάρ Νταλαντιέ αντίστοιχα, υπογράφουν με τον Χίτλερ τη Συμφωνία του Μονάχου.
1951
Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1954
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ καταλήγουν σε συμφωνία για τον επανεξοπλισμό και την είσοδο της Δυτικής Γερμανίας στη συμμαχία.
1961
Στρατιωτική εξέγερση πετυχαίνει τη διάλυση της ένωσης της Συρίας με την Αίγυπτο.
1965
Ταραχές ξεσπούν στην Ινδονησία, με περισσότερο από 1.000.000 νεκρούς, έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από υποστηρικτές του Κομμουνιστικού κόμματος.
1993
Στη δυτική Ινδία, πάνω από 6.000 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που διαρκεί πέντε λεπτά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy